Coronavirus

Boris Johnson vender tilbage på mandag - står over for 'akut dilemma'

Premierministeren brugte tre dage på intensivafdelingen, efter han var blevet smittet med coronavirus.

Den britiske premierminister Boris Johnson er atter klar til at trække i arbejdshabitten efter at have været syg med covid-19.

Det oplyser en talsperson fra premierministerens kontor i Downing Street.

55-årige Johnson overtager igen magten i et yderst presset Storbritannien, der oplever stor økonomisk nedgang som følge af coronapandemien og nedlukning af store dele af samfundet.

Akut dilemma

Premierministeren står ifølge den britiske avis The Guardian over for et "akut dilemma".

Flere medlemmer af hans ministerkabinet samt partifæller i det Konservative Parti ønsker nemlig, at der slækkes på den nuværende nedlukning af det britiske samfund.

Philip Hammond, tidligere konservativ finansminister under Theresa May, har i weekendens løb udtrykt ønske om, at regeringen snart bør præsentere en exitstrategi, og parlamentsmedlemmet Graham Brady har ligeledes efterspurgt en plan til at hjælpe små og mellemstore virksomheder:

- Alle medlemmer af parlamentet modtager henvendelser fra virksomheder, store som små, der har brug for hjælp - eller som i det mindste ønsker klarhed over, hvornår de kan forvente, at restriktionerne bliver fjernet, siger han ifølge The Guardian.

Omfattende nedlukning

Indtil videre har ministre fra Boris Johnsons regering afvist, at en genåbning af samfundet kan komme på tale. Dertil er der stadig for mange briter, som bliver indlagt.

Boris Johnson nåede at indføre vidtrækkende foranstaltninger, før han selv blev syg med coronavirus. I slutningen af marts lukkede han således det britiske samfund ned. Skoler, restauranter, fitnesscentre og andre såkaldt ikke-essentielle butikker har holdt lukket lige siden.

Indbyggerne i Storbritannien har desuden fået besked på, at de ikke skal gå ud, medmindre det er dybt nødvendigt. Nedlukningen er blevet forlænget af flere omgange, også under premierministerens sygdom.

Indlagt på intensiv

Det kom frem 27. marts, at Boris Johnson var smittet med coronavirus. 5. april blev premierministeren indlagt på St. Thomas Hospital i London, og kort tid efter blev han overflyttet til hospitalets intensivafdeling, da han havde brug for ilt.

Boris Johnsons gravide forlovede, Carrie Symonds, har siden sagt, at der var situationer under indlæggelsen, hvor det så "særdeles mørkt ud".

Premierministeren blev udskrevet 12. april.

Premierministeren udgav efterfølgende en video på sociale medier, hvori han takkede det lægefaglige personale, som tog sig af ham på St. Thomas Hospital.

- Det er svært at finde ord, der kan udtrykke min taknemmelighed over for dem, som reddede mit liv, skrev han i den forbindelse på Twitter.

Over 20.000 døde

I videoen oplyser han, at "det kunne være gået begge veje", da han var indlagt på intensiv med coronavirus.

Storbritanniens udenrigsminister, 46-årige Dominic Raab, har midlertidigt vikarieret på premierministerposten, mens Johnson har været syg.

Der er i skrivende stund 20.381 personer, som er døde efter smitte med coronavirus i Storbritannien ifølge den løbende opgørelse fra Johns Hopkins University. 149.659 er bekræftet smittet.

Oven i det høje antal døde i Storbritannien skal lægges et stort, men ukendt antal døde på plejehjem.