Coronavirus

Johnson: Lægerne havde forberedt sig på, at jeg kunne dø

- Jeg var ikke i ligefrem i topform. Lægerne havde alle mulige aftaler om, hvad de skulle gøre, hvis det gik helt skævt, siger han.

Boris Johnson var i farezonen for at dø i kampen mod coronavirus.

Og det var et scenarie, som lægerne forberedte sig på.

Det fortæller den britiske premierminister i et interview med avisen The Sun.

- Det var et kritisk øjeblik. Det vil jeg ikke benægte, siger Johnson til The Sun.

- Jeg var ikke i ligefrem i topform, og jeg var klar over, at der var blevet lavet en handleplan. Lægerne havde alle mulige aftaler om, hvad de skulle gøre, hvis det gik helt skævt.

Så tallene gå den forkerte vej

Den 55-årige premierminister blev indlagt søndag aften 5. april på St. James Hospital i London efter ti dages sygdom derhjemme med covid-19.

Dagen efter blev han overført til en intensivafdeling, hvor han blev behandlet i tre dage og med egne ord fik "liter efter liter" af ekstra ilt.

Boris Johnson fortæller, hvordan han var forbundet til en masse maskiner og kunne se, hvordan "tallene blev ved med at gå i den forkerte retning".

- Det var svært at tro på, at mit helbred på blot et par dage var blevet så dårligt, siger Boris Johnson.

- Jeg kan huske, at jeg var frustreret. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor jeg ikke fik det bedre. Men så kom det hårde øjeblik, hvor det var fifty-fifty, om jeg skulle have et rør med ilt ned i luftrøret.

Johnson fortæller, at det "kunne være gået begge veje".

- Det var godt nok et svært øjeblik, det skal ikke være nogen hemmelighed, siger han til avisen.

Opkalder søn efter lægerne

Johnson har siden udtrykt taknemmelighed overfor lægerne og sygeplejerskerne.

Da han kom hjem fra hospitalet, takkede han endda to af sygeplejerskerne ved navn i en tale, han delte på sociale medier.

I denne uge takkede han så to af lægerne ved at opkalde sin nyfødte søn efter dem.

Hans forlovede, Carrie Symonds, som var højgravid og syg med covid-19 derhjemme på samme tid som Johnson, fødte onsdag en søn. Lørdag kom det frem, at han skal hedde Wilfred Lawrie Nicholas Johnson, hvor navnet Nicholas er et anerkendende nik til de to læger Nick Price og Nick Hart.

Boris Johnson siger, at han føler sig heldig ved tanken om, at mange andre stadig lider under coronavirus.

- Hvis du spørger mig, om jeg er drevet af et ønske om at standse folks lidelser? Ja, det er jeg i hvert fald, siger han.

- Men jeg er også drevet af et overvældende ønske om at få vores land tilbage på fode igen.

Voldsom kritik af Johnsons regering

Mandag morgen vendte han tilbage til embedsboligen i Downing Street 10 for at stå i spidsen for den britiske regering.

Boris Johnson og hans regering er blevet voldsomt kritiseret for, hvordan de har håndteret coronavirussen.

Mens Danmark og andre lande i Europa lukkede ned, gav han grønt lys til Cheltenham Festival i marts med flere dages hestevæddeløb, som havde over 250.000 besøgende.

Derudover blev han væk fra fem Cobra-møder (det råd hvor nationale kriser håndteres, red.) og tog på to ugers ferie i februar, selv om coronavirus havde ramt Storbritannien 29. januar.

Læger og sygeplejersker har fra starten klaget over manglen på værnemidler, og op mod 100 af dem er nu døde i forbindelse med deres arbejde. Imens afviste regeringen, at der var et problem med manglende tests i landet, fordi WHO's opfordring var rettet mod fattige lande.

Derudover kom det frem, at det videnskabelige råd SAGE havde overvejet flokimmunitet som en strategi, før man valgte at lukke Storbritannien ned 23. marts, og den anbefaling er stadig genstand for stor debat.

Lørdag er i alt 182.260 mennesker konstateret smittet med coronavirus i Storbritannien, og 28.131 af dem er døde. Det er et af de højeste dødstal i verden.