Udland

Efter en hård uge appellerer Bolsonaro til fodboldspillerne - og bliver afvist

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro. Evaristo Sa / Ritzau Scanpix

Brasiliens præsident kæmper for at få åbnet landet mere. Imens truer en rigsretssag i horisonten.

Mens stadig flere dør af coronavirus i Brasilien, kæmper præsident Jair Bolsonaro for at få landets verdensberømte fodboldspillere på banen igen.

Det er det seneste led i hans kampagne for at få brasilianerne til at droppe karantænen og sætte gang i økonomien på trods af smittefaren.

Landet er stort set lukket ned, fordi delstaterne har taget beslutningen hen over hovedet på præsidenten, der bliver ved med at påstå, at hele krisen er overdrevet.

Dermed er håndteringen af coronasmitten blevet politisk – og den er vigtig for Jair Bolsonaros forsøg på at undgå at blive afsat ved en rigsretssag.

Men fodboldklubberne vender ryggen til præsidenten.

Nej fra fodboldklubber

Præsidentens budskab til landets verdensberømte fodboldklubber er simpelt:

- Spillerne har kun en lille risiko for at dø af sygdommen. For de er i god form, sagde han i weekenden, mens dødstallet i Brasilien nåede op over 6400 og dermed næsten 2000 mere end i Kina.

Brasiliens fodboldsammenslutning sagde, at spillernes sundhed er det vigtigste. Svaret fra manager Raí Souza Vieira de Oliveira fra fodboldklubben FC São Paulo er, at Bolsonaro skal gå af som præsident på grund af sin uansvarlige krisestyring.

- Vi vender gradvist tilbage, når tiden er inde, og vi følger de offentlige anbefalinger, tilføjede Raí, der selv var med til at vinde VM-guld i 1994.

De rige vil åbne økonomien

Men stemningen er ved at vende ude i befolkningen. Store dele af brasilianerne lytter til præsidentens påstand om, at kun de, der i forvejen er svagelige, skal holde sig isoleret.

Nyhedsbureauet AP skriver fra Rio de Janeiro, at karantænen begynder at bryde sammen. For en måned siden gik 60 procent ind for karantæne. Nu er det kun halvdelen, og blandt de mest velhavende brasilianere går kun 39 procent ind for at holde økonomien lukket ned.

Bolsonaro selv går i spidsen. I weekenden demonstrerede han sin foragt for coronavirussen ved at gå rundt uden maske og blande sig med folk, mens han tankede sin bil undervejs til delstaten Goias ved for hovedstaden Brasilia.

Og Bolsonaro har brug for opbakning efter en uge, hvor han og hans tvivlsomme sønner har fået både højesteret og det meste af sin egen regering imod sig.

Anonyme kilder, der står tæt på en tidligere præsident og senatet i Brasilia, siger til TV 2, at de fleste ministre ignorerer deres egen chef, mens de styrer landet i nært samarbejde med delstaterne.

Præsidentens to sønner undersøges

Præsidenten oplever, at ulykkerne vælter ned over ham.

Det hele begyndte, da han for to uger siden fyrede sin sundhedsminister, Luiz Mandetta, fordi han støttede coronakarantæner i delstaterne og nægtede at bøje sig for Bolsonaros krav om at åbne butikkerne og skolerne i landet.

Derefter optrappede Bolsonaro sine slagsmål, efter at chefen for det føderale politi havde indledt en undersøgelse af præsidentens yngste søn, den 37-årige Carlos. Han er ifølge bladet Folha de São Paulo kendt for at styre et netværk med fake news, som opfordrer til demonstrationer mod præsidentens modstandere. Det er ulovligt i Brasilien.

Men præsidenten fyrede simpelthen politichefen Mauricio Valeixo.

Næste optrapning kom øjeblikkeligt. Justitsminister Moro sagde op efter at have erklæret fyringen af politichefen ulovlig. Han er landets mest populære politiker, og hans farvel er ifølge BBC’s korrespondent et voldsomt slag for regeringen og dens troværdighed.

Sergio Moro fik som dommer sat tidligere præsident Lula i fængsel for korruption, og hans undersøgelser var afgørende, for at den efterfølgende præsident Dilma Roussef blev afsat ved en rigsretssag i 2016.

Efter Moros farvel greb højesteret ind over for præsidenten og standsede udnævnelsen af en ny politichef. Bolsonaro ville indsætte en af sine nære venner.

Det havde han god grund til. For Bolsonaros ældste søn, den 39-årige Flavio, der er senator, bliver undersøgt for underslæb.

Ifølge nyhedssiden Intercept har han misbrugt statens penge til at finansiere ulovlige byggerier for en højreorienteret milits. Og med præsidentens nære forbindelser til højregrupper begynder sagen at lugte af noget, der kan koste ham præsidentposten.

Kommer der en rigsretssag?

Så nu spekulerer hele Brasilien på, om Jair Bolsonaro skal afsættes ved en rigsretssag, ligesom det skete for forgængeren Dilma Roussef. Det kræver to tredjedeles flertal i deputeretkammeret og et simpelt flertal i senatet.

Bolsonaros skæbne afhænger nu af tre vigtige faktorer, skriver nyhedsmagasinet The Economist.

  1. For det første har den tidligere justitsminister Moro sat en undersøgelse i gang efter fyresagen mod politichefen. Moro havde højesterets støtte, da han afgjorde, at præsidenten hverken kunne fyre politichefen eller andre ansatte ved politiet. Så politiske iagttagere i Brasilien ser en mulighed for, at undersøgelserne kan ramme først præsidentens sønner og derefter præsidentens selv.
  2. For det andet er Bolsonaro afhængig af sine støtter i kongressen. De partier, der fik ham valgt for to år siden, har vendt ham ryggen. Nu søger han hjælp fra en ny gruppe partier, Centrão. Men der er hele 25 partier i kongressen. Så støtten til præsidenten afhænger helt af, hvor mange goder han har til rådighed til at overtale de enkelte medlemmer.
  3. For det tredje er vælgerne afgørende. Medlemmerne af kongressen satte først rigsretssagen mod Dilma Roussef i gang, da kun 8 procent af vælgerne støttede hende. Men Bolsonaro står bedre. Op mod halvdelen af vælgerne følger hans krav om at åbne økonomien. Dertil kommer, at han har lovet dusinvis af millioner af fattige vælgere, at de vil få økonomisk hjælp på 800 kroner om måneden under coronakrisen. Og derudover vil han ansætte en million arbejdsløse for at få gang i økonomien. Så der er bestikkelse også til vælgerne. Og indtil nu ser det ud til at virke - i hvert fald hvis man kan finde pengene i ét af verdens mest gældstyngede lande.

Men foreløbigt blander Jair Bolsonaro sig med folket både på benzintanken, når han tager en pause, og ved de jævnlige demonstrationer, hvor han demonstrerer, at han selv er imod regeringens karantæner og kravene om at gå med maske for at forebygge smitten.

Imens afvejer hans politiske modstandere, om de kan samle stemmerne til endnu en rigsretssag.

Hvis Bolsonaro ender med at gå af, afløses han af vicepræsidenten Hamilton Mourão, som var general, før han blev en del af regeringen.