Coronavirus

Karantæne lempes i Spanien: Nu kan voksne få lov at gå en tur og dyrke sport alene

Efter syv uger i coronakarantæne kan spaniere over 14 år nu komme ud og motionere.

Den spanske regering lemper fra lørdag coronarestriktionerne, og fra mandag kan spanierne få klippet håret og masseret ryggen.

Men selvom regeringens knyttede næve om det spanske samfund nu bliver løsnet, er der ikke kun glæde og begejstring at spore i Spanien.

Restaurationsbranchen ryster på hovedet over den spanske regerings genåbningsplan. Og kritikken lyder også fra turistbranchen og detailhandlen

Små skridt for at bevare kontrollen

Forrige søndag blev de spanske børn som de første lukket ud af Europas absolut mest strikse karantæne. Da havde de da også været lukket inde derhjemme i fem uger.

Nu har den spanske sundhedsminister, Salvador Illa, offentliggjort reglerne for næste spæde skridt i åbningen af det spanske samfund. Mens han dog kraftigt understreger, at der er grund til at passe på

– Vi må ikke miste respekten for virussen, siger sundhedsministeren til det spanske dagblad La Vanguardia.

Med det in mente må spanierne lørdag gå en tur, dyrke motion i hele deres bopælskommune - alene forstås - i tidsrummet 6-10 og 20-23.

Børnenes tildelte ”udetid” bliver til gengæld begrænset. Før hed det en times udgangstilladelse mellem 9 og 21 maksimalt en gang og ikke længere væk fra hjemmet end en kilometer. Nu hedder tidspunktet 12-19, forklarer spansk tv RTVE i en artikel på deres hjemmeside.

For at beskytte ældre mennesker, der er mere udsatte for smitte, får også de tildelt et tidspunkt til at komme ud - det er fra klokken 10 til 12.

Kampen går bedre

Lempelserne er udtryk for, at det går bedre for spaniernes kamp mod den frygtede coronavirus.

Godt nok er over 215.000 spaniere testet positiv med covid-19, og den farlige virus har kostet næsten 25.000 mennesker livet i landet, men antallet af smittede per dag falder dramatisk. Og der er endnu et positivt tal: 114.678 smittede med coronavirus er blevet erklæret raske ifølge det spanske sundhedsministerium.

Derfor turde den spanske premierminister, Pedro Sanchez, også forleden præsentere sin plan for en langsom og kontrolleret åbning af det spanske samfund.

Spanien på vej ud af karantæne

Spaniens vej ud af den strikse karantæne vil være forskellig fra provins til provins. Og den vil strække sig over fire faser, der kan ventes at vare to uger hver.

Men før man kan komme videre fra en fase, skal en række ting være på plads - blandt andet kontrol med smittespredning, og nødvendig kapacitet på hospitalerne skal være klar, hvis der skulle komme et udbrud. Det forklarede premierministeren, Pedro Sanchez, på et pressemøde, hvor han advarede om, at man meget nemt kan miste det, der er vundet ved den hårde karantæne, som spanierne har måtte leve med:

- Vi går fremad uden GPS. Denne plan er fleksibel. Vi kan miste det, vi har opnået, for virussen er her stadig og ligger på lur, til vi har en vaccine, lød det fra den spanske premierminister i El Pais.

Den spanske regering har ikke sat dato på de enkelte faser og har tværtimod understreget, at åbningen af det spanske samfund ikke vil foregå i samme tempo overalt.

Eksempelvis Barcelona og Madrid, der har været særligt hårdt ramt, kan meget nemt risikere at måtte vente med nogen af faserne, siger den spanske regerings øverste sundhedsfaglige rådgiver, Fernando Simón, til dagbladet El Mundo.

Hård kritik af plan for åbning

Den spanske regering vil lade restaurationsbranchen åbne for deres terrasser fra 11. maj, dog må de kun tage en tredjedel af deres udeservering i brug. Dernæst vil restaurant- og cafeejere senere – i fase to – få lov til at åbne for indendørs servering, men kun ved borde, ikke ved baren, som ellers er det absolutte centrum i en hvilken som helst spansk beværtning.

Også hoteller og andre overnatningssteder må så småt begynde at åbne for overnatninger i fase to, men med lukkede fællesarealer – svømmepøl og bar eksempelvis. Samtidig sker det på et tidspunkt, hvor Spanien stadig er lukket for international turisme - og man ved endnu ikke, hvornår det ændrer sig. Internt må spanierne heller ikke bevæge sig rundt mellem provinserne, og planen bliver da også skarpt kritiseret.

Restaurationsbranchen kalder hele ideen om kun at måtte åbne med en tredjedel for urentabel og siger, at mange simpelthen ikke har tænkt sig at åbne. Samme melding kommer fra hotelejerne.

– Deeskaleringsplanen er en spand kold vand i hovedet på vores sektor, lyder det fra Maria José Hernandez, der er bestyrelsesmedlem i Spaniens hotelbranche.

Også frisørerne og fysioterapeuterne beklager sig. De er blandt dem, der fra på mandag må åbne op mod forudbestilling fra deres klienter. Men, siger de: Hvordan skal de sikre sig selv og klienterne? Endnu foreligger der ingen beskrivelse fra regeringens side. Og hvis en frisørsalon kun må lukke en enkelt person ind ad gangen, hænger det så økonomisk sammen? Nej, lyder mange frisørers svar, som har tænkt sig at holde lukket.

Samtidig er der bekymring i de forskellige sektorer over en støtteordning, regeringen har indført. Man får økonomisk støtte, hvis man under karantænen undlader at fyre, men kun sender medarbejderne midlertidigt hjem. Spørgsmålet er bare, hvad vil der ske, hvis man åbner delvist, men netop ikke har brug for alle ansatte? Det mangler den spanske regering også at svare på, men foreløbig har regeringen sagt til de nødlidende brancher, at det er frivilligt, om man vil åbne eller ej.

– Der er ikke nogen forpligtigelse til at åbne. For dem, hvor økonomien ikke hænger sammen, er det forståeligt, at de forbliver lukkede, siger Teresa Ribera, der er minister i Pedro Sanchez' regering ifølge El Mundo.

Foreløbig kan Spanierne glæde sig over, at de lørdag kan løbe sig en tur, dyrke idræt i det fri eller spadsere. Og det i en mild og dejlig maj-måned, hvor solen bestemt ikke er kommet i karantæne: Vejrudsigten lover helt op til 27 graders varme.