Udland

Saudi-Arabien afskaffer dødsstraf til mindreårige

Afskaffelsen af strafmetoderne kommer efter en lang række reformer i det meget religiøse og konservative land.

Efter Kong Salmans befaling er dødsstraf til mindreårige nu forbudt i Saudi-Arabien.

- Enhver, der har fået en dødsdom for forbrydelser, som er begået, mens han eller hun var mindreårig, kan ikke længere udsættes for henrettelse. Sådan lyder det i en erklæringen fra styret i Riyadh

I stedet får den enkelte en fængselsstraf på højst ti år i et ungdomsfængsel.

Sidste år henrettede Saudi-Arabien 184 personer - seks kvinder og 178 mænd. Det er det højeste antal nogensinde. Mindst tre var mindreårige, da de blev dømt, viser en ny rapport fra Amnesty International.

Netop Amnesty International og Human Rights Watch har i mange år opfordret det saudiske styre til at standse brugen af dødsstraf – især overfor mindreårige.

Ifølge formanden for den saudiske regerings menneskerettighedskommission, Awwad Akawwad, er beslutningen om at afskaffe dødsstraf for mindreårige en del af arbejdet med at etablere ”mere moderne strafmetoder, som demonstrerer kongerigets forpligtelse til at gennemføre vigtige reformer”, skriver AP.

- Hvis det her bliver gennemført, skal alle dødsdømte børns straffe annulleres, siger Ali al-Ahmed, en saudiarabisk menneskerettighedsaktivist i Washington, til AP.

Ikke mere pisk

Meldingen om at afskaffe dødsstraf for mindreårige kommer dagen efter, at Saudi-Arabien har afskaffet piskning som strafmetode.

Straffen erstattes af fængselsstraf eller bøder.

Piskning har været en almindelig straf for en lang række, typisk ikke-voldelige, lovovertrædelser i Saudi-Arabien.

 Demonstration foran den saudiske ambassade i Washington i 2015, efter Raif Badawi var blevet idømt 1000 piskeslag for at skrive kritisk om Islam på sin blog.
Demonstranter foran den saudiske ambassade i Berlin med plakater med et billede af Raif Badawi på.

Eksempelvis blev bloggeren Raif Badawi i 2015 idømt fængsel og 1000 piskeslag for at have fornærmet Islam. Han slap med 50 slag, da han var ved dårligt helbred.

Ali al-Ahmed ser positive takter i afskaffelsen af piskning som straf, men han er også skeptisk.

- Det er et godt skridt, men vi venter stadig på at få at vide, om de eksisterende domme med piskning vil blive ændret eller slettet, siger han.

Awwad Akawwad fra Saudiarabiens menneskerettighedskommision oplyser, at yderligere reformer er på vej, og at de seneste to beslutninger ”reflekterer hvor vigtigt det er for Saudi-Arabien at indføre kritiske menneskerettighedsreformer – selv under de svære vilkår, som coronavirus-pandemien medfører”

Dødsstraf bevares dog for voksne personer, og derfor vil det fortsat være muligt for sauderne at se offentlige halshugninger på Deera-pladsen i Riyadh, der har fået det lidet flatterende tilnavn "Chop chop square".

Flere reformer

Med beslutningen om at afskaffe piskning og dødsstraf for mindreåreinge fjernes nogle af Saudi-Arabiens kontroversielle offentlige strafmetoder dog fra samfundet.

Kong Salmans søn, kronprins Mohammed Bin Salman, er manden bag den nye linje, der forsøger at trække landet en smule væk fra den meget strikse og konservative tolkning af Islam, mange af lovene i Saudi-Arabien er baseret på.

Kronprinsen har gennemført en række reformer - blandt andet muligheden for, at kvinder kan få lov til at køre bil, men han har også modtaget omfattende kritik.

Herunder i forbindelse med mordet på journalisten Jamal Khashoggi på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul i 2018, som efterretninger konkluderer, at han beordrede.

Kronprinsen selv har taget sin del af skylden, men han afviser at have givet ordren.