Coronavirus

Det portugisiske mirakel forlader corona-karantænen - men har blodrøde tal

Portugal er blevet kaldt et mirakel, fordi landet mod alle odds har håndteret coronakrisen formidabelt. Men økonomisk er portugiserne hårdt ramt.

Efter midnat blev undtagelsestilstanden i Portugal ophævet. Landet, der ligger på den yderste revle af Europa i bunden af Den Iberiske Halvø, har klaret sig markant bedre under coronakrisen end nabolandet Spanien. Eller Italien og Frankrig for den sags skyld.

Antallet af smittede med covid-19 er 25.351, mens kun 1007 mennesker har mistet livet i landet, der har 10 millioner indbyggere, skriver den portugisiske avis Observador. På trods af et underfinansieret og dårligt udrustet sundhedsvæsen.

Og nu er den portugisiske premierminister, António Costa, klar til at løfte landet ud af seks uger med undtagelsestilstand. Det sker med små skridt, for virussen er stadig i Portugal, så man skal passe på, lyder det:

- Jeg vil ikke skamme mig over at gå et skridt tilbage, slår António Costa fast over for det store portugisiske dagblad Público.

Og han understreger, at det handler om at gå langsomt frem for at nå langt med at åbne det portugisiske samfund.

Men med det in mente lægger den socialdemokratiske premierminister ikke skjul på, at lige bagved den portugisiske befolknings sundhed ligger landets økonomi ham allermest på sinde.

Portugisisk industri skal gøres klar til coronatider

Forleden var premierminister António Costa på rundtur til fabrikker i den nordlige del af Portugal. Fabrikkerne skulle besøges, fordi de har tilpasset sig pandemien.

Første stop var hos dækfabrikken Continental Mabor, der stoppede sin produktion i marts måned, men genoptog den i april ved hjælp af roterende arbejdshold, der arbejder forskudt hver anden uge for at sikre sig mod smitte med corona-virus.

Andet stop var hos tekstil-, mode og sportsbeklædningsfabrikken Petratex. Her har man ændret sin produktion, så den er attraktiv i et land, hvor covid-19 har slået sig ned permanent. Nu er fokus gået fra tøj til produktion af personligt beskyttelsesudstyr, og maskinerne spytter masker ud i stedet for sportstøj.

Og det er den slags, premierminister António Costa gerne vil se mere af.

Regeringen har eksempelvis lavet en hjælpepakke til mindre virksomheder, hvor man vil støtte med op mod 40.000 kroner til omlægning og sikring, så virksomhederne kan komme i gang igen efter corona-nedlukningen. Og kun 20 procent skal betales tilbage.

- Vi mener, det er en risiko, som vi bør tage, i betragtning af usædvanligheden i de tider, vi lever i, forklarer den portugisiske planlægningsminister Nelson Souza til avisen Observador.

Blodrøde tal

Portugal blev hårdt ramt under finanskrisen, hvor landet gik bankerot og måtte have hjælp fra EU. Men man kom gennem krisen, først med voldsomme nedskæringer i det offentlige gennemført med landets konservative parti i spidsen.

Dernæst kom en oprørsk socialistisk regering, der gik imod EU's sparekrav og hellere ville investere sig ud af krisen. Og faktisk fik man succes.

Portugal har betalt sin gæld og har haft seks år med konstant fremgang. Sidste år kunne portugiserne for første gang fremvise et statsbudget med overskud. Men det har coronakrisen nu spændt ben for.

Op imod en million mennesker har mistet arbejdet, og turistbranchen er gået i stå, så de positive takter med budgetoverskud venter regeringen ikke fortætter.

Og Den Internationale Valutafond er fuldstændig enig. Organisationen forudser, at den portugisiske økonomi vil skrumpe med 8 procentpoint efter de mange år med vækst, skriver det amerikanske medie Bloomberg.

Manglende turister hårdt slag

I Portugal udgør indtjeningen i turistbranchen hele 19,1 procent af BNP. Og branchen tegner sig for hvert femte job. Derfor er det en katastrofe, at coronakrisen har lukket fuldstændig ned for turisme.

Ifølge den portugisiske brancheforening for hoteller ventes op mod 85 procent af hotelarbejderne at være blevet sendt hjem under krisen.

Derfor diskuteres det da også intenst i den portugisiske regering, hvordan man kan få sat gang i turismen igen. Og det hurtigst muligt.

I forvejen rangeres Portugal som det tredjesikreste land i verden på det såkaldte Global Peace Index, og med den meget roste håndtering af coronapandemien i baghånden overvejer Portugal, om man mon kan lukrere på landets image som et fredeligt og åbent samfund, forklarer økonomiminister Pedro Siza Vieira til Bloomsberg.

- Vi vil sandsynligvis se på Norden og markedsføre os selv som et meget sikkert sted, hvor sundhedssystemet er stærkt, og hvor turister kan forvente meget høje standarder inden for sundhed og sikkerhed, siger ministeren til Bloomberg.

Han er optimistisk og tror på, at selv om 2020 bliver et annus horribilis, vil man allerede mærke fremgang næste år med vækst i den portugisiske økonomi på op mod 5 procent.