Udland

Brasiliens præsident undersøges for embedsmisbrug

Den tidligere justitsminister Sergio Moro har fremsat eksplosive anklager mod præsidenten.

Den politiske krise i Brasilien tager en ny vending, efter at en højesteretsdommer har bedt om at få undersøgt, om præsident Jair Bolsonaro har forsøgt at blande sig i politiets arbejde.

Det er en anklage, som er rejst af den populære afgåede justitsminister Sergio Moro. Dermed sættes et forløb i gang, som i værste fald kan ende med en rigsretssag mod Bolsonaro.

Dommeren Celso de Melle har givet det føderale politi 60 dage til at afhøre Moro om hans eksplosive anklager mod præsidenten.

Forhørsrapporten skal herefter afleveres til den brasilianske rigsadvokat. Herfra kan det munde ud i en retssag mod Bolsonaro eller en sigtelse mod Moro for falske anklager.

Trådte tilbage i vrede

Moro er en tidligere undersøgelsesdommer, som blev kendt for at anklage og få dømt politikere og erhvervsfolk for korruption for milliarder.

Moro trådte tilbage fredag i vrede over, at Bolsonaro egenhændigt havde fyret den føderale politichef. I sit sidste pressemøde anklagede han den stærkt højreorienterede præsident for at benytte sig af hemmelige kanaler i politiet til at få indsigt i sager om efterforskning.

I en skrivelse fra højesteretsdommeren opregnes der syv anklager mod præsidenten. Blandt dem embedsmisbrug og forsøg på at hindre rettens gang.

Spændingerne i forhold til Bolsonaro kommer, mens coronavirus dominerer den globale scene.

Bolsonaro har gentagne gange nedspillet faren fra coronavirus og sagt, at det ikke kan forårsage ret meget mere end en forkølelse.