Udland

Mafiabosser slipper for at afsone i fængsel

Alle mafiabosserne mangler at afsone under 18 måneder af deres domme.

Flere italienske mafiabosser er blevet flyttet fra fængsler og sat til afsoning i deres egne hjem. Ændringerne skyldes frygt for spredning af coronavirus i de italienske fængsler.

Det oplyser den italienske anti-mafiaenhed ifølge CNN.

Det drejer sig blandt andet om Francesco Bonura fra den sicilianske Cosa Nostra. Han er tidligere blevet idømt 23 års fængsel. Derudover er også Vincenzo Iannazzo, et medlem af gruppen Ndrangheta, og Pasquale Zagaria, der er medlem af den napolitanske Casalesi-klan, blevet løsladt til hjemmeafsoning.

Alle tre mafiosoer har under 18 måneder tilbage af deres straf, oplyser Federico Cafiero De Raho, der er Italiens anti-mafiaanklager.

Federico Cafiero De Raho siger videre, at alle tre mænd har siddet isolationsfængslet på grund af deres roller i mafiaen.

- Når de bliver sendt hjem til afsoning, bliver disse tiltag naturligvis ikke længere opretholdt, siger Federico Cafiero De Raho.

I Italien er løsladelserne blevet mødt med kritik.

- Det her er skørt, siger lederen af oppositionspartiet Lega, Matteo Salvini, i en Facebookvideo.

Han fortsætter:

- Det er mangel på respekt for mennesker, journalister, politimænd og mafiaens ofre, siger han.

Lukrerer på coronakrise

Ifølge TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøll, lukrerer mafiaen på den aktuelle coronakrise.

Det skyldes, at mange italienere af økonomisk nød bliver tvunget til at tage mod økonomisk hjælp fra mafiaen. En hjælp, der i mange tilfælde betyder, at man kommer i lommen på mafiaen.

Derfor prøver den italienske stat at sætte en kæp i hjulet på mafiaen.

- Der bliver fra mange sider presset på for, at de økonomiske hjælpepakker når ud der, hvor der er brug for det, siger Eva Ravnbøll.

Problemet er nemlig, at mange italienere endnu ikke har set de penge, der er blevet bevilget i støtte.

Mere end 26.000 dødsfald

Med foreløbig næsten 200.000 smittede og flere end 26.000 registrerede dødsfald blandt coronapatienter, er Italien blandt de hårdest ramte lande i verden.

For at forsøge at begrænse smitten indførte de italienske myndigheder allerede i marts skrappe restriktioner – blandt andet udgangsforbud.

Restriktionerne vil gradvist blive hævet fra 4. maj, hvor fabriks- og bygningsarbejdere vil kunne vende tilbage til jobbet.

Landets skoler vil genåbne til september, lyder det.

- Vi arbejder i øjeblikket på at tillade en genåbning af en stor del af fabriks- og bygningsvirksomheder 4. maj, siger den italienske premierminister, Giuseppe Conte, i et interview med den italienske avis La Repubblica søndag.

Ifølge premierministeren vil den italienske regering præsentere planen for genåbningen af landet i næste uge.

Justitsminister Alfonso Bonafede siger, at beslutningen om at frigive mafiabosserne er truffet i retsvæsenet. Myndighederne overvejer, om anti-mafiaenheden skal inddrages i fremtidige beslutninger.

Ifølge justitsministeriet er antallet af indsatte i de italienske fængsler faldet med 6500 siden 29. februar.