Coronavirus

Smitterekord i Rusland: - De ved godt, at det her kan ende i ragnarok

Situationen i Rusland presser præsident Putin på flere niveauer, fortæller TV 2s korrespondent.

Lørdag slog Rusland en kedelig rekord, da antallet af smittede med covid-19 steg med 9623 til samlet 124.054.

Det højeste antal nye smittede på et døgn.

Samtidig blev også landets byggeri- og boligminister Vladimir Yakushev, konstateret smittet og indlagt på hospitalet. Bare to dage efter nyheden om, at landets ministerpræsident, Mikhail Misjustin, er smittet.

Og det er et godt billede på, hvordan det står til i Rusland.

Det siger TV 2s korrespondent i Skt. Petersborg, Claus Borg Reinholdt:

- Der bliver bygget alternative hospitaler, og der udvides med sengepladser i lagerhaller og lignende. De ved godt, at det her kan ende i ragnarok, siger han.

Dødstal kan være højere

Smitten er officielt kommet relativt sent til landet, men har nu for alvor bidt sig fast. Særligt i hovedstaden Moskva, hvor byens 12 millioner indbyggere via en app skal angive deres ærinde, og hvorfor det er nødvendigt overhovedet at forlade hjemmet.

Det er regionerne og deres guvernører samt borgmestre, der selv bestemmer restriktioner og regler, fortæller Claus Borg Reinholdt. Det har præsident Putin bestemt. Derfor er det også regionerne selv, der skal indrapportere antallet af døde.

Og det kan være årsagen til, at der kun er registreret godt 1200 døde i landet med 145,5 millioner indbyggere.

- Der er historier om, at de simpelthen ikke indrapporterer de rigtige tal, fordi Putin har sagt til dem, at han juridisk vil komme efter dem, hvis ikke de lægger sig i selen, siger Claus Borg Reinholdt.

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

Flytrafikken er indstillet, grænserne er lukket, og ad flere omgange har præsidenten holdt tv-taler til nationen, hvor han har omtalt alvoren.

Men samtidig har han fortalt, at der var styr på smitten i landet. Det er mange russere dog begyndt at være skeptiske omkring:

- De tror ikke på myndighederne længere. Det er klart, at de, der kun ser det statslige fjernsyn og ikke får nyheder andre steder fra, gør, men er man ude blandt almindelige mennesker, ved de godt, at situationen er en anden, siger Claus Borg Reinholdt.

Stort pres på Putin

Og mange russere råber derfor også vagt i gevær, siger TV 2s korrespondent.

Forrest går Moskvas borgmester, Sergej Sobjanin, der vurderer, at to procent af indbyggerne i byen er smittet – cirka 250.000 mennesker.

Men også sygeplejersker og læger er begyndt at brokke sig over, at de mangler værnemidler, at deres kollegaer dør, eller at ambulancepersonale må køre rundt i timevis for at afsætte smittede patienter.

- En sygeplejerske laver denne her video af sig selv, hvor hun fortæller om de kritisable forhold. Den går viralt og bliver det store samtaleemne.

Men på statsligt tv redigeres det ud, og det vinkles på, at sundhedspersonalet indgyder håb.

- Det bliver simpelthen tiet ihjel, siger Claus Borg Reinholdt.

Oliepriserne falder, arbejdsløsheden stiger

Også politisk bliver præsidenten presset.

En lægeforening, der kalder sig Lægealliancen – Alliance of Doctors – har kritiseret regeringen. Formanden, Anastasia Vasilyevva, som også er oppositionslederen Alexey Navalnijs læge, har anklaget den for bevidst at kategorisere coronarelaterede dødsfald som dødsfald forårsaget af lungebetændelse.

- Det er hele situationen, der presser ham. Og så er økonomien farlig. Oliepriserne falder, og antallet af arbejdsløse stiger, særligt blandt middelklassen. Og det er lige hans vælgere, siger Claus Borg Reinholdt.

Ifølge Alexei Kudrin, der er leder af statens revisisionsfirma og tidligere finansminister, kan coronakrisen i Rusland koste op mod otte millioner russere jobbet.

I midten af april måtte præsident Putin udskyde den årlige markering af Sovjetunionens sejr over Nazityskland 9. maj.

I år er det 75 år siden, hvilket er endnu en misset chance for at samle befolkningen, siger Claus Borg Reinholdt.