Coronavirus

Dødeligheden i Stockholm kan nærme sig New Yorks, siger ekspert

Britisk professor peger på, at den svenske hovedstad har en alarmerende høj dødsrate som følge af coronavirus.

De seneste uger har bedemænd fra New York kunnet fortælle, hvordan de har svært ved at følge med i takt med, at antallet af døde med covid-19 stiger, og billeder af lastvogne med stablede lig i papkasser danner stadig skræmmende billeder på nethinden.

Spørger man den britiske epidemiolog Neil Ferguson, er Stockholm ikke langt fra New Yorks triste statistik.

Det siger professoren fra Imperial College i London i et interview med det britiske medie Unherd.

- Sverige har nået at øge antallet af intensivsengepladser, men jeg tror, vi kommer til at se deres dødstal stige dag for dag. Det virkelige problem opstår, når dødsraten per indbygger rammer New Yorks niveau, siger Neil Ferguson.

I rå tal har regionen Stockholm registreret 1209 dødsfald fordelt på 2,3 millioner indbyggere eller 52 døde per 100.000 indbygger. I staten New York er 16.966 døde med covid-19, hvilket giver 87 døde per 100.000 indbygger.

11.648 af statens dødsfald er sket i New York City, hvor antallet af døde per 100.000 undbygger altså er 138.

Så Stockholm er altså endnu ikke i samme alarmtilstand.

Råbte vagt i gevær

I Storbritannien var Neil Ferguson med til at råbe vagt i gevær, da regeringen tidligt i coronakrisen luftede planer om, at man ville lade smitten udvikle sig i retning af såkaldt flokimmunitet.

Ferguson og kollegernes rapport var en medvirkende årsag til, at de britiske myndigheder lagde kursen om og lukkede store dele af samfundet ned for at inddæmme smitten. Dels fordi man frygtede et sammenbrud i sundhedssektoren, dels for at reducere antallet af døde.

- I Sverige har det været officiel politik at gøre noget andet og tolerere det, siger Neil Ferguson.

Den britiske ekspert kommer med sine udtalelser på bagkant af et interview med den pensionerede svenske professor Johan Giesecke, som over for Unherd har forsvaret den svenske model med mere lempelige restriktioner og et samfund, hvor det stadig er muligt at nyde en fadøl eller tage et slag mini-golf med familien.

Anbefaler sydkoreansk model

Neil Ferguson anbefaler, at Storbritannien forsøger at efterligne den sydkoreanske model til at håndtere coronavirussen.

Sydkorea har i stedet satset på en kombination af omfattende tests og åbenhed. Nøglen er en omfattende brug af en coronatest, der kan afgøre, om folk er syge, når de er blevet smittet, længe før symptomerne viser sig.

Og ikke før der er udviklet en vaccine, skal vi som samfund forvente en hverdag, som vi kender den.

- Der kommer til at være social distance, indtil vi har en vaccine, og vi bliver ikke et normaliseret samfund inden da, siger Neil Ferguson.