Coronavirus

Frontberetning fra Sverige: - Det er kaos

Det ekstreme er blevet normalt. Sådan beskriver en svensk sygeplejerske hverdagen på en af de afdelinger, som myndighederne betegner som ”stabil”.

Matilda Nygren har netop sat et stykke tape over næsen for at beskytte mod gnavemærker fra ansigtsmasken, da hun tænder telefonen og kigger ind i kameraet.

- Jeg er på vej ind til min nattevagt. Jeg vågnede fire gange i løbet af dagen og havde drømt om mit arbejde. Det virker, som om at det eneste, jeg ser, er hospitalsvægge, beskyttelsestøj og mennesker i respiratorer. Som om jeg lever i en anden verden end alle de andre derude.

Matilda Nygren er sygeplejerske på intensivafdelingen på Nya Karolinska hospitalet i Stockholm. I en måned har hun lavet små videodagbøger fra frontlinjen i den svenske kamp mod covid-19.

- Livet er så fandens surrealistisk lige nu. Jeg begyndte mit arbejdsskifte med at lægge et menneske i en hvid plasticsæk med et gult mærkat på, hvor der stod ”farligt indhold”. Vi måtte spritte sækken helt af, imens det her menneske lå indeni, for bare at kunne få den ud fra isolationsrummet. Ude foran stod der to bårer mere med hvide sække og gul tape, fortæller hun:

- To mennesker. Det er så sygt, det som sker. Vi er vant til at redde liv. Vi er ikke vant til at lægge folk i sække. Vi er vant til at tage os af dem, der dør, gøre dem i stand. Det kan vi ikke nu, siger Matilda Nygren i en anden video.

Stabilt pres på intensivafdelinger

De svenske myndigheder siger, at presset på landets intensivafdelinger er stort, men "stabilt". At der er ledig kapacitet. På Matilda Nygrens afdeling har de under coronakrisen tredoblet kapaciteten. Og der er lyspunkter. Fire ud af fem intensivpatienter overlever. Men samtidig advarer flere læger på Karolinska sygehuset om, at prioriteringerne af patienter er så hårde, at der er patienter, der dør unødvendigt.

- Vi er tvunget til at lade mennesker dø lige foran os, siger en læge på Karolinska til den svenske avis, Dagens Nyheter, som har gravet i forholdene på sygehuset.

Antallet af coronarelaterede dødsfald i Sverige var fredag på 2152. Flere gange højere end det danske – også målt per indbygger. Samtidig er presset på sygehusene større – særligt i Region Stockholm.

Matilda Nygren har normalt ansvaret for en til to intensivpatienter. Nu er det hver dag langt flere. Arbejdstiden er sat op til mellem 50 og 75 timer om ugen. Hun fortæller om mangel på uddannet personale. Hvordan de ikke kan forebygge, og hvordan de må nedprioritere patienter.

Sved og hjertebanken er nu en del af arbejdsdagen.

- Det er underligt, hvordan det ekstreme er blevet normalt. Hvordan det hele måske er lidt mere afstumpet. Jeg havde en patient, som døde, og jeg skulle lægge hende i en ligpose. Det er underligt, hvordan det ikke engang føltes unormalt længere, siger Matilda Nygren.

”Det er kaos”

Kameraet tænder igen. Hun har mærker i ansigtet og en tydelig plamage af sved ned over maven.

- Jeg har tre timer tilbage af min vagt. Det her er min sidste pause, siger hun og spritter hænderne af.

- Det er kaos derinde. Men indtil videre lever alle mine patienter stadig. Det er godt.

Der er antydningen af et smil, som bliver afløst af en alvorligere tone.

- Det værste er, at jeg føler mig utilstrækkelig for patienterne. Jeg kan ikke give dem den behandling, de behøver. Det er svært at beskrive for venner og familie, hvordan det er her. Man kan ikke beskrive et slag i en krig, hvis man ikke selv står på slagmarken.

Til den svenske tv-station, SVT, fortæller overlæge Anna Jansson, at hun er en af dem, som har tændt en advarselslampe over forholdene på nogle sygehuse.

- Det er vigtigt, at det ikke er et lotteri, hvilket sygehus man kommer til, siger Anna Jansson til SVT.

Matilda Nygren kigger direkte ind i kameraet. Hun har netop snakket om sammenholdet blandt kollegaerne. Hvor meget det betyder. Men nu virker hun for første gang vred.

Folk i solen

- Jeg læste en artikel om, at det går godt på intensiv, og at det ser stabilt ud. Og det har jeg set ofte i medierne her på det seneste, og jeg ser ledere og politikere udtale sig. Men det er for fanden ikke politikerne, der gør det. Det er os, som arbejder og slider. Det er ikke stabilt på intensiv, hvordan kan man sige sådan?

Hun får små poser med mad leveret fra sin mor. Hun har ikke overskud til selv at lave mad eller gøre andet end at sove, når hun har fri.

I en video på vej hjem fra arbejde peger hun kameraet mod en række folk, der sidder ude i solen.

- Det er som en anden planet herude. Som om de slet ikke ved, hvad der foregår inde hos os, siger hun.

Videoen er kort. 14 sekunder. Lidt senere tænder kameraet igen.

- På jobbet i dag trøstede jeg en kollega, som var rigtig ked af det. Hendes fireårige barn havde ringet for at sige godnat og græd over, at hun aldrig er hjemme mere. Det er hverdagen for os nu, specielt dem som har børn. Det er hårdt.

Se dokumentarer fra frontlinjen i kampen mod coronavirus på TV 2 Play.