Udland

Advarer om farlig kæmpe-gedehams i USA

Den asiatiske kæmpe-gedehams kan blive op til 6,35 centimeter lang og hører hjemme i det sydøstlige Asien og Kina. Men nu spreder den sig.

Hundredvis af den invasive asiatiske kæmpe-gedehams er kommet til USA.

I den nordvestlige delstat Washington, der grænser op til Canada, advarer myndigheder om, at arten, der ligner en meget stor hveps, er farlig for mennesker og honningbier.

Den stikkende Vespa mandarinia kan blive op til 6,35 centimeter lang og hører hjemme i det sydøstlige Asien og Kina.

Den blev første gang opdaget i Washington i december, siger Sven-Erik Spicheger, der er ledende entomolog i delstatens landbrugsministerium.

- En asiatisk kæmpe-gedehams kan stikke dig mange gange og afgive store doser gift grundet dens størrelse.

- Giften er temmelig stærk og giver lokal nekrose i såret, så du kan se din hud smelte omkring såret, siger Sven-Erik Spicheger til Reuters.

Mere end to stik kan være dødeligt

Entomologen forklarer, at et menneske kan overleve et til to stik, men hvis man bliver stukket yderligere, vil nekrosen brede sig til organerne, hvilket kan være dødeligt.

Myndighederne gætter på, at den asiatiske kæmpe-gedehams er kommet til landet gennem containerskibe fra Asien.

Arten er endnu ikke observeret i Danmark. Og vores kølige klima gør, at vi ikke skal være bange for, at gedehamsen finder sig til rette i Danmark, mener Morten D.D. Hansen. Han er biolog, naturvejleder og museumsinspektør fra Naturhistorisk Museum i Aarhus.

- Det er en sydlig art, der trives i subtropisk klima og varme temperaturer, så herhjemme er der nok for køligt til, at det er noget, man skal frygte herhjemme, siger han til TV 2.

I Danmark har vi syv forskellige arter af gedehamse, heriblandt den store gedehams – den asiatiske kæmpe-gedehams' nordiske lillebror – der kan blive op til 2,5 centimeter lang.

Ikke noget, man skal være bange for - medmindre...

Kæmpe-gedehamsen angriber typisk ikke mennesker, men de kan gøre det, hvis de føler sig truet. Alligevel er det ikke noget, vi skal frygte, mener Morten D.D. Hansen.

- Det er ikke noget, man skal være bange for. Det er lidt det samme som med ulven - vi vil så gerne have noget at være bange for, men det er altså ikke noget, man skal frygte, siger han.

Det er meget sjældent, at stikket bliver farligt, lyder det fra biologen. Men angiveligt er flere mennesker, der i forvejen er allergiske over for gift fra hvepse, blevet dræbt af hvepsens kraftige stik.

- Reagerer man allergisk på den, så er man på spanden, siger Morten D.D. Hansen.

Halshugning af bier

Selv om vi mennesker ikke skal være rædselsslagne for kæmpe-gedehamsen, er de en stor trussel mod honningbier - et par af dem kan udslette en hel bikube på et par timer.

- De dræber alle bierne ved halshugning. Derefter forsvarer de bikuben og bruger biernes afkom til at fodre deres egne, lyder det på Washingtons landbrugsministeriums hjemmeside.

- Bestøvning er en enorm del af landbruget i USA. Hvis de får lov til at sprede sig i USA, vil det være katastrofalt, siger Sven-Erik Spicheger.

De advarer om, at hvis man ser en asiatisk kæmpe-gedehams, skal man straks kontakte myndighederne og ikke forsøge at dræbe dem.