Coronavirus

USA's allierede mangler beviser for beskyldninger mod Kina

Beskyldningerne om at Kina har dækket over, hvor coronavirus stammer fra, skaber store problemer for Kina - både ude og hjemme.

Diskussionen, om hvor og hvordan den nye coronavirus er opstået, fortsætter verden over, efter den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo med stor sikkerhed har udpeget et forskningslaboratorium i den kinesiske by Wuhan som arnestedet for smitten.

- Der er en betydelig mængde af beviser, sagde Mike Pompeo søndag til den amerikanske tv-station ABC News.

Men udenrigsministerens udmelding bliver modtaget med forbehold, både i USA og blandt USA’s nærmeste allierede.

Kilder i det store efterretningsnetværk ”Five Eyes”, der omfatter efterretningstjenester fra USA, Canada, Storbritannien, Australien og New Zealand, siger til CNN, at de ikke har oplysninger, der underbygger Pompeos udmelding:

- Vi vurderer, at det er mest sandsynligt, at der ikke var tale om en bevidst handling, siger kilder til CNN.

Australiens premierminister Scott Morrison har i en kommentar sagt, at "det, vi har på bordet foran os, tyder ikke på, at et laboratorium i Wuhan er den mest sandsynlige kilde", skriver The Guardian.

Men efterretningskilderne siger samtidigt, at det bestemt er muligt, at USA har holdt oplysninger om sagen for sig selv, eftersom det ikke er alle efterretningsoplysninger, der bliver delt i ”Five Eyes”.

Et marked eller et laboratorium

Den officielle kinesiske forklaring på coronavirussens opståen har hele tiden været, at smitten blev overført fra dyr til mennesker på et fødevaremarked i Wuhan, hvor der blev solgt levende, eksotiske dyr. Her er coronasmitten gået fra en flagermus via et ukendt dyr til et menneske.

Den alternative forklaring er, at smitten stammer fra et laboratorium i Wuhan, hvor man forsker i coronavirus hos flagermus.

Faktisk er der to versioner af den alternative forklaring:

Den ene siger, at kinesiske forskere bevidst har skabt eller manipuleret virus, så det kunne smitte mennesker.

Den anden siger, at smitten var naturligt forekommende hos flagermus i laboratoriet og ved et uheld er sluppet ud af laboratoriet.

Naturlig virus

Der er bred enighed blandt videnskabsfolk og efterretningskilder om at afvise forklaringen om virussen som manipuleret. De fleste er overbeviste om, at coronavirus stammer fra naturen og ikke bevidst er fremstillet i et laboratorium.

I et interview med National Geographic siger Donald Trumps øverste medicinske ekspert, doktor Anthony Fauci, mandag, at han ikke tror på, at coronavirus stammer fra et laboratorium. Det begrunder han med, at man kan se, at virus genetisk har udviklet sig langsomt og gradvist over længere tid.

- De videnskabelige beviser tyder meget, meget klart på, at virus ikke kan være kunstigt eller bevidst manipuleret. Alt ved denne trinvise evolution gennem længere tid tyder på, at virus har udviklet sig i naturen og så er sprunget fra én art til en anden, siger han i interviewet.

Kan ske flere steder

Om smitten så er sprunget fra dyr til menneske på markedet i Wuhan eller i laboratoriet er til gengæld uvist.

Kilder fra ”Five Eyes” siger til CNN, at markedet i Wuhan tydeligvis er stedet, hvor ”smitten eksploderede”, men at man ikke ved, hvordan smitten kom til markedet.

- Kunne der være sket en sikkerhedsbrist? Kunne en forsker være blevet smittet og gået ud på markedet i Wuhan og har smittet andre der? Det ved vi ikke, siger den danske Kina-ekspert, journalist og forfatter Christina Boutrup til TV 2.

En krig på ord

Mike Pompeos udmelding søndag har skærpet en krig på ord, der længe har hersket mellem USA og Kina om, hvem der bærer hovedansvaret for, at coronasmitten har spredt sig over hele verden.

En talsmand for det kinesiske udenrigsministerium kalder ifølge avisen The Guardian de amerikanske påstande for "ubegrundede og frit opfundne".

Og den statsejede kinesiske avis Global Times skriver i en leder mandag, at Pompeo ”bluffer” og opfordrer ham til at fremlægge beviser for sin påstand:

- Han burde fremlægge sine såkaldte beviser for hele verden, og ikke mindst for den amerikanske offentlighed, som han konstant prøver at narre. Sandheden er, at han ikke har nogen beviser, skriver avisen.

WHO vil gerne se beviserne

USA og Vesten har til gengæld kritiseret Kina for ikke at dele beviserne, for at virus er opstået på markedet i Wuhan, med resten af verden og ikke tillade internationale eksperter, heriblandt eksperter fra WHO, at foretage sine egne undersøgelser på stedet.

WHO har reageret forsigtigt på de amerikanske påstande.

Forholdet mellem USA og WHO er blevet alvorligt skadet af coronakrisen, hvor USA har beskyldt WHO for konsekvent at stå på Kinas side. Som konsekvens har USA stoppet sit økonomiske bidrag til WHO.

WHO har kaldt de amerikanske beskyldninger for ”spekulative”, men siger, at man meget gerne vil se de amerikanske beviser.

- Vi vil meget gerne tage imod enhver information, der kan kaste lys over virussens oprindelse. Det er op til den amerikanske regering at afgøre, om – og hvornår – man kan dele den information, siger Michael Ryan, der er leder af WHO’s indsats mod coronasmitten.

Værste omdømme siden 1989

Coronasmitten har gjort alvorlig skade på forholdet mellem Kina og USA.

En rapport fra en kinesisk tænketank, der er forelagt præsident Xi Jinping og resten af landets øverste ledelse, vurderer, at Kinas omdømme i verden ikke har været lavere siden massakren på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989.

Rapporten, som nyhedsbureauet Reuters kan citere fra, advarer om, at krisen mellem Kina og omverdenen – først og fremmest USA – i værste fald kan føre til en væbnet konflikt.

- Der er ingen tvivl om, at det dårlige image, som Kina har ude i verden, giver den kinesiske ledelse en masse udfordringer – også internt i Kina. Der er også masser af kritik internt, så når den kinesiske regering kommunikerer til resten af verden, så er det i lige så høj grad henvendt til den kinesiske borger, siger Christina Boutrup.

Hun siger, at coronakrisen har fået helt almindelige kinesere til at rejse kritik på sociale medier. Ikke mindst myndighedernes undertrykkelse af advarsler fra kritiske læger har rejst ”et ramaskrig” i befolkningen:

- Det er nyt, at almindelige mennesker på den måde ytrer sig og diskuterer ytringsfrihed. Det er ellers normalt noget, som kun engagerede menneskerettighedstyper gør, siger Christina Boutrup.