Coronavirus

Højre- og venstreekstreme forenes i hadet mod Merkels corona-begrænsninger

Vrede demonstranter skriger ad politiet ved en af de ugentlige 'hygiejnedemonstrationer'. Christian Mang / Ritzau Scanpix

Protesterne startede på venstrefløjen, men så tog det fart på højrefløjen.

Nogle mediterede på medbragte yogamåtter.

Andre mødte op med plakater med slagord som ”beskyt grundloven”, ”vi er folket”, og ”nej til diktatur og totalitarisme”.

Mange var iført mundbind med påskrifter som ”løgn”, ”mundkurv” eller ”stop vaccineterroren”.

Alle var de kommet for at protestere mod de indskrænkelser af friheds- og borgerrettighederne, som de tyske myndigheder har indført som led i bekæmpelsen af coronasmitten.

Det var femte lørdag i træk, den såkaldte 'hygiejnedemonstration' fandt sted på Rosa Luxemburg-pladsen i Berlin foran teatret Volksbühne, som traditionelt er en venstreorienteret højborg.

Forrige lørdag var der mødt omkring 500 mennesker op til den ulovlige demonstration. I lørdags var antallet oppe på omkring 1000.

Også den her gang var politiet mødt talstærkt op for at sikre, at de gældende afstandsregler blev fulgt. 20 personer endte med at blive anholdt, mens 105 demonstranter kan se frem til at modtage en bøde for at have trodset de regler, de protesterede imod.

Teksten på demonstrantens skilt kan oversættes til "vaccineterrorisme".

Fælles fodslag

Fra USA har vi set billeder af demonstrationer bestående af svært bevæbnede mænd og kvinder, der er troppet op foran lokalparlamenterne for at protestere mod de lokale guvernørers lockdowns.

I Tyskland har demonstranterne hverken medbragt automatrifler, skudsikre veste eller patronbælter, men hvad angår sammensparet vrede og retorisk oprustning, står de ikke meget tilbage fra deres amerikanske protestkolleger.

- Jeg vil have mit liv tilbage, jeg vil have mit liv tilbage, skreg en mand, der lød som en, der blev udsat for tortur. Sådan berettede magasinet Ciceros udsendte fra Rosa Luxemburg-pladsen i lørdags.

Budskabet på plakaten lyder "farvel WHO, farvel (Bill, red.) Gates, stop medicinallobbyen".

Nogen havde taget trusser for munden, andre havde udstyret sig med storsmilende Guy Fawkes-masker med den opadvendte moustache og det fikse hageskæg, som nærmest blev et varemærke for de venstreorienterede globaliseringsmodstandere i Occupy-bevægelsen.

En kvinde svingede besværgende med et eksemplar af Koranen, og en mandlig demonstrationsdeltager afspillede igen og igen den tyske nationalhymne inklusive det bombastiske første vers, "Deutschland, Deutschland über alles". Strofer, som det officielle Tyskland for længst har sendt i skammekrogen, men som stadig er populære hos det yderste højre.

Mens det officielle Tyskland lige nu diskuterer, om indskrænkningerne af det offentlige liv skal lempes endnu en tand - tyskerne må ikke være sammen i grupper af mere end to, skoler og daginstitutioner er med få undtagelser stadig lukket ligesom hoteller og restauranter - så har de politiske yderfløje tilsyneladende fundet fælles fodslag.

Anholdelse under en af de ugentlige demonstrationer

Radikalisering truer

Protesterne mod coronaforanstaltningerne har ikke bare fundet sted i den tyske hovedstad. Også i Frankfurt am Main, Chemnitz og Pirna har man oplevet lignende demonstrationer, og på nettet har højreekstremistiske bloggere og meningsmagere travlt med at fiske i rørte vande.

I en video på Youtube fra det højrepopulistiske magasin Compact fortæller en kvinde fra Chemnitz, ”at her hersker det totale diktatur, og fra dag til dag bliver det værre. Hvis vi ikke passer på og sætter os til modværge, så vil der snart være mange, mange døde”.

