USA valg 2020

Blev denne kvinde voldtaget for 27 år siden? - nu vil Joe Biden fortælle, hvad han husker

Tara Reade som ung. Nu anklager hun præsidentkandidat Joe Biden for at have forgrebet sig på hende. Privatfoto

En hånd på låret, en finger på halsen og en næse i håret har udviklet sig til en beskyldning om seksuelt overgreb. Nu vil Joe Biden forklare sig.

Var det upassende opførsel, et sexovergreb eller slet ingenting?

Dette skete absolut ikke

Udtalelse fra Joe Bidens kampagnestab

Den amerikanske præsidentkandidat Joe Biden vil nu udtale sig om de anklager, som flere kvinder retter mod ham. Han ventes at gøre det på morgen-tv fredag, nemlig i programmet "Morning Joe" på MSNBC.

Anklager mod Joe Biden er der flere af, men den alvorligste kommer fra en kvinde, der arbejdede for Joe Biden i 1993, da han var senator.

Kvinden hedder Tara Reade, og i hendes seneste forklaring til New York Times siger hun, at Joe Biden klemte hende op mod en mur i USA's senat, stak hånden op under hendes kjole og penetrerede hende med fingrene. To af hendes venner og en bror siger til avisen, at Tara Reade har fortalt dem om den traumatiske oplevelse for mange år siden, men den blev aldrig meldt til politiet.

Når der ovenfor stod, at det var Tara Reades seneste forklaring, er det, fordi forklaringen har udviklet sig med tiden.

På dette foto fra 2015 masserer Joe Biden Stephanie Carter, hustru til USA's daværende forsvarsminister Ashton Carter.

Først var Tara Reade én af i alt otte kvinder, der anklagede Joe Biden for at have kysset dem og rørt ved dem på en upassende måde.

Et langsomt kys

For eksempel fortalte Lucy Flores, der er lokalpolitiker i Nevada, at Joe Biden i 2014 havde placeret sine hænder på hendes skuldre, lænet sig rem for at dufte hendes hår og "placeret et stort langsomt kys på mit baghoved" inden de skulle på scenen ved et politisk arrangement.

Hun var 35 år på det tidspunkt. Han var 71.

Lucy Flores taler ved et vælgermøde i Nevada for den demokratiske præsidentkandidat, Bernie Sanders

Den studerende Caitlyn Caruso har fortalt New York Times om en lignende oplevelse.

Hun mødte Joe Biden i 2016 på universitetet i Las Vegas og siger, at Joe Biden lagde hånden på hendes lår og at den blev ved med at ligge der, selv om hun forsøgte at ryste den væk. Dernæst gav han den 19-årige pige et "lidt for langvarigt" kram.

Forfatteren D. J. Hill har, fortæller hun, oplevet noget tilsvarende.

Hun var til et fund-raising arrangement med Joe Biden i Minneapolis i 2012, og ville fotograferes sammen med Joe Biden. Sammen med sin mand stillede den 51-årige kvinde sig ved siden af den daværende vicepræsident.

Joe Biden med Michele Obama i 2008. Den daværende vicepræsident er kendt for at være god til at uddele krammere.

Og ifølge D. J. Hill's forklaring til New York Times lagde Joe Biden sin hånd på hendes skulder og lod den glide ned ad hendes ryg på en upassende måde. Hendes mand så det og lagde sin hånd på Joe Bidens skulder, og afmonterede situationen med en vittighed.

De resterende anklager mod Joe Biden er i samme boldgade.

Men altså ikke længere Tara Reades.

Den første anklage

Kvinden der nu anklager Joe Biden for et noget mere alvorligt seksuelt overgreb, fortalte i begyndelsen af april 2019 den første version af sin historie til lokalavisen The Union.

Hun var ansat hos Joe Biden fra december 1992 til august 1993.

Tara Reade cirka 1993.

Den unge Tara Reade oplevede ifølge sin forklaring gentagne gange, at Joe Biden rørte ved hende. For eksempel foran en gruppe praktikanter, hvor senatoren berørte hendes hals med en finger.

Ifølge interviewet med The Union mistede Tara Reade sit job, fordi hun blev bedt om at servere drinks til arrangement og afslog. Det kom til et skænderi mellem hende og de andre ansatte på kontoret, og her kom det ifølge Tara Reade frem, at hun var blevet bedt om at være serveringspige, fordi Joe Biden godt kunne lide hendes ben. Hun husker dog ikke, at det var Joe Biden selv der sagde det.

Efterfølgende mistede hun sit job hos Joe Biden, men først havde hun drøftet senatorens opførsel med personale i USA's Senat.

- Mit liv var et helvede, sagde hun til The Union.

Joe Biden uddeler knus til en vælger den 9. februar 2020.
En vælger får et knus af Biden den 11. februar 2020.
Senator Kamala Harris får et knus, da hun vælger at pege på Joe Biden som demokraternes præsidentkandidat,

Hun siger, at hun i juni 1993 blev placeret i et kontor uden vinduer, og at det ikke var muligt for hende at få job i regeringsbygningerne på Capitol Hill igen, efter hun havde brudt med Joe Bidens kontor.

Den 25. marts 2020 udvidede Tara Reade så anklagerne til at omfatte det seksuelle overgreb op af muren i regeringsbygningerne.

På Twitter kalder hun det selv for "voldtægt"

Og hun får støtte af sin tidligere nabo Lynda Lacrasse.

Naboens forklaring

De to boede dør om dør i Californien i 1995 og Lynda LaCasse fortæller til medierne Business Insider og CNN, at Tara Reade an aften sad og græd, mens hun røg smøger uden for sit hjem.

Tara Reade var midt i et juridisk slagsmål om sine børn, men da Lynda Lacrasse gav sig til at snakke med sin nabo, fik hun en helt anden historie.

- Hun begyndte at tale om Joe Biden. Og jeg ved virkelig ikke ret meget om Joe Biden, siger Lynda Lacrasse til CNN.

Og så fortalte den grædende kvinde, at Joe Biden "havde skubbet hende op mod en mur, rakt sin hånd op under hendes skørt og stukket sine fingre op i hende, og at det var det, der stadig plagede hende."

Tara Reade meldte sagen til politiet i Washington DC den 9. april 2020, men ifølge Brianna Jordan, der er talskvinde for ordensmagten i USA's hovedstad, efterforskes den ikke.

- Dette er en inaktiv sag, og der er ikke yderligere detaljer i den, siger hun til Fox News.

Tara Reade i dag.

Tara Reade siger selv til tv-kanalen, at hun ikke regnede med, at der ville komme en regulær kriminalsag, men at hun foretog anmeldelsen som en sikkerhedsforanstaltning og for bedre at kunne få advokatbistand.

Om Joe Biden har noget nyt at sige til sagen, har vi endnu til gode at høre, men hidtil har hans kampagnestab kun udtalt sig skriftligt.

Staben skriver således ifølge Washington Post:

- Han tror fuldt og fast på, at kvinder har en ret til at blive hørt - og hørt respektfuldt.

- Hvad der står helt klart med hensyn til denne påstand: Den er usand. Dette skete absolut ikke.