Tom Hagen i Lillehammer 2011.
Udland

Her er politiets teori: Milliardær planlagde hustrus drab og omfattende løgn om bortførelse

Her er historien om en opsigtsvækkende kriminalsag med kryptiske e-mails og mystiske fodaftryk i entreen.

Det var som om, at Anne-Elisabeth Hagen bare forsvandt ud i ingenting.

En onsdag morgen for halvandet år siden talte den 68-årige milliardærhustru telefon med et familiemedlem.

En helt igennem normal telefonsamtale, som var overstået på to minutter. Forbindelsen blev afbrudt i det mellemstore hus i en forstad til Oslo.

Og så var hun væk.

I de efterfølgende måneder ville begivenhederne denne morgen den 31. oktober 2018 sætte Norge på den anden ende.

For hvad skete der egentlig for den søde og rare bedstemor, som mange af hendes nære venner kendte som Lisbeth?

Telefonopkaldet fra familiemedlemmet var klokken 9:14, viser en udskrift fra telefonselskabet. En elektriker forsøgte 9:48 samme morgen at fange Anne-Elisabeth på en telefon. Nogle uger forinden havde han aftalt, at han skulle kigge forbi og skifte en lampe. Men telefonen blev ikke taget.

Andre ringede også forgæves denne morgen, fortæller VG, der som alle andre norske medier har fulgt hver eneste af den opsigtsvækkende sags mange detaljer.

En sag, der viser, at ikke alt er, hvad det ligner.

Og som stadig rummer flere spørgsmål, end politiet kan besvare.

Brev med stavefejl

Historien om Anne-Elisabeth handler i høj grad om hendes mand, den pressesky milliardær Tom Hagen.

Om morgenen den afgørende onsdag kørte Tom Hagen hjemmefra klokken 9:00 og ankom omkring 9:08 til sin virksomhed tæt på parrets ejendom.

Samme dag vendte han - ifølge hans egen forklaring til politiet dengang - lidt tidligere end normalt tilbage til sin bolig.

Det, der mødte ham, var ikke normalt: Flere af hustruens ejendele lå vilkårligt spredt i entreen, og i en kuvert lå et tætskrevet brev på adskillige A4-sider. Han fandt også en plasticstrip. Sådan en man normalt bruger til at fæstne ledninger sammen.

Vi har din kone, Anne-Elisabeth. Hvis du vil se hende igen, så må du læse og følge instrukserne

Uddrag af et trusselsbrev ifølge TV 2 Norge

Brevet var det værste. Det var skrevet på dårligt norsk med mange stave- og slåfejl, men indholdet var ganske tydeligt.

- Vi har din kone, Anne-Elisabeth. Hvis du vil se hende igen, så må du læse og følge instrukserne. Hvis du involverer politiet eller medierne, så lægger du pres på os, hed det i en gengivelse af brevet, som norske TV 2 har set. De har valgt ikke at gengive alle detaljer om de præcise sætninger, da formuleringerne muligvis er et spor i sagen.

Kravet om kryptovaluta

I brevet stod meget tydeligt, at hvis Tom ikke ret hurtigt betalte ni millioner euro - cirka 67 millioner danske kroner - så ville hustruen blive dræbt. En video med drabet ville derefter blive lagt på internettet.

VG har erfaret, at der også i brevet var flere andre ganske uhyggelige detaljer: Parrets hus var under overvågning, og hvis Tom ringede til politiet, så ville Lisbeth dø.

På brevets mange sider var desuden beskrevet et sindrigt system, hvor Tom med små beløb i en såkaldt kryptovaluta kaldet Monero kunne sende seks forskellige beskeder til gerningsmændene.

Ifølge forklaringen var Tom den dag hjemme cirka klokken 13:30.

Klokken 14:07 registrerede en maskine, at Tom ringede til politiet, og kort derefter mødtes han med en patruljevogn på en benzinstation ikke langt fra huset.

Tom fortalte dem om bortførelsen, brevet i entreen, og at han intet vidste om, hvor Anne-Elisabeth var. De troede på ham.

Hvem er manden på kameraet?

Den norske enhed, der håndterer krise- og gidselsituationer, blev øjeblikkeligt koblet på sagen, viser norske mediers dækningen af sagen. Efterforskningen skete med lejede biler fra Avis, og politiet nærmede sig kun forsigtigt boligen på Sloraveien 4.

Politiet gennemgik overvågningskameraer nær Toms kontor og fandt her noget, der undrede dem:

En mørkklædt mand gik netop den onsdag morgen klokken 7:36 forbi kontoret, der ligger i et relativt øde område nær en skov.

