Coronavirus

Lækket prognose spår stor stigning af døde og syge i USA

Trump-administrationen afviser ikke dokumenternes legitimitet.

Hver dag dør mellem 1000 og 2000 mennesker af covid-19 i USA. Men det tal vil stige til minimum 3000, vurderer den amerikanske pendant til Sundhedsstyrelsen i en lækket prognose, som flere amerikanske medier er kommet i besiddelse af, herunder The New York Times.

Det er en markant stigning, som ifølge de lækkede dokumenter vil ske grundet en tidobling af daglige antal smittede.

Lige nu melder USA om cirka 25.000 nye smittede per dag – men i ultimo juni vil tallet stige til 250.000 nye smittede hver eneste dag, mener myndighederne.

I dag er lige omkring 1,2 millioner smittede i USA, og hvis de nye prognoser holder, vil det betyde, at der vil være 1,25 millioner nye smittede hver femte dag.

Det Hvide Hus afviser ikke dokumenters legitimitet

I starten af august forventer de amerikanske sundhedsmyndigheder, at omkring 135.000 vil være døde af covid-19 i USA.

Det er en fordobling af, hvad myndighedernes forventninger var for bare tre uger siden, fredag 17. april. Den tidligere prognose lød nemlig på 68.000 døde i starten af august - mandag var antallet af døde med covid-19 69.921.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, sagde søndag, at han forventede USA’s dødstal ville stige til mellem 75.000 til 100.000.

Officielt vil Det Hvide Hus ikke afvise dokumenternes legitimitet og siger i stedet, at der er tale om data fra sundhedsmyndighederne, og at det ikke er den samme data, som regeringens task force arbejder med.

Amerikanske stater genåbner

Selvom krisen først er begyndt i store dele af USA, så har flere amerikanske stater valgt at åbne, alt imens smittetallet stiger.

Således har 31 stater ud af landets i alt 50 stater annonceret, at de agter at tilbagerulle coronavirus-tiltag til fordel for at åbne butikkerne igen.

Storbyen New York er det sted i hele USA, der er hårdest ramt, men flere af de mindre amter i landet har indhentet millionbyen, hvis man tæller antallet af syge per indbygger.

Den amerikanske læge Larry Chang, der forsker ved Johns Hopkins Universitetet, som analyserer coronavirus-pandemien i hele verden, mener, at genåbningen kommer for tidligt.

- Størstedelen af amerikanerne har endnu ikke været smittet, har ikke immunitet, og der er ikke noget, der har gjort, at coronavirus spreder sig mindre nu, end da vi startede, siger Larry Chang til The New York Times.