Coronavirus

Italienske restauranter gør klar til genåbning - tager kreative midler i brug

Ifølge flere medier vil genåbningen af Italien ske over de næste fire uger.

Italienerne kan igen se frem til at bestille spaghetti carbonara og tiramisu a la carte på landets restauranter.

Flere italienske medier erfarer, at restaurationsbranchen genåbner 18. maj efter at have været lukket på grund af coronavirus i landet siden 9. marts. I den mellemliggende periode har restauranter kun måttet sælge take-away.

Alt tyder dog på, at restauranterne vil blive mødt med øgede krav om hygiejne, afstand mellem bordene og antal spisende gæster.

På den romerske restaurant Il Ciak er man gået i gang med at teste et corona-sikkert spisescenarie med en kreativ løsning.

Plexiglas er sat op ved bordene for at minimere risikoen for at smitte hinanden, og selv om der stadig er tale om en test, vil ejeren Valerio Calderoni ikke udelukke, at løsningen finder vej til de spisende gæster.

- Vi vil vente og se, hvordan folk reagerer, men det er for nuværende vores eneste bud på en løsning, hvis vi skal have spisende gæster. Vi vil stadig være nødt til at reducere antallet af gæster med 50 procent, og derfor også antallet af ansatte, siger han.

Genåbning sker over fire uger

Premierminister Giuseppe Conte forventes ifølge TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl, at holde tale til nationen søndag, og her er det planen, at han vil annoncere den gradvise genåbning af landet.

Tirsdag understregede Conte, at regeringen vil tage alle forbehold for at sikre befolkningen mod endnu en opblusning af epidemien.

- Vi må ikke tage impulsive beslutninger for at føje folket eller for at tilfredsstille krav fra enkelte sektorer, virksomheder eller regioner, skrev Giuseppe Conte på Facebook.

Det italienske finansmedie Il Sole 24 Ore har set et dokument, der indikerer, hvilke brancher der genåbner over de næste fire mandage.

Fra på mandag er det planen at producenter af udstyr til landbrugs- og skovsektoren kan genåbne. Mandagen efter - 4. maj - vil byggepladser, fabrikker og tekstilindustri kunne genåbne.

Ugen efter - 11. maj - vil tøj og skobutikker og anden detailhandel samt frisører kunne genåbne og fra 18. maj altså barer og restauranter. Samtidig er det planen at butikker på under 40 kvadratmeter kun må have én kunde i butikken ad gangen.

Barer og restauranter henstilles til at sikre, at kunder holder én meters afstand, samt at man ikke anvender aircondition, der kan få virussen til at sprede sig.

Under Italiens nedlukning har det kun været købmænd, supermarkeder og apoteker, der har holdt åbent.

Italiens kurve er knækket

I Italien er 25.969 døde som følge af cornaviruspandemien.

De daglige dødstal i Italien toppede på over 900, da epidemien var på sit højeste i landet.

420 er blevet registreret døde de sidste 24 timer lørdag.

Italien er det land i verden næstefter USA, hvor flest er døde efter smitte med coronavirus.