Udland

Frygter at milliarder må leve i ulidelig varme inden for de næste 50 år, viser studie

Fortsætter udledningen af fossile brændstoffer som hidtil, har store dele af verdens befolkning udsigt til en hed fremtid.

Der er forskel på, om temperaturen på globalt plan stiger med en, to eller tre grader de næste 50 år.

Sådan lyder konklusionen i et nyt internationalt studie, som blandt andet Jens-Christian Svenning, professor ved Institut for Biologi og leder af Center for Biodiversity Dynamics in a Changing World ved Aarhus Universitet, har arbejdet på.

For hver grad temperaturen på verdensplan stiger, kan en milliard mennesker blive tvunget til enten at flygte eller leve i en ”næsten ulidelig varme” på linje med temperaturerne i Sahara, lyder det.

- Det er ret chokerende. Det er en kæmpe, kæmpe udfordring, vi står over for, hvis klimaforandringerne får lov til at udvikle sig i det spor, som de langt hen ad vejen har udviklet sig i, siger Jens-Christian Svenning til TV 2.

Studiets mest ”pessimistiske, men realistiske” scenarie er, at omkring 3,5 milliarder mennesker i 2070 lever i områder med en gennemsnitstemperatur på ”ulidelige” 29 grader eller mere.

Det er forudsat, at udledningen af fossile brændstoffer fortsætter i sit nuværende mønster, og at verdens temperatur stiger med tre grader de næste 50 år, forklarer Jens-Christian Svenning.

Langt over normalforholdene

Scenariet er set i lyset af, at mennesket i de seneste 6000 år, ifølge studiet, stort set er boende i områder, hvor temperaturerne har ligget mellem 11 og 15 grader i gennemsnit. Imens har et mindre antal tilpasset sig temperaturer på mellem 20 og 25 grader.

Dermed ligger en gennemsnitlig temperatur på 29 grader, der i dag kan findes på under 1 procent af Jordens landoverflade - primært i Sahara - langt over normalforholdene for mennesker.

- De temperaturer, mange mennesker fremadrettet kommer til at leve under eller flygte fra, afviger stærkt fra de stigninger, mennesker ellers har oplevet i nyere historisk tid, siger Jens Christian Svenning.

Det positive er, ifølge professoren, at for hver enkelt grad, temperaturstigningen kan blive sænket med, kan en milliard mennesker blive sparet for "disse problematiske forhold".

Studiet viser, at Australien, Indien, Afrika, Sydamerika, Sydøstasien og dele af Mellemøsten i det værste scenarie har udsigt til en gennemsnitstemperatur på 29 grader i 2070.

Det svarer til 19 procent af Jordens landoverflade.