Coronavirus

Hollandske mink smittet med covid-19

De hollandske sundhedsmyndigheder siger, at folk skal holde 400 meters afstand til minkfarmene.

Besætningerne på to hollandske minkfarme har fået konstateret covid-19.

Det oplyser det hollandske landbrugsministerium søndag.

- Derudover har ansatte på de to farme også udvist symptomer på smitte med coronavirus, oplyser ministeriet.

Ifølge den hollandske landbrugsminister, Cornelia Johanna Schouten, har ministeriet øjeblikkeligt ”annonceret foranstaltninger”, der skal forhindre smitten i at spredes.

Foranstaltningerne indebærer blandt andet en rapporteringsforpligtelse for minkbønder, dyrlæger og personer i forskningsinstitutioner. Samtidig må hverken mink eller gødning forlade inficerede bedrifter.

Ministeriet oplyser videre, at der på nuværende tidspunkt kun er krav om rapporteringer fra minkfarme.

"Udgør ingen risiko for mennesker"

De to minkfarme ligger i Gemert-Bakel og Laarbeek i epicentret for udbruddet af coronavirus i Holland, Noord-Brabant.

Her blev dyrene testet, efter de havde udviklet flere symptomer – herunder problemer med at trække vejret. Samtidig døde flere dyr end normalt.

- De smittede mink udgør ikke en risiko for mennesker, lyder det fra det hollandske sundhedsministerium.

Smitter via dråber

Endnu er der ikke forskning, der med 100 procents sikkerhed slår fast, at dyr ikke kan smitte mennesker. Der er dog heller ingen beviser for, at dyr har smittet mennesker.

Covid-19 smitter via dråber. Derfor er der en teoretisk risiko for, at dråber fra en smittet person kan sidde i dyrets pels og dermed smitte en anden person.

Smitten bliver altså indirekte overført mellem to mennesker via dyret.

- Når jeg bliver spurgt, så råder jeg til, at man betragter sit dyr lidt som håndtaget på indkøbsvognen. Det er ikke farligt i sig selv, men man bør have almindelig god håndhygiejne og spritte af, efter man har rørt det, har dyrlæge Søren Drimer Pejstrup, som arbejder på en dyreklinik og driver siden SpørgDyrlægen.dk, sagt til TV 2.

Samme besked kommer fra Den Danske Dyrlægeforening.

- Menneske til menneske-transmission er den primære smittevej for covid-19. Man anser derfor stadig på nuværende tidspunkt dyr for at udgøre en meget begrænset smitterisiko for mennesker, skriver foreningen.

Afspærrer omkring farmene

Alligevel opfordrer de hollandske myndigheder alle til at holde minimum 400 meters afstand til de to minkfarme.

- Selvom det ikke forventes, at virussen vil sprede sig over længere afstande, udtages der også luft- og støvprøver i nærheden af ​​virksomheden som et forsigtighedsforhold, oplyser ministeriet.

I 2016 producerede Holland omkring fem millioner minkskind. Kun to lande i verden producerer flere minkskind end Holland. Det er Danmark og Kina.