Udland

Brexit på vej mod sammenbrud

Foråret, der ikke bliver til noget i Brexit-forhandlingerne.

Storbritannien får simpelthen ikke nogen aftale, hvis briterne bliver ved med at vende ryggen til EU’s udspil til Brexit-forhandlingerne. Sådan lyder truslen fra EU’s chefforhandler, Michel Barnier, efter denne uges frugtesløse samtaler med Storbritanniens forhandlingshold.

Der spilles med fordækte kort ved Brexit-forhandlingerne. Sådan beklager tyskerne sig efter at have fået referat af samtalerne.

Det var en tydeligt vred Barnier, der i går gjorde resultatet op efter forårets første runde med briterne. Og britiske journalister kaldte det Groundhog Day, med et amerikansk udtryk om foråret, der aldrig kom.

Nytteløst

Forhandlingerne, om hvordan fremtiden skal se ud mellem EU og Storbritannien, ligner efterhånden de tre års nyttesløse tovtrækkerier, der stod på, mens Theresa May var premierminister i London. Men forskellen i dag er, at der nu kun er godt to måneder tilbage, før et resultat skal være klar. Hvis der ikke nås enighed med udgangen af juni, så tegner et ”hårdt Brexit” sig fra nytår. Altså en fremtid uden hverken handelsaftaler eller samarbejde om miljø, klima og finanser mellem London og kontinentet.

Beskeden fra Michel Barnier er nærmest desperat. Han sagde, da forhandlingerne sluttede, at briterne bliver ved med at gentage, at de vil forhandle som ”ligestillede og suveræne”. Men sandheden er, at briterne efter EU’s mening er et ret lille land, der står over for en stor blok. Briterne har, ligesom admiral Nelson ved slaget på Københavns Red i 1801, kikkerten for det blinde øje. Men de har efter Barniers mening ikke krudt nok i tønden til at vinde slaget i dag.

Canada og Norge

Set med britiske øjne skal fremtiden bygge på en simpel frihandelsaftale i stil med den, som Canada har fået med EU - suppleret med en fiskeriaftale i lighed med den, som Norge har. Derudover skal der være fri konkurrence, hvor briterne laver deres regler om for eksempel miljø, fødevarer og arbejdsmiljø på deres egen måde. Altså ikke nogen samlet aftale. Kun nogle få særordninger.

EU derimod vil have en samlet aftale: Jævnbyrdige standarder for industri, miljø, arbejdsmiljø, fødevarer, landbrug og energi. Og hvor der også fortsat er adgang for danske og blandt andre franske fiskere i britisk farvand.

Coronaen slår til

Forhandlingerne har stået stille et par måneder på grund af coronakrisen, hvor både EU’s forhandler Michael Barnier og briternes David Frost har været syge. Og nu besværliggøres det hele af, at de cirka 100 forhandlere må sidde hjemme og kigge på pc-skærme og tale via Skype i stedet for at sidde overfor hinanden. Det er ødelæggende, og det tager en masse tid, som forsinker samtalerne uendeligt.

Men det helt afgørende synes at være, at den britiske premierminister Boris Johnson stadigvæk også er syg af coronaen. Så briterne synes ikke at kunne rykke på deres standpunkter.

Derfor foreslår EU, at briterne forlænger den nuværende overgangsperiode, som udløber til nytår, så man får et år eller to ekstra til at finde ordentlige løsninger. Men det afvises ubetinget i London. Så sammenbruddet tegner sig forude.

Udsigterne er så dystre, at BBC’s Europa-korrespondent, Katya Adler, vurderer, at de næste to måneders runder ikke kan løse knuderne. Der skal et politisk gennembrud til. Med andre ord: Premierministeren skal ind i forhandlingerne, hvis ikke samtalerne fortsat skal køre i tomgang.

BBC’s vurdering støttes af, at Michel Barnier rent ud forudsiger et sammenbrud, hvis ikke briterne dels går med til en samlet aftale om hele forholdet mellem EU og London og dels helt specifikt giver efter angående fiskeriet.

Merkels chance

Kommentarerne er dystre fra de forskellige hovedstæder. I Frankrig siger man, at det tegner dystert. I Tyskland hedder det, at der spilles med fordækte kort, om end kansler Angela Merkel håber at kunne løse op igen, når hun får formandskabet i EU fra 1. juli.

I London forlanger oppositionens Ed Davey fra de liberale, at man forlænger overgangsperioden, så der bliver tid til at få en fornuftig ordning med EU i stedet for at løbe lige ind i en dobbeltkrise med både corona og Brexit til at ødelægge økonomien. Det er en holdning, der støttes af britisk industri.

Men alle venter på, at premierminister Johnson bliver rask efter sin corona-smitte. Så det er stadig Groundhog Day. Foråret er ikke blevet til noget.