Optagelserne offentliggjort af norsk politi måneder senere viste tydeligt, at manden gik forbi kontorets indgang og på overraskende vis pludselig vendte 180 grader rundt og i samme tempo gik tilbage igen. Holdt han øje med bygningen netop den morgen, så gerningsmændene vidste, hvornår Tom Hagen ankom til sin arbejdsplads? Hvornår der var fri bane?

Familien skulle holde mund

Den norske politiledelse og Rigsadvokaten blev orienteret om bortførelsen. Men pressen måtte intet vide. Naboerne og en række venner blev også holdt i mørket, fortæller VG.

Kun den nærmeste familie blev orienteret, og de fik besked om, at de for alt i verden skulle holde mund.

Og midt i det hele var der Tom, som besluttede, at han fortsat skulle gå på arbejde og opretholde facaden udadtil, så ingen fattede mistanke.

Politiet har naturligvis flere hypoteser i sagen. Men vores hovedtese har hele tiden været, at hun er blevet bortført fra sit hjem mod sin vilje

Tommy Brøske, efterforskningsleder

Tom og Anne-Elisabeth havde mødt hinanden, da de var 19 år. Hun havde afsluttet sin uddannelse på en folkehøjskoles linje for husflid og håndarbejde. Han studerede ved en teknisk skole. De havde været gift i 49 år, og siden 1980’erne havde parret levet i forstaden til Oslo.

De havde aldrig tiltrukket sig opmærksomhed, men det var gået så godt for Toms salg af el og ejendomme, at han nu var god for mere end én milliard norske kroner. Parret var blandt Norges 150 rigeste.

Alligevel lød anbefalingen fra myndighederne, at Tom ikke skulle betale den ønskede sum. I hvert fald ikke før der kom et bevis på, at Anne-Elisabeth stadig levede. Ifølge familiens advokat fulgte Tom det råd.

Norge på den anden ende

Ti ugers efterforskning i total tavshed havde på ingen måde hjulpet. Politiet stod på næsten bar bund.

Flere norske journalister havde fået nys om sagen, men havde accepteret politiets krav om at holde mund.

I begyndelsen af 2019 var sporene så kolde, at myndighederne gik til offentligheden. Nu blev det en sag for hele Norge. Alle aviserne havde historien på forsiden.

- Politiet har naturligvis flere hypoteser i sagen. Men vores hovedtese har hele tiden været, at hun er blevet bortført fra sit hjem mod sin vilje, sagde efterforskningsleder Tommy Brøske på et pressemøde.

Norske medier analyserede sagens detaljer. De nationale tv-stationer lavede lange ekstraudsendelser, og den norske avis Aftenposten satte mindst seks journalister på sagen på fuld tid.

Kunne Lisbeth måske have forladt sin mand - og fået det til at ligne en bortførelse? Nære veninder gav interviews om parrets forhold. Det pressesky par havde det godt, lød meldingen, og de holdt sig for det meste for sig selv.

De havde lige fået en hundehvalp, men ellers var der ikke store ændringer.

Var bortførelsen mon en skummel udenlandsk forretningsmands hævn på Tom efter en mislykket handel? Når man er god for over en milliard kroner, så var den slags ikke utænkeligt.

Den store opmærksomhed gav over 70 nye tip. Ingen af betydning.

Noget rimer ikke

En uge senere var der gået 77 dage uden livstegn fra Lisbeth.

Men 16. januar var der en form for kommunikation, som endnu ikke er beskrevet i nærmere detaljer. Og 11 dage senere var der igen en besked. Kommunikationen gav dog ikke helt mening, og politiet var usikre på, hvordan de skulle tolke det hele.

Hvad var op, og hvad var ned?

- Der er noget i sagen, som ikke rimer, sagde en politikilde allerede på dette tidspunkt til VG.

Politiet begyndte også at undre sig, ifølge VG: Hvorfor havde Tom ikke udlovet en dusør? Nu var sagen jo offentligt kendt, og det ville være nemt at træde frem på tv og bede enhver om hjælp til at få løst sagen, så Lisbeth kunne komme hjem igen.

Det gjorde han ikke.

Tom fortsatte med at leve et nogenlunde normalt liv. Han tog på arbejdsrejse til København.

Medier fortalte, at han helst ikke ville tale om sagen med sine kollegaer.

Et håb dør

Lisbeth og Toms tre børn, familie og venner har altid haft håbet:

At Lisbeth var i live, og at det hele måske bare kunne løses med nogle af Toms penge, og så kom hun tilbage og igen viste sig som så kærligt et menneske, som “alle burde møde,” som flere har beskrevet hende.

