USA VALG

Hillary støtter nu officielt Joe Biden: - Tænk hvis vi havde en rigtig præsident

De så ud til at være på kollisionskurs frem mod valget i 2016. Det skete ikke, og nu udtrykker Hillary Clinton officielt sin støtte til Biden.

Det syntes at være uundgåeligt, og nu er det sket - Hillary Clinton har officielt udtrykt sin støtte til Joe Biden i kampen om præsidentposten i USA.

- Jeg vil gerne føje min stemme til de mange, der støtter Joe Biden. Tænk bare, hvilken forskel det ville gøre lige nu, hvis vi havde en præsident, der ikke blot lyttede til videnskaben og lagde mere vægt på fakta end fiktion, men som samlede os. Tænk, hvilken forskel det ville gøre, hvis vi havde en rigtig præsident og ikke bare en eller anden, der spiller præsident på tv, lød det fra Clinton til et virtuelt vælgermøde tirsdag aften dansk tid.

Hillary Clinton har ikke blandet sig meget i primærvalgkampen i år, men har gang på gang understreget, at hun ville støtte den person, der endte med at blive Demokraternes kandidat.

Skulle have kæmpet mod hinanden i 2016

HIllary Clinton og Joe Biden har ikke altid haft det letteste forhold.

Da Barack Obamas præsidentperiode så småt nærmede sig sin afslutning, var der udbredt spekulation om, at de to ville komme til at kæmpe en imødeset duel om Demokraternes nominering til at blive hans efterfølger, men det blev der sat en brat stopper for.

30. maj 2015 døde Joe Bidens søn, Beau Biden, af en hjernesvulst, og ramt af sorg besluttede Biden sig for ikke at stille op. I stedet blev Hillary Clinton udfordret af den relativt ukendte Vermont-senator Bernie Sanders, der pressede hende til det yderste i primærvalgkampen.

Joe Biden har efterfølgende bekræftet, at han havde planer om at stille op, og han har også sagt, at han tror, han havde vundet. Faktisk sagde han til CNN med bare en uges tid til valget i 2016, at han mener, han kunne have slået Hillary - en kommentar, der på det tidspunkt fik meget kritik for at splitte partiet lige op til et præsidentvalg.

Biden har desuden flere gange udtrykt, at han har fortrudt sin beslutning dengang.

Biden har kritiseret Hillarys kampagne

Selvom Joe Biden hjalp Hillary Clinton under 2016-valgkampen - ifølge hans egen optælling deltog han i 84 begivenheder for at støtte hende - så har han efter hendes nederlag til Donald Trump kritiseret hendes strategi.

- Hillary er en virkelig intelligent og kompetent person, som uden tvivl ville være blevet en god præsident. Men tænkt over det her. Husker I nogen detaljer fra hendes planer? Jeg vil gætte på, at selv informerede vælgere ikke gør, sagde Biden i december sidste år.

Han mente i stedet, at hun lagde for meget vægt på at kritisere Trump på et personligt plan, særligt i hans behandling af kvinder. Og det kom til at skygge for de planer, hun selv havde for landets fremtid.

Men trods den lidt komplekse historie, så har de to politikere nu altså begge støttet hinanden i en kamp mod Donald Trump.

Selvfølgelig kunne Clinton have valgt at støtte Biden tidligere, mens kampen mod Bernie Sanders stadig var tæt. Clinton og Biden er nemlig begge en del af den mere midtersøgende del af det Demokratiske parti, mens Sanders repræsenterede partiets venstrefløj.

Desuden har Clinton for nylig sagt, at hun stadig er lidt bitter på Sanders over, at han trak valgkampen ud så længe, som han gjorde i 2016 - noget, som Clinton mener splittede partiet og kostede hende stemmer.

Alligevel valgte hun altså at vente, indtil Biden nu er så godt som sikret pladsen som Demokraternes nominerede.

Anklager om overgreb

TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster hæfter sig i øvrigt ved timingen, da Hillary Clintons støtteerklæring kommer blot en dag efter, at anklager om et seksuelt overgreb mod Joe Biden for alvor tog til.

- Hillary Clintons støtteerklæring kommer på et tidspunkt, hvor Joe Biden er under kolossalt pres. I sådan en situation er det noget af en håndsrækning fra Hillary – den mest succesfulde kvindelige politiker i amerikansk historie og en verdenskendt forkæmper for kvinders rettigheder - at komme ud og holde hånden over Biden med sin støtteerklæring, siger han.

TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster hæfter sig i øvrigt ved timingen, da Hillary Clintons støtteerklæring kommer blot en dag efter, at anklager om et seksuelt overgreb mod Joe Biden for alvor tog til.

Tara Reade er navnet på kvinden, der har anklaget Biden for overfaldet, mens hun arbejde for ham i 1993. Dengang var han senator, og han skulle angiveligt have trængt Reade op mod en væg, kysset hende og penetreret hende med sine fingre. Alt sammen, mens han holdt hende fanget op mod væggen mod hendes vilje.

Reade har selv reageret på, at Hillary Clinton nu støtter hendes påståede overfaldsmand.

- Jeg stemte på Hillary Clinton i 2016. Jeg har været Demokrat hele mit liv. Men det, jeg ser nu, er at nogen legitimerer et seksuelt rovdyr, Joe Biden, som voldtog mig, siger Reade til Fox News.

Kommer nok ikke til at se meget til hende

Umiddelbart er det naturligvis en god ting for Biden at få Hillary Clintons støtte, særligt i den situation han er i lige nu. Men rent vælgermæssigt kan det også give ham problemer, da hun ikke er en populær figur hos de mere progressive, venstreorienterede vælgere, som Biden skal have fat i for at kunne slå Donald Trump til november.

- Vi skal næppe forvente, at hun får en fremtrædende rolle i valgkampen. Det har Joe Biden næppe nogen interesse i, fordi hun polariserer alt for meget Hendes tilstedeværelse vil være en rød klud for mange Bernie Sanders-støtter.

Desuden vil billederne af Biden og Clinton sammen være levende beviser på det politiske etablissement, som præsident Trump atter kommer til at italesætte som et sumpfolk, der ikke sætter folkets interesser først, vurderer Mirco Reimer-Elster.

Netop det narrativ har Trumps kampagne allerede forsøgt at bringe i spil. Kort tid efter Hillary Clintons støtteerklæring lød følgende besked i en pressemeddelelse fra Trumps kampagneleder, Brad Parscale:

- Der kan ikke findes en større koncentration af det Demokratiske etablissement end Joe Biden og Hillary Clinton sammen. Præsident Trump slog hende én gang for alle, og nu vil han slå hendes valgte kandidat.

Med de faktorer i spil, så mener forventer Mirco Reimer-Elster ikke, at Clinton vil være lige så synlig til Bidens valgarrangementer, som han var til hendes.

- Det er nok en god ide - selvom det unægtelig kan lyde hårdt - at Hillary Clinton fortsætter med at bruge sin politiske pensionisttilværelse på at gå lange ture i skoven, hvor hun ikke kan gøre mere skade end gavn, siger han.