Coronavirus

Kinesisk Lego-film håner den amerikanske coronapolitik: - Og hvad så? Det er bare en forkølelse

Lego slår fast, at selskabet ikke har nogen andel i den nye film, der er seneste skridt i PR-kampen mellem Kina og USA om ansvaret for coronavirussen.

Det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua offentliggjorde torsdag den lille Lego-film 'Once Upon a Virus' på YouTube.

Her diskuterer to Lego-figurer – den ene en kinesisk terracotta-kriger med mundbind og den anden en feberramt amerikansk frihedsgudinde – hvem der har ansvaret for coronakrisen.

Dialogen gør grundigt grin med den amerikanske reaktion på, at coronasmitten bredte sig fra Kina til resten af verden. Mens den tilsvarende fremstiller Kina som den fornuftige og ansvarlige part:

- Vi har opdaget en ny virus, siger krigeren i starten af filmen.

- Og hvad så? Det er bare en forkølelse, svarer frihedsgudinden – en henvisning til en sammenligning, som USA's præsident, Donald Trump, lavede tidligt i forløbet.

Derefter gennemgår den korte film forløbet måned for måned – set fra et kinesisk perspektiv. Mens kineserne bygger hospitaler på rekordtid og får coronasmitten under kontrol, kritiserer USA konsekvent alle de kinesiske skridt og kalder for eksempel de nybyggede hospitaler for ”koncentrationslejre”.

Undervejs modsiger frihedsgudinden flere gange sig selv – mens figuren langsomt bliver mere og mere febersyg – men afviser, at selvmodsigelserne skulle være noget problem.

- Vi har altid ret. Selv når vi modsiger os selv, siger frihedsgudinden til slut.

Og den kinesiske kriger får det sidste ord:

- Det er det, jeg elsker ved jer amerikanere: jeres vedholdenhed, siger terracotta-figuren i filmen, der er blevet set næsten en halv million gange på Youtube.

Lego: "Vi er ikke involverede"

Filmen er seneste skridt i PR-kampen mellem Kina og USA om ansvaret for coronavirussen. En kamp, som Lego uvilligt er blevet en del af.

Det har ikke været muligt at få en reaktion fra Lego søndag, men lørdag offentliggjorde Lego denne kommentar:

- Vi har ikke været involveret på nogen måde i denne filmproduktion. Som et legetøjsfirma koncentrerer vi os om at skabe leg for børn og familier.

Filmen fra Xinhua kommer, samtidig med at USA har skærpet tonen over for Kina og beskylder den kinesiske ledelse for at dække over, hvordan den nye coronavirus oprindeligt opstod.

Fredag sagde præsident Trump, at han havde set beviser, der tyder på, at virussen opstod i et laboratorium i Wuhan:

- Ja, det har jeg. Men jeg kan ikke fortælle om det. Det har jeg ikke lov til, sagde han på en pressebriefing fredag.

Markedet i Wuhan

Da man først opdagede virusspredningen i Wuhan, var det almindeligt accepteret, at den var blevet overført fra dyr til menneske på et marked i Wuhan, hvor fødevarer og levende dyr bliver solgt mellem hinanden.

De kinesiske myndigheder lukkede markedet i Wuhan og forbød salg af levende dyr på den slags markeder. Siden har Kina imidlertid flere gange sagt, at fordi virussen første gang blev observeret i Wuhan, betyder det ikke nødvendigvis, at virussen er opstået der:

- Den blev først opdaget i Wuhan, men jeg kan ikke sige, at den stammer derfra, for det vil jeg overlade til forskerne. Vi kan ikke sige, at den stammer fra Kina. Den er fundet i lande, der har meget lidt forbindelse til Kina og kan også findes i grupper af mennesker, som aldrig har været i Kina, sagde den kinesiske ambassadør i Storbritannien, Liu Xiaoming, i sidste uge til BBC.

Kina har også reageret med vrede, når for eksempel Donald Trump har kaldt coronavirus for "den kinesiske virus" eller "Wuhan-virus".

Selv har Trump afvist kritikken:

- Den kom faktisk fra Kina. Så jeg synes det er en meget præcis betegnelse, har han sagt ifølge Washington Post.

I et laboratorium

Amerikanske efterretningskilder har fastslået, at coronavirus ikke er menneskeskabt eller manipuleret og spredt med vilje.

Men mange amerikanske politikere hælder ligesom Donald Trump til den teori, at virussen ved et uheld er sluppet ud fra et forskningslaboratorium i Wuhan, hvor man netop arbejder med coronavirus i pattedyr som flagermus.

Det har kinesiske myndigheder hele tiden afvist. Og Kina fastholder, at man levede fuldt op til sit ansvar om at underrette verdenssundhedsorganisationen WHO og resten af verden, så snart man fik kendskab til den nye virus.

Den udlægning af tingene var USA enig i i starten af coronakrisen. I slutningen af januar roste Donald Trump sin kinesiske præsidentkollega, Xi Jinping, for en ”stærk, skarp og magtfuld fokuseret” indsats mod virusspredningen.

- Der hersker stor disciplin i Kina, hvor præsident Xi udviser stærkt lederskab i det, der vil blive en meget succesfuld operation. Vi samarbejder tæt med Kina for at hjælpe, skrev Trump dengang på Twitter.

Nye sanktioner

Siden er tonen ændret, og nu taler USA om at straffe Kina med nye sanktioner.

- De har meget at forklare, og de kommer til at stå til ansvar. Hvordan og hvorledes, hvornår og hvorfor – det er op til præsidenten, sagde direktøren i National Economic Council, Larry Kudlow, fredag aften til tv-stationen CNBC.

Flere amerikanske politikere taler imidlertid om at vente med at stramme kursen over for Kina, fordi man netop nu står over for en økonomisk krise, hvor 30 millioner amerikanere har meldt sig arbejdsløse inden for de seneste seks uger.

- Der vil være rigeligt tid senere til at evaluere, hvordan de ansvarlige for tabet af titusindvis af amerikanske liv og enorme formuer kan drages til ansvar, sagde USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, i denne uge ifølge CNN.