Men vi antager, det er mindre sandsynligt, at vi står over for en bortførelse med et økonomisk motiv

Tommy Brøske, efterforskningsleder

Hvis det håb forsvandt på et specifikt tidspunkt, så var det formentlig sidste sommer 26. juni klokken 11:00.

Her forklarede efterforskningsleder Tommy Brøske på et pressemøde, at politiet havde “ændret hovedhypotesen” i deres efterforskning.

- Det er mest sandsynligt, at hun har været udsat for en alvorlig strafbar handling, men vi antager, det er mindre sandsynligt, at vi står over for en bortførelse med et økonomisk motiv, sagde Brøske.

Det var den pæne måde at sige, at Lisbeth formentlig var død. Politiet luftede her også for første gang teorien om, at brevet med bortførelsen måske var et fupnummer. En form for vildledning.

Måske havde Lisbeth været død hele tiden.

Knap to uger senere dukkede en krypteret besked op i indbakken hos familiens advokat.

Beskedens indhold kendes kun af få, men advokaten forklarede til norske medier, at afsenderen fortalte noget, som ikke var offentligt kendt. Det gav beskeden troværdighed. Men der var også en anden del af beskeden: Afsenderen krævede 1,3 millioner euro for at bevise, at Lisbeth var i live.

Tom Hagen betalte beløbet, men intet skete. Ingen beviser. Ingen livstegn. Intet.

De tre spor

Når politiet gentagne gange har forklaret, at de ikke havde spor af Lisbeth, så var det formentlig rigtigt. Men der var stadig tre afgørende spor, der hver for sig måske var en blindgyde, men som sat sammen gav en vigtig brik.

Dels fandt efterforskerne et mystisk fodaftryk i huset efter Lisbeth forsvandt. Efter omfattende undersøgelse fandt politiet, at de var afsat af et par såkaldte Sprox-sko i størrelse 45.

Så var der strippen, der blev fundet i hjemmet, da Lisbeth forsvandt. Den blev identificeret som en særlig type, der blev produceret i Kina.

Og endelig var der det oprindelige trusselspapir, som Tom fandt i hjemmet, da Lisbeth forsvandt. Politiets tekniske undersøgelser viste, at papiret indeholdt en stor mængde papyrus, der er typisk for papir produceret i Portugal, og lige netop denne type blev solgt i butikskæden Clas Ohlson, den særlige skotype i Sparkjøp, og strippen i Biltema.

Alle tre butikskæder har afdelinger i - eller i nærheden af - Lørenskog, hvor parret boede.

Gerningsmanden eller gerningsmændene kunne således have en lokal tilknytning. Det var i hvert fald pludselig en meget mulig teori.

Politiet fandt også en smule af Lisbeths blod i huset. Den slags er ikke unormalt, når man har boet i et hus i mange år. Kunne det forbindes til et drab?

Under efterforskningen brugte norsk politi også en særlig form for lydundersøgelse af parrets hus - assisteret af en anerkendt norsk musikproducer. Musikeren blev fotograferet på vej ind og ud af huset, og medierne spekulerede i, at der måske eksisterede nogle for offentligheden ukendte lydoptagelser, som man med højteknologi forsøgte at sammenligne.

Mere end 100 betjente og efterforskere blev involveret i sagen. Alt blev endevendt.

Hvad tænker Tom?

Officielt var Tom Hagen også et offer.

Det var jo ham, der havde mistet sin hustru til griske gerningsmænd, der tvang ham til at vente måneder på nye informationer og samtidig afkrævede ham store millionbeløb.

Men i det norske politi var der senest i sommeren 2019 ved at være et andet syn på Tom Hagen, viser politiets senere fremstilling af sagen.

Måske vidste Tom Hagen mere, end han fortalte. Måske var han fuld af løgn. Måske var det ham, der stod bag det hele?

I al fortrolighed begyndte politiet en hemmelig gren af efterforskningen sideløbende med den officielle.

En særlig efterforskning, der blev godkendt højt oppe i det norske system, som afslørede, at Lisbeth måske ikke var så begejstret i sit ægteskab, som hendes venner ellers troede.

En efterforskning, der afslørede, at hun måske var på vej til at blive skilt. At hun og ægtemanden, ifølge norske medier, havde en usædvanlig ægtepagt, der ville give hende absolut intet af Toms formue ved en skilsmisse. At Tom havde haft omkring 10 møder med en ekspert i kryptovaluta i tiden, før Lisbeth forsvandt.

