Coronavirus

Kinesisk studie finder coronavirus i mænds sæd

Kinesiske læger frygter, at coronavirus kan overføres med mænds sæd, efter de er blevet raske. Et lignende mønster er set ved ebola og zika-virus. Science Photo Library / Science Photo Library

Kinesiske læger har fundet coronavirus i sæd fra mænd, der var ved at komme sig efter covid-19. Lægerne bag undersøgelsen anbefaler nu brug af kondom.

Coronavirus kan overleve i smittede mænds sæd, viser en ny undersøgelse fra Kina.

Der er kun tale om et mindre studie, og ifølge de kinesiske læger er det uklart, om coronavirus kan sprede sig fra mandens testikler og dermed blive en seksuelt overførbar sygdom.

Afholdenhed eller brug af kondom kan overvejes som forebyggende tiltag

Kinesisk forskningsartikel

Undersøgelsen er gennemført af læger på flere hospitaler i Beijing og Shangqiu, og den er offentliggjort i onlinetidsskriftet JAMA Network Open.

De kinesiske læger undersøgte sæd fra 38 mænd, der var smittet med coronavirus og så syge med covid-19, at de måtte indlægges på Shangqiu Municipal Hospital i januar og februar måned.

Lægerne testede sædprøverne for coronavirus af typen SARS-CoV-2 og fandt virussen i seks af de glas, som de 38 mænd havde afleveret.

To af de smittede mænd i undersøgelsen var tæt på at være raske igen, og de kinesiske læger kalder fundet af virus i disse mænds sæd for "meget bemærkelsesværdigt".

- Vi opdagede, at SARS-CoV-2 kan være til stede i sæd fra patienter med covid-19, og at SARS-CoV-2 stadig kan findes i sæd fra patienter, der er ved at komme sig, skriver de kinesiske læger.

- Selv hvis virussen ikke kan formere sig i mandens reproduktionssystem, kan den måske forblive der, muligvis fordi testiklerne er priviligerede i immunsystemet, skriver kineserne.

Virus i testiklerne

Formuleringen om, at testiklerne er "priviligerede", henviser til, at mandens immunsystem har sværere ved at nå testiklerne og derfor ikke kan nedkæmpe virus for fuld styrke - det er beskrevet i flere videnskabelige artikler, for eksempel denne.

Ifølge den amerikanske læge og professor i molekulærmedicin Eric Topol - der ikke er involveret i undersøgelsen fra Kina - er fundet af coronavirus i mænds sæd "forventeligt" netop på grund af testiklernes specielle status.

Eric Topol understreger på Twitter, at fundet af virus ikke siger noget om, hvorvidt virussen kan formere sig i testiklerne eller give sig til at smitte igen.

Det skal senere forskning finde ud af.

Ebola og zika gør det

Ifølge de kinesiske læger skal der da også mere forskning til, men de opfordrer mænd, der har været smittet med coronavirus, til forsigtighed.

- Seksuel overførbarhed kan muligvis spille en vigtig rolle i forebyggelse af smitte, især når man tager det faktum i betragtning, at der blev fundet SARS-CoV-2 i sæd fra patienter, der var ved at komme sig. Afholdenhed eller brug af kondom kan overvejes som forebyggende tiltag for disse patienter, skriver de kinesiske læger i deres artikel.

Lægerne understreger, at deres undersøgelse er forholdsvis lille, og at der er brug for yderligere forskning til at fastslå, hvor længe virus kan overleve i sæd, om den kan smitte, og hvor store koncentrationer af virus der er tale om.

Men selv om vi endnu ikke ved, om det nye fund er alvorligt eller ej, er der er faktisk flere eksempler fra tidligere virusepidemier, hvor infektionssygdomme overlever et godt stykke tid i mandens pung.

Mindst 27 virusser kan påvises i mænds sæd, viser et tidligere studie. Under udbrud af virussygdommene ebola og zika, der primært overføres af myg, er der for eksempel også fundet virus i patienternes sæd.

For ebolas vedkommende har forskere fundet frem til, at virussen kan overleve i sæd i månedsvis, og der er endda eksempler på, at smittede mænd, der er blevet raske, har overført sygdommen til deres partner - det er blandt andet beskrevet her.