I løbet af få dage blev videoen set af mere end 100.000 brugere, og den slags vækker ifølge avisen Tagesspiegel bekymring hos de tyske myndigheder.

En anonym kilde i det tyske sikkerhedsapparat, som bladet har talt med, frygter, at demonstrationerne kun er en forsmag på, hvad der er i vente:

- Realitetsfornægterne har højkonjunktur, og det kan betyde en radikalisering af dele af befolkningen, lyder sikkerhedsekspertens vurdering i avisen.

En demonstrant sammenligner de nuværende coronarestriktioner med nazisternes magtovertagelse i 1933.

Kapret af højrefløjen

Oprindeligt var demonstrationerne om lørdagen på Rosa Luxemburg-pladsen udsprunget af kredse fra det yderste venstre.

Organisationen bag kalder sig 'kommunikationskontoret for den demokratiske modstand'. Nogen af hovedpersonerne har tidligere markeret sig med antikapitalistiske aktioner.

”Vi er oppositionen”, lyder det kort og godt på deres hjemmeside. Aktivisternes analyse er, at tyskerne nu ”skal leve i et de facto diktatur”.

- Parlamentet og partierne har underkastet sig regeringens kurs. De store mediehuse er ensrettet. Samtlige frihedsrettigheder er sat ud af kraft, imens er vi dødsensangste blevet spærret inde derhjemme, hedder det i gruppens gratisomdelte avis, Demokratisk modstand.

En Trump-tilhænger var også mødt op til demonstrationen i Berlin.

Meget tyder dog på, at de venstreorienterede initiativtagere til demonstrationerne er ved at blive overhalet af det yderste højre.

I lørdags fandt journalisterne på pladsen derfor højreekstremister, nostalgiske kejsertilhængere, hooligans og rockere såvel som repræsentanter for kristne grupper og tilhængere af obskure sammensværgelsesteorier, for hvem de midlertidige indskrænkninger af det offentlige liv blot er begyndelsen på en ”ny verdensorden”.

- Der er jo et formål med det hele, forklarede den 47-årige læge Günther Friedberg til magasinet Ciceros. Demonstrationsdeltagerne var ifølge lægen blot helt almindelige mennesker, der bare vil have deres frihed tilbage: Rejsefriheden, friheden til at tage til udlandet:

- Forholdsreglerne bliver jo ikke evalueret mere, de bliver bare hele tiden forlænget, lød det fra lægen, der i lørdags deltog for anden gang i træk.

En deltager i en af protesterne mod nedlukningen af det tyske samfund har skabt sit eget to gange to meters frirum, hvor han fremviser en kopi af FN's menneskerettighedserklæring.

Protest mod protesten

Foreløbig er det dog kun et meget lille, men højtråbende mindretal, der har protesteret mod virusbestemmelserne. Ifølge meningsmålingerne går et overvældende flertal af tyskerne ind for en skrap anticoronakur og vender sig også imod overilede lempelser af sikkerhedsbestemmelserne.

Også på venstrefløjen har der været forsøg på at lægge afstand til protesterne. I lørdags var der således anmeldt en moddemonstration på Rosa Luxemburg-pladsen.

En demonstrant bliver anholdt nær Rosa Luxemburg-pladsen.

- Corona er ikke en sammensværgelse, men staten er alligevel noget lort, lød ét af de venstreorienterede demonstranters slogans.

Teatret, som nu i fem uger har lagt bagtæppe til protesterne, har også forsøgt at distancere sig. Volksbühne frakender enhver forbindelse til arrangørerne, og ved lørdagens demonstration var teatrets facade prydet af bannere med overskriften ”Vi er ikke jeres kulisse”.

Indtil videre har den appel dog ikke gjort indtryk.

På fredag 1. maj og nu på lørdag har gruppen bag 'hygiejnedemonstrationerne' bebudet nye demonstrationer på Rosa Luxemburg-pladsen i Berlin.