Udland

Borgmestre må leve under politibeskyttelse efter rapporter om muligt russisk attentat

En statue af den russiske krigshelt fra Anden Verdenskrig Ivan Konov blev fjernet i Prag tidligere i denne måned. Tjekkerne husker nemlig mere Konev for hans rolle i nedkæmpelsen af Foråret i Prag i 1968. David W Cerny / Ritzau Scanpix

Tjekkiet og Rusland har længe været på kollisionskurs. Nu beretter tjekkiske medier om frygten for et russisk mordkomplot.

Han ankom for tre uger siden til Vaclav Havel-lufthavnen i den tjekkiske hovedstad på et russisk diplomatpas.

En bil ventede udenfor og sørgede for at bringe manden til den russiske ambassade i Prags elegante Dejvice-kvarter.

Der var ikke tale om nogen almindelig diplomat, men derimod en person, der arbejder for en af de russiske spiontjenester, skriver det tjekkiske blad Respekt. I hans bagage befandt der sig ifølge "troværdige kilder" en kuffert med den dødsensfarlige gift ricin.

Giften har været brugt ved flere likvideringer og optræder på listen over potentielle terrorredskaber. Derfor havde den russiske rejsendes ankomst til Prag alarmeret den tjekkiske efterretningstjeneste, som frygtede, at den nyankomne ville udgøre en fare for to tjekkiske politikeres liv.

Det kunne lyde som starten på en spionroman fra Den Kolde Krig, men i stedet er det essensen af en opsigtsvækkende historie, som de seneste dage har trukket overskrifter i tjekkiske og udenlandske medier: beretningen om et muligt russisk giftattentat.

Politibeskyttelse

Allerede i sidste uge kunne tjekkiske medier fortælle, at Prags overborgmester, Zdenek Hrib, havde befundet sig under "midlertidig politibeskyttelse" døgnet rundt i mere end to uger.

 Prags borgmester, Zdenek Hrib, har været under politibeskyttelse i flere uger.

- Det var simpelthen noget, som politiet besluttede. Det var deres afgørelse, og jeg kan ikke fortælle hvorfor, lød det fra borgmesteren.

Over for den uafhængige russiske radiostation Ekko Moskva kunne Zdenek Hrib dog tilføje, at han for nylig havde henvendt sig til politiet, fordi han igen og igen blev efterfulgt af en ukendt person tæt på sit hjem.

Også bydelsborgmesteren Ondrej Kolar fra Prags sjette distrikt, hvor den russiske ambassade befinder sig, havde ifølge tjekkiske medier fået politibeskyttelse døgnet rundt.

I søndags kunne den tjekkiske avis Respekt så berette hvorfor. Når politiet havde valgt at skærpe sikkerheden omkring de to tjekkiske politikere, skyldtes det frygten for den nyankomne tilrejsende fra Moskva.

Manden, der rejste under diplomatpas med en dødsensfarlig gift i bagagen.

Russisk vrede

De tjekkiske mediers beretning om et muligt russisk mordkomplot kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Rusland og Tjekkiet i forvejen er temmelig anstrengt.

Det skyldes ikke mindst et par symbolske aktioner, hvor overborgmester Hrib og bydelsborgmester Kolar begge har spillet en afgørende rolle og derfor pådraget sig Moskvas vrede.

Overborgmester Zdenek Hrib var med til at sørge for, at pladsen foran den russiske ambassade blev omdøbt til Boris Nemtsov-pladsen til minde om den russiske oppositionsleder og Putin-kritiker Boris Nemtsov.

Han blev skudt og dræbt uden for Kreml i 2015 under omstændigheder, der endnu ikke er fuldt opklaret.

Statue blev fjernet

Bydelsborgmester Ondrej Kolar spillede en afgørende rolle i beslutningen om at fjerne en kontroversiel statue af den sovjetiske Marskal Ivan Konev fra en fremtrædende plads i Prags sjette distrikt.

Marskal Konev bliver betragtet som en krigshelt i Rusland og stod i spidsen for den røde hærs indtog i Prag under Anden Verdenskrig.

Mange tjekker husker dog også hans rolle i forbindelse med nedkæmpelsen af den anti-sovjetiske opstand i Ungarn i 1956 og ikke mindst Foråret i Prag i 1968. Dette tjekkiske forsøg på at give kommunismen et menneskeligt ansigt blev tromlet ned af sovjetmagten.

Statuen af Ivan Konev dækkes til, før den bliver fjernet fra sin placering i Prag.

"En fornærmelse"

Statuen af Konev blev demonteret 3. april.

Selvom det meste af verden var fokuseret på coronapandemien, udeblev reaktionen fra Moskva ikke.

Russiske kommentatorer og talsmænd har kaldt fjernelsen af statuen en fornærmelse og beskyldt tjekkerne for at ville omskrive historien. I Moskva blev der kastet en røgbombe mod den tjekkiske ambassade, mens myndighederne rejste en sag om "vanhelligelse af det russiske militærs ære".

Ikke nok med det.

Tjekkiske ministerier, sygehuse og lufthavnen i Prag blev udsat for en bølge af hackerangreb, som de tjekkiske myndigheder ifølge Radio Free Europe mistænker russiske hackere for at have stået bag.

Officielt har man dog ikke nævnt nogen navne, men kun konstateret, at angrebene på landets it-infrastruktur stammede fra en "professionel og avanceret modstander".

Afviser alt

Mens historien om det påståede giftkomplot har vakt opsigt både i og uden for Tjekkiet, har hverken tjekkisk politi eller landets politikere ønsket at bekræfte historien.

I Moskva har præsident Vladimir Putins talsmand, Dmitrij Peskov, været hurtig til at kalde hele sagen for "en and".

Det russiske udenrigsministeriums talskvinde, Maria Zakharova, klager over, at Rusland er udsat for en misinformationskampagne, og har krævet, at sagen om det påståede komplot får konsekvenser:

- Den slags bør ikke ske ustraffet, har hun sagt.

Zuzana Stichova, talskvinden for det tjekkiske udenrigsministerium, siger til britiske BBC, at hun "ikke vil kommentere noget, der er lækket til medierne". Hun bekræfter dog oplysningerne om, at en akkrediteret russisk diplomat for nogle uger siden "vendte tilbage til Prag fra en forretningsrejse og blev mødt i lufthavnen af sine kolleger".

Bekræftelse eller ej.

Ifølge amerikanske Radio Free Europe skulle den tjekkiske udenrigsminister have advaret den russiske ambassadør om, at det vil få konsekvenser, hvis der tilstøder tjekkiske politikere noget.

Starten på en spionroman

Imens har Ondrej Kolar, den ene af de to borgmestre, forklaret til den tjekkiske tv-station DVTV, at han ikke har nogen idé om, hvor længe han skal være under politibeskyttelse:

- Hvis vores efterretningstjeneste siger, der er en risiko, og at vi er nødt til at tage vores forholdsregler, så stoler jeg på dem.

Under alle omstændigheder er det en opsigtsvækkende historie, som kunne lyde som starten på en spionroman.