Coronavirus

Mystiske fald fra vinduer gør Ruslands corona-helte til ofre

Antallet af covid-19-smittede vokser eksplosivt i Rusland, og det har udsat sundhedspersonalet for et enormt pres – og mystiske dødsfald.

Læge Aleksander Sjulepov blev først kendt, da han 22. april lagde en video på de sociale medier, hvor han klagede over manglen på medicinsk udstyr på sit sygehus.

Desuden fortalte han, at klinikchefen ville tvinge ham til at arbejde på hospitalet i byen Voronezh i det sydlige Rusland, selv om han var testet positiv for covid-19.

Ti dage senere faldt Aleksander Sjulepov ud af et vindue på anden sal på sygehuset, hvor han var blevet indlagt på grund af smitten. Han overlevede faldet, men hans tilstand er ifølge lokale medier kritisk.

Mystiske fald

Aleksander Sjulepov er den tredje russiske corona-læge, som inden for 14 dage har lidt netop den skæbne. En skæbne, der indtil videre har kostet to af lægerne livet.

25. april gik det ud over Jelena Nepomnjasjtjaja, ledende overlæge på et hospital for krigsveteraner i storbyen Krasnojarsk i Sibirien. Hun faldt ud af vinduet fra sit kontor på femte sal.

Ifølge lokale medier havde hun vendt sig imod at tage imod covid-19-patienter, fordi hospitalet manglede beskyttelsesudstyr, og fordi personalet ikke var ordentligt uddannet til den slags opgaver.

Jelena Nepomnjasjtjaja døde af sine kvæstelser i fredags.

Dagen før, 24. april, led Natalja Lebedeva samme skæbne. Den 48-årige leder af ambulancetjenesten i byen Svojdni Gorodok døde efter et fald fra et vindue på det hospital i Moskva, hvor hun var indlagt på grund af mistanke om covid-19.

Officielt var der tale om en ulykke, men hendes kolleger formoder ifølge avisen ”Moskovskij Komsomolets”, at der var tale om selvmord. Cheferne skulle have beskyldt hende for at have smittet flere af sine medarbejdere.

Presset sundhedspersonale

Var der tale om et ulykkeligt selvmord, eller en forbrydelse? Når heller ikke den tanke er utænkelig, er det fordi, at Rusland gennem årene har oplevet mange dødsfald, hvor kritiske stemmer, deriblandt flere journalister, har lidt en lignende skæbne.

Uanset forklaringen har beretningerne om lægerne, der er styrtet i døden, sat fokus på de mennesker, der er i frontlinjen i kampen mod den virus, som lige nu har Rusland i sit faste greb.

11.231 nye tilfælde blev der meldt torsdag. Dermed er det samlede antal smittede nu oppe på 177.160. Alene i hovedstaden Moskva er der nu konstateret 92.676 tilfælde, men det rigtige tal er sandsynligvis tre gange så højt, erkender byens borgmester Sergej Sobjanin over for det russiske telegrambureau Tass.

Den voldsomme spredning af sygdommen har sat det russiske hospitalsvæsen og sundhedspersonale under et enormt pres. På grund af manglen på masker og engangsdragter, er mange sygehuse blevet til et arnested for smitten.

Hundredevis af læger og sygeplejersker er derfor sat i karantæne, ligesom de patienter, de ellers er ansat til at pleje. Ifølge borgmester Sobjanin er i alt 2000 læger blevet smittet i løbet af den seneste uge alene i Moskva.

Uønsket kritik

Som oftest i Rusland er offentlig kritik af forholdene ikke velset. Da lægen Natalja Trofimova kritiserede manglen på beskyttelsesudstyr i Leningrad Regionens hospitaler, endte hun med at blive fyret, fortalte den uafhængige lægesammenslutning for en uges tid siden.

Også læge Aleksander Sjulepov fra Voronezh valgte at stå frem med kritik af forholdene, da han selv viste sig at være smittet.

- Cheflægen tvinger os til at arbejde. Hvad skal vi gøre i den situation? lyder hans spørgsmål på videooptagelsen.

Tre dage senere måtte han dog trække den udtalelse tilbage. I en ny video forklarede han, at han følelsesmæssigt var ude af balance, da han kom med sin kritiske påstand.

Blot en uge senere endte Aleksander Sjulepov med at falde ud af vinduet.

Selvmord eller et forsøg på at skaffe en kritiker af vejen? Mistanken svæver i luften. Så da Leonid Rosjal, formanden for den russiske lægeorganisation, forleden gjorde opmærksom på, at de russiske myndigheder godt var klar over, at sundhedsvæsnet ikke var ikke forberedt på en nødsituation som den, man oplever lige nu, så lød det hurtigt på Twitter:

- Hold godt øje med, hvad der sker med ham!