Coronavirus

Corona-kur på vej? Nyt stort studie viser markante resultater

Danmark er blandt de 22 lande, der deltager i forsøget. 

Et muligt gennembrud inden for behandlingen af covid-19 kan være en realitet.

Nye data fra forsøg med det antivirale middel Remdesivir viser i hvert fald positive takter i kampen mod den pandemiske virus.

Det skriver flere internationale medier heriblandt CNN. Det samme skriver Rigshospitalet i en pressemeddelelse.

Forsøg med midlet indikerer, at coronapatienter, der har taget Remdesivir, kommer sig hurtigere, end patienter, der har fået et placebomiddel.

- Data viser, at Remdesivir har en klar, betydelig positiv effekt i forhold til at få tiden til man kommer sig til at falde, siger Anthony Fauci, der er direktør for Institute of Allergy and Infectious Diseases, der har finansieret forsøget.

Forbedrer restitutionstid

Resultatet fra de foreløbige forsøg viser, at midlet forbedrer restitutionstiden for covid-19-patienter fra 15 til 11 dage.

Desuden viser forsøgene, at dødeligheden falder fra 11 til 8 procent hos de patienter, der fik Remdesivir.

Ifølge ABC News omfatter forsøget 1063 patienter fra 22 forskellige lande. Danmark er blandt de 22 lande, der deltager i forsøget. 42 danskere er med i forsøget.

Dansk professor: Enormt positivt

Forsker og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, Jens Lundgren, kalder i et interview med TV 2 resultatet for "meget betydningsfuldt."

- For os er det et meget vigtigt skridt, fordi behandlingen - efter alle de solmærker, vi forstår - virker og derfor nu bliver grundpillen i yderligere at forbedre behandlingstilbuddet til de patienter med moderat til alvorlig sygdom (efter smitte med coronavirus, red.), siger han.

Forsker og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, Jens Lundgren, kalder i et interview med TV 2 resultatet for "meget betydningsfuldt."

Han fremhæver, at studiet omfatter patienter, der har været indlagt på hospitalet, og at forskerne derfor endnu ikke ved, om Remdesivir har en virkning på coronasmittede, som ikke er behandlingskrævende på et sygehus. Det samme gælder i forhold til, om virkningen er størst, hvis man er moderat eller alvorligt syg af covid-19.

- Vi arbejder på højtryk for at finde ud af, hvem der ellers har en gavnlig effekt af at få medicinen.

- For mig er det helt fantastiske, at læger over hele verden og gode kollegaer har stået med det samme problem og den samme frustration over, at vi ikke kunne gøre noget. At vi har rykket os et trin - det er virkeligt, virkeligt opløftende.

De positive resultater for forsøgspersonerne i Remdesivir-behandling betyder, at alle fortsat syge forsøgspersoner i placebo-behandling nu bliver tilbudt at få behandling med Remdesivir, selvom forsøget ikke er helt afsluttet, lyder det i pressemeddelelsen.

Første forsøg floppede

Remdesivir, der oprindeligt blev udviklet til at bekæmpe ebola i Afrika, floppede ellers i første test, der blev beskrevet i Financial Times i sidste uge.

Her fremgik det af et dokumentudkast, som WHO offentliggjorde ved en fejl, at midlet ikke gjorde nogen særlig forskel, når man testede det på coronapatienter.

Studiet omfattede 237 patienter, hvoraf 158 fik Remdesivir, mens 79 fik placebo.

WHO: For tidligt i processen

WHO afviser at kommentere på de seneste resultater, da det er for tidligt i processen, skriver CNN.

Ifølge Maria Van Kerkhove, der er epidemiolog ved WHO, er det meget sjældent, at et enkelt studie er en ’game changer’.

Hun siger, at WHO generelt skal bruge bevis fra flere forskellige forsøg, før de gennemgår og kritiserer beviserne.

Jens Lundgren fremhæver overfor TV 2, at resultaterne fra studiet først skulle offentliggøres i maj.

- Men når den uafhængige komite, der så resultaterne i mandags, føler, at man kan gå ud nu, så er resultaterne markante, siger han.

Studiet er i øvrigt fortsat i gang. Den sidste patient startede behandlingen med Remdesivir 19. april og skal nu følges i 29 dage.