Coronavirus

New Yorks apoteker skal udføre coronatests

Guvernøren vil samtidig udvide mulighederne for at blive screenet for antistoffer.

New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, vil give apotekerne i byen mulighed for at teste byens borgere for coronavirus.

Det meddelte Cuomo lørdag ifølge BBC.

I USA er apotekerne ofte tilknyttet supermarkedskæder.

Ifølge guvernøren vil apotekerne kunne teste op til 40.000 borgere om dagen.

Samtidig vil guvernøren udvide mulighederne for at screene for antistoffer til yderligere fire hospitaler. Først og fremmest vil de nye screeningsfaciliteter skulle teste sundhedspersonale.

USA er med 53.755 døde det land i verden, der er hårdest ramt målt på coronarelaterede dødsfald og smittetilfælde. Alene i New York City er over 15.000 mennesker døde med coronavirus, viser tal fra Johns Hopkins University. For hele delstaten er tallet over 20.000. Dermed er New York det område af USA, der er hårdest ramt. Antallet af smittede i hele USA lød søndag morgen på 938.154 personer.

De mange døde presser New York Citys krematorier. Med kun fire af slagsen er alle krematorierne nu booket flere uger frem.

- Vi kommer nogle gange til at træde på de døde, der ligger inde i kølecontainerne. Der er simpelthen for mange. Det er så uværdigt, men jeg kan ikke stille noget op, har bedemanden Omar Rodriguez tidligere sagt til TV 2.

Kritik af præsidenten

Udmeldingen fra Andrew Cuomo kommer, efter den amerikanske præsident Donald Trump på et pressemøde natten til fredag dansk tid sagde, at det burde undersøges om indsprøjtning af desinfektionsmidler i mennesker kunne behandle sygdommen.

- Jeg har set, at desinfektionsmiddel slår coronavirus ihjel på et minut. Er der en måde, hvor vi kan gøre det samme ved at sprøjte det ind i kroppen som en form for rensning? sagde præsidenten.

Samtidig foreslog præsidenten også, at mulighederne for at belyse folk med UV-stråler indefra eller udvendigt burde undersøges.

Begge forslag blev efterfølgende kritiseret af sundhedseksperter fra hele verden. Ligesom flere producenter af desinfektionsmidler har taget afstand.

- Som en af de ledende fabrikanter i sundhed og hygiejneprodukter må vi gøre det absolut klart, at man under ingen omstændigheder må indsprøjte eller indtage vores desinficerende produkter i menneskekroppen, udtalte en talsmand fra det europæiske selskab RB.

Trump selv har efterfølgende kaldt sine udtalelser for ”sarkasme” og meldt ud, at han overvejer at indstille de daglige pressemøder, da han mener, at medierne er ”fjendtlige” stemt.

Rygter om fyring af minister

Lørdag skrev de amerikanske medier Wall Street Journal og Politico, at Trump-administrationen overvejer at skille sig af med den nuværende sundhedsminister Alex Azar på grund af tidlige fejltagelser i håndteringen af coronapandemien.

Det Hvide Hus siger dog, at der ikke er hold i historien, og at Alex Azar vil fortsætte på posten.

- Enhver spekulation om personale er uansvarligt og en distraktion fra vores regerings håndtering af covid-19, siger talsmanden, Judd Deere.