Og en efterforskning, der førte til, at politiet i al hemmelighed installerede aflytningsudstyr i huset. Norske medier mener også, at hans elektroniske kommunikation blev overvåget.

Stoppet midt på vejen

Tirsdag den 28. april 2020 om morgenen kørte Tom Hagen på arbejde.

Eller det vil sige: Han kørte ud af sin indkørsel fra huset på Sloraveien 4 på vej til kontoret på virksomheden Futurum, og han nåede kun nogle hundrede meter i sin Ford.

På Nordahl Griegsvej kunne Tom Hagen pludselig se politibiler, blå blink og så blev vejen foran og bag ham spærret.

Han var anholdt.

Politiet mener, at sagen bærer præg af en tydelig planlagt vildledning

Tommy Brøske, efterforskningsleder

Den nu 70-årige mand, der har haft fødselsdag to gange, siden hans hustru forsvandt, blev ført ind i en mørk politibil og kørt bort.

Tom Hagen fik undervejs forklaret det, som resten af Norge også snart ville høre. At politiet ikke længere kunne tro på andre teorier end denne: At han havde dræbt eller planlagt drabet på sin hustru. Og han derfor var sigtet for dette.

Samtidig trådte kriminaltekniske efterforskere i hvide dragter atter ind i huset på Sloraveien 4 for at lede efter yderligere beviser for den nu 18 måneder gamle kriminalsag.

Var de på et gerningssted? Det måtte de nu atter engang undersøge.

Virksomheden Futurum blev spærret af, politiet bar papkasser ind, samlede materiale og fotograferede Toms kontor. Det samme skete i parrets hytte.

På et pressemøde forklarede Tommy Brøske, at politiet anså “den samlede bevisbyrde” for at være stor nok til en anholdelse af milliardæren.

- Politiet mener, at sagen bærer præg af en tydelig planlagt vildledning. Undervejs - mens politiets andre teorier er blev svækket - er politiets mistanke mod Tom Hagen gradvist blevet styrket, lød det.

Brevet. Kuverten. Skoen. Den strip i entreen. De hemmelige beskeder sendt på Tor-netværket til advokatens e-mail. Kryptooverførelsen på 1,3 mio euro. Møderne med eksperten. Hele historien om bortførelsen. Toms timelange forklaringer til politiet. Og måske også manden på overvågningskameraet?

Det hele var måske en lang streng af konstruerede løgne. Alt sammen var det falske spor lagt ud for at dække over, at Tom Hagen havde slået sin hustru ihjel. Eller fået hjælp til at gøre det.

Sådan lød i hvert fald teorien fra politiet.

- Det samlede bevisbillede gør nu, at vi har mistanke om et drab, sagde Tommy Brøske.

Det er muligt, at vi - med vores fremgangsmåde - er gået glip af beviser, eller at beviser er blevet svækket

Åse Kjustad Eriksson, anklager

Hvor er Anne-Elisabeth?

Norsk politi kaldte det en oplagt mulighed, at Tom Hagen har fået hjælp til at føre myndighederne bag lyset.

Politiet valgte efter anholdelsen at holde en række kort tæt til kroppen. Endnu har ingen således præsenteret et motiv eller en egentlig teori for, hvad der egentlig skete den onsdag morgen for halvandet år siden.

- Det er muligt, at vi - med vores fremgangsmåde - er gået glip af beviser, eller at beviser er blevet svækket. Som vi ser situationen i dag, så gjorde vi det bedste, vi kunne, da vi stadig havde håbet om at få Anne-Elisabeth tilbage i live, sagde anklager Åse Kjustad Eriksson på pressemødet.

Og hvor er Anne-Elisabeth? Det første og vigtigste spørgsmål i politiets efterforskning er stadig ubesvaret. Og uden et lig er det svært at få nogen dømt for mord. Det ved politiet godt.

- Det er et væsentligt mål for os at finde hende, sagde Åse Kjustad Eriksson på pressemødet.

Selv erklærede Tom Hagen sig for uskyldig i alle anklager.

Han blev umiddelbart varetægtsfængslet i fire uger, men efter 11 dage blev han fredag 8. maj sat på fri fod. En appeldomstol og den norske højesteret fandt ikke beviserne tunge nok til varetægtsfængslingen.

Tom Hagen er dog fortsat sigtet for drab eller medvirken til drab.

Kryptoeksperten - en mand i 30'erne - er senere blevet sigtet for medvirken til bortførsel.

Imens står norsk politi tilbage med flere spørgsmål end svar. Og en sag, der endnu på ingen måde er slut.