Udland

Skudveksling mellem Nordkorea og Sydkorea

Episoden sker få dage efter, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, er blevet set offentligt igen.

Natten til søndag dansk tid har der fundet en skududveksling sted i den demilitariserede zone ved grænsen mellem de to lande.

Det oplyser det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.

Ifølge Sydkoreas forsvarskommando blev der affyret adskillige skud fra Nordkorea mod vagtposter på den sydkoreanske side af grænsen.

Skuddene blev affyret mod grænsebyen Cheorwon kort før klokken otte søndag morgen lokal tid.

Sydkorea reagerede med advarsler over højtalere og svarede igen med to skudsalver mod deres nordlige naboer. Der er ingen meldinger om tilskadekomne eller dræbte.

Svarede igen med skud

Ifølge Morten Søndergaard, der er journalist og bosat i Sydkorea, mener landets militær, at skuddene fra deres nordlige naboer var en fejl.

- Sydkorea mener ikke, det her var med forsæt. De mener, det er et uheld - ikke en bevidst provokation, siger han til TV 2.

Alligevel har landet taget initiativer for at bremse en eskalering af konflikten.

- Vi laver foranstaltninger via interkoreanske kommunikationslinjer for at få et detaljeret overblik over situationen og forhindre yderligere hændelser. Derudover opretholder vi også et nødvendigt beredskab, siger sydkoreanske stabschefer i forsvarskommandoen i en fælles udtalelse til Yonhap.

Højspændt grænseland

Selvom grænselandet kaldes den demilitariserede zone, er der tale om det mest militariserede sted i verden, fortæller Morten Søndergaard.

Det er da heller ikke første gang, skud krydser grænsen.

- Det er ikke en normal ting, at der affyres skud, men det er sket før. For eksempel i 2017, da en dessertør fra Nordkorea krydsede grænsen, fortæller han.

Han beskriver grænselandet som meget følsomt og fuldt af spændinger.

Magtdemonstration kan være på vej

Skudvekslingen søndag morgen sker bare to dage efter, at Nordkoreas leder, Kim Jong-un, igen blev set i offentligheden efter tre ugers fravær.

Ifølge nordkoreanske medier deltog Kim Jong-un fredag i en åbning af en fabrik.

I den periode, hvor Kim Jong-un har været væk, er der blevet spekuleret i, om han var død.

På den baggrund vurderer Morten Søndergaard, at vi sandsynligvis vil se yderligere militær aktivitet fra Nordkorea inden længe.

- Nordkorea ved, at hele verden taler om Kim Jong-uns helbred, og om hvorvidt det udgør en risiko for deres nation. Det er muligt, de vil flytte fokus væk fra det.

- Der kommer nok snart en magtdemonstration, hvor Kim Jong-un vil spille med musklerne, siger han.