Coronavirus

Se billederne: Italien genåbner forsigtigt i dag

Italien tager de første forsigtige skridt mod en genåbning - og flere andre lande i Europa gør det samme i dag.

I dag lempede Italien for første gang på de skrappe corona-restriktioner, som landets borgere har været pålagt i snart to måneder.

Lempelserne betyder, at millioner af italienere kan tage på arbejde igen, og desuden får lov til at komme lidt mere ud. Det bliver tilladt at købe take-away fra barer, og det bliver tilladt at gå i parkerne igen.

- Det er en meget vigtig dag i dag. Det er en dag, der er blevet set frem til i lang tid, siger TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

- Men samtidigt er det også en dag, der bliver mødt med blandede følelser. Mange er utilfredse med, at restriktionerne ikke bliver lempet endnu mere. Og samtidigt er der også en frygt for, om det nu går godt, siger hun.

Italien var det første europæiske land, der blev hårdt ramt af coronasmitten, og man indførte tidligt meget skrappe regler for at begrænse smitten.

Trods lempelserne skal italienerne stadig overholde mange af de skrappe regler.

De får lov til at tage på arbejde, gå i butikker og køre i offentlig transport, men kun hvis de er iført mundbind.

De får lov til at gå i parken, men kun alene.

De får lov til at rejse til andre regioner i Italien, men kun hvis de kan bevise, at de har en god grund til det.

De kan få lov til at købe kaffe på den lokale café, men kun som take-away.

- Åbningen sker med stor forsigtighed og ansvarlighed, som man siger hernede. Men for nogen er det en meget stor dag. For eksempel for dem, der blev fanget i en anden region, da Italien lukkede ned. De får nu lov til at vende hjem, fortæller Eva Ravnbøl.

Græske butikker

Flere europæiske lande har ligesom Italien valgt dagen i dag til at lempe på restriktionerne.

I Grækenland kunne mindre butikker – blandt andet boghandlere og frisører – i dag åbne igen.

Samtidigt slækkes de skrappe restriktioner på grækernes bevægelsesfrihed, så de nu kan bevæge sig i det offentlige rum uden at skulle dokumentere deres ærinde.

Grækenland lader til at have fået coronasmitten under kontrol, og landet registrerede søndag kun seks nye smittetilfælde og et enkelt nyt corona-dødsfald.

- Nu, hvor vi har begrænset første bølge af virus, er vi klar til anden fase af vores plan: Den gradvise lempelse af restriktionerne, sagde premierminister Kyriakos Mitsotakis i sidste uge i en tv-tale til nationen.

Næste skridt forventes at blive, at også store forretninger, skoler og visse hoteller kan åbne fra 11. maj.

Belgierne må mødes - to ad gangen

Belgien er også hårdt ramt af coronasmitten. I landet med under 12 millioner indbyggere har man registreret 7844 corona-dødsfald. Det er 677 døde for hver én million indbyggere – det højeste tal for noget land i verden.

Men antallet af nye smittetilfælde har været faldende (søndag var tallet på 389 registrerede nye tilfælde), så Belgien begynder i dag at lempe lidt på landets omfattende nedlukning.

- Det er på tide at se ind i fremtiden, som premierminister Sophie Wilmes har udtrykt det.

Det betyder, at flere butikker får lov at åbne, og at almindelige borgere får lov at mødes med andre end medlemmer af deres egen husstand – så længe det ikke er flere end to ad gangen, og det foregår udendørs.

Portugisisk forsigtighed

Portugal indførte restriktioner tidligt og er ikke blevet så hårdt ramt af coronasmitte som nabolandet Spanien. Spanien har registreret 540 dødsfald for hver én million indbyggere, mens tallet for Portugal er fem gange lavere – 102 døde per én million indbyggere.

Portugal har i en periode haft et fald i antallet af nye tilfælde, så premierminister Antonio Costa meddelte i sidste uge, at tiden var kommet til forsigtigt at lempe restriktionerne, men at de ville blive strammet igen, hvis smittetallene steg for meget:

- Jeg vil aldrig skamme mig over at tage et skridt tilbage igen, hvis det er nødvendigt af hensyn til portugisernes sikkerhed, sagde han.

I første omgang får små butikker, frisører, bilforhandlere og boghandlere lov til at åbne fra i dag. Masker bliver påbudt på særlige steder, som for eksempel i den offentlige transport, der vil køre med nedsat kapacitet.

Skoler på Island

På Island begyndte universiteter og enkelte gymnasier forsigtigt at åbne igen i dag, efter syv ugers nedlukning.

Hovedparten af gymnasierne holder sig dog til hjemmeundervisning resten af skoleåret.

Siden 23. april har antallet af nye registrerede tilfælde af coronasmitte ligget mellem nul og tre, så risikoen ved en genåbning vurderes nu til at være lille.