Coronavirus

Nu får fem-årige Martina en time i solen - har været spærret inde i seks uger

Spanien har med Europas absolut mest strikse coronaregler holdt børn lukket inden siden 12. marts. Søndag må de komme udenfor i en time.

Spanien har med Europas absolut mest strikse coronaregler holdt børn lukket inde siden 12. marts. Men nu er der lys for enden af tunnelen. Søndag må de komme ud en time sammen med en voksen.

Og det ser femårige Martína frem til. Hendes mor, Mercedes García, har allerede planlagt, at Martína skal ud og lege med sit løbehjul på en parkeringsplads tæt på deres hjem.

Her under karantænen er der ingen, der bruger den, så hendes datter kan lege i fred og med andre på sikker afstand. Og det er i den grad tiltrængt at komme ud.

- Vi er udmattede. Både jeg og min datter er udmattede, lyder det fra Mercedes García på spørgsmålet om, hvordan den lille familie på tre har klaret mere end fem uger med restriktioner i et Spanien, hvor samfundet er lukket fuldstændigt.

TV 2 fanger hende og familien på Whatsapp for at tale med dem om deres situation. Familien består af 43-årige Diego García Fernandez, 41-årige Mercedes García og Martína, der gik i skole i León, hvor familien bor, før coronavirussens indtog i Spanien,

Det er hårdt, forklarer Diego Garcia Fernandez. Matina savner at komme ud at lege med sit legetøj, være på legepladsen og se sine venner. Især det med ikke at kunne være sammen med sine venner er svært for hende, forklarer han.

- Hun er fuldstændig social afsondret. Har ikke set nogen på sin egen alder i ugevis. Og det påvirker hende, forklarer Diego Garcia Fernandez.

Som selvstændig med en internetvirksomhed må han stadig gå på arbejde, hvis der ellers er noget arbejde. Og det er der ikke meget af for tiden, så faktisk har han nærmest aldrig set så meget til sin datter som nu. Det er positivt - og så alligevel ikke.

- Vi har jo ikke ferie, jeg skal hele tiden lave en masse samtidig med, at jeg skal passe Martína. Så jeg nyder det ikke fuldt ud. Man tænker også hele tiden på fremtiden. Hvordan vil det gå økonomisk, og hvornår er den her pandemi ovre, sukker han.

Har du set, om coronavirussen er gået?

Martína forstår heller ikke, hvad der foregår. I skolen nåede de at snakke om, at der var en farlig virus, og derfor måtte de ikke komme i skole mere. Og man måtte ikke længere komme ud.

Men det er alligevel lidt abstrakt for en femårig, hvad en farlig virus er for noget. Derfor spørger hun også sin mor ofte, nærmest hver dag, hvad der er sket med virussen, som hun er ret bekymret for.

- Hun spørger hele tiden, om jeg har set virussen gå, griner Mercedes García.

Men selvom det er morsomt med børnespørgsmål, er situationen også alvorlig.

Spanske advarer om konsekvenser af isolation

Spanske psykologer og eksperter i pædagogik advarer om konsekvenserne af de mange uger i karantæne. Der findes ikke nogen undersøgelser af, hvad det betyder at holde et helt land indelukket i så mange dage, forklarer psykologen Silvia Álava, men tilføjer, at det kan have konsekvenser:

- Vi ved, at lang tids isolering kan have effekt for den følelsesmæssige sundhed og kognitive udvikling, forklarer Silvia Àvala til ugemagasinet XLSEMANAL.

Magasinet har talt med en række eksperter om mulige konsekvenser af de mange ugers sociale isolation. De er enige om, at langt de fleste børn formentlig ikke vil have nogen problemer, fordi de er dygtige til at tilpasse sig. Men de peger også på nogle symptomer, som forældre kan opleve med deres børn.

Blandt andet søvnproblemer, tristhed, irritabilitet og angst. Psykologen Mercedes Bermejos kritiserer den spanske regerings måde at håndtere de mindreårige på.

- Man burde have truffet foranstaltninger fra den første dag, så de midlertidigt kunne forlade deres isolation på en kontrolleret måde, siger Mercedes Bermejos til XLSEMANAL.

Både i Frankrig, Belgien og Schweiz har børnene kunnet komme ud i et begrænset tidsrum, mens samfundet ellers har været lukket ned.

Savner hverdagen

For Martina er der et lille lys for enden af tunnelen, når hun søndag endelig kan komme ud og trække frisk luft. Løbe lidt rundt og få brugt noget opsparet energi. Men det bliver slet ikke det samme - og det bliver slet ikke det, Martína håber på, forklarer Mercedes García.

- Martína kan ikke rigtigt forstå, at hun ikke skal mødes med vennerne. Selvom vi har forklaret hende, hvad man må, så tror hun stadigvæk, at hun kan komme på legeplads, og at hendes venner også vil være der, siger Mercedes García.

Hun bakker op om regeringens tiltag, fordi situationen er meget alvorlig i Spanien med mange døde og smittede. Og selvom Martína, er blevet lidt apatisk og har svært ved at sove og gøre de ting, som forældrene beder om, er hun ikke bekymret for, om det er noget, der vil påvirke hendes datter på lang sigt.

- Nej, Martina skal nok klare sig, men lige nu er virkelig en kamp. Og for hver dag, der er gået, er det blevet værre, synes Mercedes Garcia. Hun forsøger at holde Martína i gang ved at få hende til at deltage i madlavning og andre gøremål i hjemmet.

I starten var det sjovt, og Martina var glad for at hjælpe til, men nu er det også blevet en kedelig rutine, som hun helst ikke vil være med til.

- Lad os se, om det hjælper lidt på humøret, at vi må tage hende ud. Det håber jeg, smiler Mercedes García.