Udland

USA’s ambassadør efter kritik: Vi vil støtte den 'grønlandske drøm'

Der er ingen skjulte hensigter med USA’s store investering i Grønland, siger ambassadør Carla Sands i et interview med TV 2.

- Vi spiller med åbne kort, og vi vil både Grønland og Danmark det bedste.

Sådan kan man opsummere budskabet fra USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, da hun mandag aften gæstede TV 2 NEWS.

I sidste uge annoncerede USA en økonomisk investering på godt 83 millioner kroner i Grønland.

Det her er ikke udbetalingen til noget som helst

Carla Sands, USA's ambassadør i Danmark

Det grønlandske landsstyre var glade, nogle politikere i Danmark var sure, og regeringen var godt tilfreds.

Investeringen skal bruges på blandt andet uddannelse, turisme og støtte til råstof-industrien, og i dag uddybede Carla Sands, hvorfor USA kommer med en økonomisk hjælpepakke til Grønland.

- Ideen kom i stand efter samtaler med grønlænderne selv. Hvad var deres håb og drømme? Hvad var vigtigt for dem, som vi kunne støtte. Og alt sammen i tæt samarbejde med regeringen i København, siger hun.

- Hvis grønlænderne får succes og oplever udvikling og fremskridt i de områder, de beskriver, så er de mindre sårbare over for ondsindet indflydelse, siger Carla Sands.

Den "ondsindede indflydelse", ambassadøren taler om, er Kina. Ifølge Carla Sands opfører kineserne sig som lånehajer, der godt nok kommer med en stor pose penge, men ikke lever op til det ansvar, der følger med.

- Sådan gør USA ikke. Vi ved, at grønlænderne gerne vil udbygge deres turisme-industri, og der har vi stor erfaring og mener, vi kan støtte.

- Og så vil vi gerne støtte i forhold mineraler og naturressourcer i undergrunden, hvor vi kan komme med rådgivning, siger Carla Sands og henviser til udviklingsprojekter i Alaska, hvor lokalbefolkningen, ifølge hende, har nydt godt af øgede investeringer i udvindingsindustrien.

Frugten af et godt samarbejde

Det grønlandske landsstyre oplyser i forbindelse med indgåelsen af aftalen på de 12,1 millioner dollar - eller godt 83 millioner kroner - at midlerne til projekter i Grønland skal betragtes som et resultat af det øgede samarbejde, som man har haft med det grønlandske landsstyre siden etableringen af den grønlandske repræsentation i USA, der nu gengældes med genåbningen af et konsulatet i Nuuk.

- Det forventes, at midlerne implementeres primært som konsulent- og rådgivningsassistance fra amerikanske eksperter, samt gennem eksisterende programmer under det amerikanske udenrigsministerium, lyder det i pressemeddelelsen fra det grønlandske landsstyre, Naalakkersuisut.

Ikke et nyt forsøg på at købe Grønland

De diplomatiske kanaler kom på overarbejde sidste år, da USA’s præsident Donald Trump luftede tanker om at købe Grønland. Det resulterede i, at Mette Frederiksen kaldte situationen for ”absurd”, og efterfølgende aflyste Trump et ellers planlagt besøg i Danmark.

Den fortsatte interesse i Grønland skal dog ikke ses som et skridt i retning af at købe Grønland på alternativ vis.

- Det her er ikke udbetalingen til noget som helst i den retning, siger Carla Sands.

- Det er et samarbejde mellem Kongeriget Danmark, Grønland og USA. Og det er ikke bare på regeringsniveau. Det er også øget samhandel med grønlænderne. De vil have ”den grønlandske drøm”, og vi vil arbejde med Danmark, og hjælpe dem med at opnå den, siger hun.

Ambassadøren forsøger også igen at mane den kritik, der er kommet af, at USA med den direkte støtte til Grønland skaber splittelse mellem Danmark og Grønland.

- Vi har fuld gennemsigtighed, og vi har løbende konsultationer med den danske regering. USA er Danmark og Grønlands sikkerhedspartner, og vi vil gerne fortsætte, sammen med NATO, med at beskytte hele kongeriget, siger Carla Sands.

Rusland spøger

For det er den anden store årsag til amerikanernes investering i Grønland: Sikkerhedspolitik.

Allerede i den kronik, Carla Sands skrev på Altinget.dk i begyndelsen af sidste uge, hvor den mulige økonomiske pakke til Grønland blev nævnt første gang, handlede et helt afsnit om Rusland.

- Ruslands mønster med en aggressiv opførsel og en forøget militarisering i Arktis er en overhængende global bekymring (…). Alle disse investeringer i ny militærkapacitet afslører Ruslands voksende ambitioner, som udfordrer Vestens fælles mål om en fredelig og velstående region, skriver hun.

Det faktum, at USA direkte kobler finansiel støtte til Grønland sammen med hård kritik af Rusland, fik i går Ruslands ambassadør i Danmark til at udtale i Politiken, at USA ”truer freden i Arktis”

- At dømme ud fra udtalelserne fra ambassadør C. Sands forlader USA sig i stedet for dialog og samarbejde nu udelukkende på en konfrontatorisk politik i regionen i et håb om dermed at opnå herredømme i denne del af verden, skriver ambassadør Vladimir Barbin til Politiken.

Den kritik giver Carla Sands dog ikke meget for i dag.

- Alt, vi gør, er åbent og koordineret med Grønland og Danmark. Jeg er stolt af det, vi gør, og jeg er helt uenig i kritikken, siger hun.