Coronavirus

Tyskerne er klar til en åbning af landet

Alle butikker i landet får lov til at åbne igen. Store begivenheder må dog vente.

Tyskland vil i dag præsentere principperne for, hvordan landet kan begynde at løsne på coronarestriktionerne.

Forbundskansler Angela Merkel vil på et møde med lederne af de 16 forbundsstater lægge rammerne for en genåbningsplan.

Et særligt punkt på dagsordenen er grænsen til Danmark. Det skal diskuteres, hvornår grænsen kan åbnes igen.

Lokal styring af tempoet

Die Welt og flere andre tyske medier citerer enslydende fra et notat om åbningen.

Ifølge notatet kan alle forretninger i landet slå dørene op igen, så længe de overholder grænserne for det maksimale antal kunder.

Også landets skoler skal åbne gradvist før sommerferien, ifølge aftalen en årgang ad gangen.

Når det gælder andre institutioner, får forbundsstaterne selv ret til at bestemme tempoet. De afgør lokalt, hvor hurtigt – og i hvilken rækkefølge – for eksempel universiteter, restauranter, barer, hoteller, udstillingscentre og skønhedssaloner kan genåbne.

Men hvis smittetallene begynder at stige igen, så vil restriktionerne automatisk blive genindført. Det sker, hvis en forbundsstat oplever mere end 50 nye smittede per 100.000 indbyggere i løbet af en uge.

Allerede mandag åbnede museer, zoologiske haver og udstillinger over hele Tyskland, efter coronaudbruddet tvang dem til at lukke.

Til gengæld kan store begivenheder som fodboldkampe, koncerter og festivaler tidligst komme på tale til september. Det er allerede gået ud over markante begivenheder som maratonløbet i Berlin og Oktoberfesten i Bayern.

Snart flyder fadøl i ølhaver

De tyske delstater er allerede begyndt at træffe deres egne, lokale beslutninger om genåbning. For eksempel må man i Sachsen-Anhalt nu være fem personer samlet og ikke blot to som i resten af landet.

Bayern har også meldt ud, at det bliver tilladt med udendørsservering på restauranter og i ølhaver fra 18. maj og indendørs ugen efter. Hoteller i den store, sydlige delstat vil desuden kunne lukke gæster ind fra 30. maj op til pinseweekenden.

I den nordøstlige delstat Mecklenburg-Vorpommern kan restauranter åbne allerede fra på lørdag og hoteller ugen efter.