Coronavirus

Sverige går mod strømmen - dropper initiativ, der hitter i andre europæiske lande

Danmark er modsat Sverige på vej med en sporingsapp.

Sverige går endnu engang sin egen vej, når det kommer til kampen mod coronavirus.

Mens europæiske lande som Danmark, Finland, Norge, Storbritannien, Tyskland og Østrig ønsker at benytte sig af såkaldte sporingsapps, siger Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, pænt nej tak til den idé.

- De ressourcer, som det ville kræve at smittespore alle de her mennesker, er ikke rimelige. Desuden skal man teste rigtig mange mennesker, før det her overhovedet har nogen effekt, siger Anders Tegnell til Sveriges Radio.

Problemer med beskyttelse af privatlivet

Det er Tegnell, der tegner den svenske sundhedsstyrelses strategi i kampen mod coronavirus, som har været markant anderledes end i andre lande. Skoler, restauranter, frisører, fitnesscentre og meget andet har på intet tidspunkt været lukket ned.

Anders Tegnell peger på retten til privatliv som en af grundene til, at de ikke overvejer en sporingsapp.

- Alle kolleger, jeg snakker med, har samme problem med beskyttelse af privatlivet og det juridiske, siger han.

Sveriges afvisning af at indføre en app til at spore smittekæder er dog ikke definitiv, skriver Sveriges Radio. Anders Tegnell åbner nemlig en dør for, at en app kan blive relevant, hvis antallet af smittede er tilstrækkeligt lavt.

App på vej i Danmark

I Danmark er Sundheds- og Ældreministeriet sammen med Digitaliseringsstyrelsen i disse uger ved at udvikle en smittesporingsapp.

I den forbindelse er en komité - også kaldet et advisory board - blevet nedsat, som skal bidrage med rådgivning og vejledning.

Komitéen består af fem repræsentanter, som skal sætte fokus på sikkerhed og privatlivsbeskyttelse ved udvikling og lancering af appen.

En af dem er Christiane Vejlø, som er direktør i Elektronista Media. Hun kommer til netop at sætte fokus på høj dataetik og beskyttelse af borgernes privatliv, lyder det:

- Det kan være fristende i krisetid at sige ja til overvågningsteknologi, som man normalt ville sige nej til. Men vi må ikke skride i forhold til retten til privatliv, som er vigtig for os på den lange bane, siger hun til Ritzau.