Coronavirus

Passagerer på stribe klager over fyldte SAS-fly: - Man bliver helt paf

Det kræver tid for flyselskabet SAS at tilpasse sig coronavejledninger, og derfor kan de ikke afvise fyldte flyafgange de kommende dage.

En dansk passager gjorde store øjne, da han skulle med et SAS-fly fra Luleå til Stockholm for tre dage siden.

Flyet var nemlig fyldt helt op.

- Det er mig en gåde, at man tager så store hensyn i lufthavnen, men så bliver proppet i et fly, siger Daniel Risgaard Christensen til TV 2.

Det fik efterfølgende Daniel Risgaard Christensen til at reagere over for SAS på Facebook.

I sit opslag gjorde han opmærksom på, at ”flyet er proppet til bristepunktet, og social distance var en by i Rusland”.

Han beskrev også, hvordan stewardesserne gik med mundbind, men ikke havde ekstra til passagererne.

I svaret fra SAS stod der blandt andet, at "hvor det er muligt, spreder vi passagererne i flyet, men det er svært, hvis det er fuldt booket".

SAS beklager og vil gennemgå rutinerne for at gå ombord på flyet, ”så dem, der skal sidde bagerst, går på først. Så behøver du ikke møde flere end nødvendigt”, skriver de.

Fyldte fly trods retningslinjer

Men Daniel Risgaard Christensen er ikke alene. Norske Per Espen Låhne havde en tilsvarende oplevelse på en flyafgang fra Tromsø til Oslo.

- Jeg sad på første række. Da vi landede, og jeg rejste mig og så bagud, så jeg, at flyet tilsyneladende var helt fyldt. Det så ud som hvilken som helst afgang før coronaudbruddet, siger han til NRK.

Det er til trods for, at de norske sundhedsmyndigheder få dage forinden havde udsendt coronaretningslinjer for flyselskaberne. Der står blandt andet, at et tomt sæde mellem hver passager giver ”tilstrækkelig afstand”.

Dog oplevede norske Geir Jensen ikke, at det blev overholdt, da han skulle med et SAS-fly fra Gardermoen tæt på Oslo til Bergen med sin søn, Ronny Martinsen.

- Man bliver helt paf. Det er jo ikke det, man forventer, når man selv har fulgt retningslinjerne i ugevis. Vi fik besked om, at der skulle være et sæde mellem hver passager, siger Geir Jensen til Dagbladet.

Beskeden fik han fra SAS inden rejsen. Alligevel viste det sig, at en svensk mand havde plads mellem far og søn, hvor de ”sad skulder mod skulder” ifølge Geir Jensen.

En anden norsk mand, der sammen med sin kollega havde bestilt pladser med et sæde imellem sig, har også været ude for det, skriver TV 2 Norge. Her var pladsen mellem dem også booket trods retningslinjerne.

SAS: - Det kræver tid at tilpasse sig

De mange eksempler på fyldte fly har ikke kun fået passagerer, men også den norske transportminister til tasterne.

Ministeren skriver i et svar til mediet VG, at sundhedsmyndighederne vil komme med yderligere tiltag, hvis vejledningen for flyselskaberne ikke bliver overholdt.

Dog kan pressechefen for SAS i Norge, John Eckhoff, ikke afvise, at der i de kommende dage vil være passagerer, som kommer til at sidde tre ved siden af hinanden.

- Vejledningen kom i forrige uge, og mange havde booket før den tid. Alternativet er, at vi måtte efterlade passagererne, og det er heller ikke nogen ønskelig situation, siger John Eckhoff til TV 2 Norge.

Han siger, det kræver mere tid for SAS at tilpasse sig den nye vejledning.

Dog vil fuldt bookede SAS-fly fremover blive reduceret med en tredjedel på passagerfronten. Derudover kommer det ikke til at være muligt at booke et sæde i midten, lyder det fra John Eckhoff.