Coronavirus

Pompeo: Enorme beviser for, at coronavirus stammer fra laboratorium i Wuhan

Den amerikanske udenrigsminister er kommet på linje med præsident Trump, efter han tidligere har afvist at vide, hvor virussen kommer fra.

Efter at USA's præsident, Donald Trump, under et pressemøde torsdag hævdede at have set beviser, der knytter udbruddet af coronavirus til et laboratorium i Wuhan i Kina, går hans udenrigsminister, Mike Pompeo, nu et skridt videre.

Således siger han søndag, at der er "enorme beviser" for, at udbruddet af coronavirus udspringer fra det omtalte laboratorium i Wuhan, skriver Bloomberg News.

- Jeg kan fortælle jer, at der er en betydelig mængde beviser for, at det her kom fra et laboratorium i Wuhan. Det er ikke første gang, at verden har været udsat for en virus som resultat af fejl i et kinesisk laboratorium, siger den amerikanske udenrigsminister til ABC News.

Mike Pompeo fortæller ikke konkret, hvad disse beviser skulle være, ligesom han heller ikke uddyber, hvilke andre virusser kinesiske laboratorier, ifølge ham, har stået bag.

Ministeren tilføjer, at den kinesiske regering har afvist at give internationale forskere adgang til laboratoriet for at undersøge, hvad der konkret er sket.

Samtidig understreger Pompeo, at han er enig med konklusionerne i en rapport fra den amerikanske efterretningstjeneste, som udelukker genetiske modifikationer, eller at virussen er menneskeskabt.

Kommet på andre tanker i løbet af få dage

Dermed er Mike Pompeo tilsyneladende kommet på andre tanker i løbet af få dage.

Fredag - dagen efter Donald Trumps udtalelse om beviser i Wuhan - sagde han således, at han ikke vidste, hvor virussen stammede fra.

- Vi ved ikke, om det kommer fra instituttet for virologi i Wuhan. Vi ved ikke, om det kommer fra et marked eller et helt andet sted. Vi har ikke svarene på disse spørgsmål, sagde han fredag.

I takt med at over 240.000 mennesker på verdensplan efterhånden har mistet livet med covid-19, er interessen for virussens ophav vokset.

Hidtil har forskere ment, at coronavirussen stammede fra et dyremarked i Wuhan. En gruppe eksperter fra WHO har siden marts ventet på at få adgang til den kinesiske by for at undersøge markedet og finde den præcise kilde.

Siden har USA gentagne gange anklaget Kina for at dække over en anden sandhed. Det har ført til tiltagende spændinger mellem USA og Kina.

- Kina opførte sig, som autoritære regimer gør, de forsøgte at skjule, dække over og forvirre. De udnyttede verdenssundhedsorganisationen WHO til at gøre det samme, lyder beskyldningen fra Mike Pompeo i interviewet med ABC News.

Laboratorium afviser

Over 66.000 amerikanere er indtil videre døde med coronavirus.

- Det her er en trussel og en pandemi, som bliver ved. Det kinesiske kommunistparti fortsætter med at blokere adgangen til den vestlige verden, og adgangen til verdens bedste forskere, som kan finde ud af præcis, hvad der skete, lyder det fra Mike Pompeo.

For et par uger siden afviste direktøren for laboratoriet i Wuhan, at stedet er skyld i udbruddet af coronavirus.

- Det er umuligt, at virusset er kommet fra os, lød det fra direktøren, Yuan Zhiming, i et interview med et statsligt medie ifølge nyhedsbureauet AFP.

Tværtimod forsker instituttet i øjeblikket i forskellige områder, der relaterer sig til virussen, oplyste han og tilføjede, at ingen af hans ansatte er blevet smittet med coronavirussen.