Coronavirus

Trump kritiserer Sverige og fremhæver Danmark

Den amerikanske præsident har skiftet holdning i løbet af et døgn, og er nu kritisk overfor den åbne svenske corona-strategi.

Den amerikanske præsident Donald Trump kritiserer i dag Sverige og siger, at landet har betalt ”en høj pris” for at holde samfundet mere åbent end sine nabolande.

I beskeden på Twitter sammenligner han dødstallene i Sverige og Danmark og noterer sig, at dødstallet i Sverige er ”betydeligt højere” end i Danmark og de andre skandinaviske lande.

Og han konkluderer, at ”USA traf den rigtige beslutning”.

Dagens besked på Twitter er en endnu u-vending i Donald Trumps holdning til Sverige. Så sent som i går fremhævede han Sverige som et godt eksempel på, hvordan et samfund kunne bekæmpe coronasmitte uden at lukke fuldstændigt ned.

Det skete ved et møde med en række erhvervsledere i Det Hvide Hus. Her fortalte han, hvordan svenskerne kunne finde ud af af holde social afstand, uden det var nødvendigt for myndighederne at lukke samfundet ned:

- Svenskerne springer ikke rundt og giver hånd og krammer og kysser hinanden. Deres barer er lukkede og folk holder sig hjemme, lød det fra Trump ifølge den svenske avis Aftonbladet.

Præsidenten understregede, at selv om svenskerne ikke havde lukket landet ned, så var der stadig mange begrænsninger for indbyggerne.

- De anvendes som eksempel. Men de har haft det hårdt. Der er automatisk distancering, automatisk beskyttelse, men virksomheder er lukket, barer er lukket, og du må ikke stå i baren, fortsatte Trump.

Det sidste er dog ikke fuldstændigt sandt, for i Sverige holder mange barer og restauranter stadig åbent, skriver Aftonbladet.

"Sverige lider"

For tre uger siden var Trump mere skeptisk overfor den svenske strategi, da han under en pressebriefing i Det Hvide Hus blev spurgt om hans holdning til lande med lempelige regler for deres befolkninger.

- Man taler meget om Sverige, men Sverige lider meget alvorligt, sagde han dengang.

Der er netop kommet opdaterede dødstal for de skandinaviske lande – de tal, som Donald Trump bruger til at konkludere, at ”USA gjorde det rigtige”.

Ifølge tallene er 2586 personer døde med coronavirus i Sverige (det er 256 dødsfald per én million indbyggere), mens 452 personer er døde i Danmark (78 per én million indbyggere). I Norge er 207 personer afgået ved døden (38 per én million), og Finland er 206 personer døde (37 per én million).

USA placerer sig et sted midt imellem med 61.680 døde, hvilket er 186 døde per én million indbyggere.