Coronavirus

WHO: Op mod halvdelen af Europas corona-dødsfald sker på plejehjem - og de tælles ikke altid med

Mange lande tæller ikke dødsfald, der sker på plejehjem, med i det samlede corona-dødstal. Herhjemme findes ikke sikre tal.

Op mod halvdelen af de europæere, der er døde med covid-19, har været plejehjemsbeboere, lyder vurderingen fra Verdenssundhedsorganisationen WHO.

- Det er en menneskelig tragedie, der er umulig at forestille sig, sagde WHO’s europæiske direktør, Hans Kluge, torsdag på et pressemøde i København.

Her lød det videre, at coronasmitten på plejehjem og ældrecentre i Europa har været et overset problem, og at der er akut behov for at gentænke deres måde at fungere på.

Dødsfaldene på plejehjem har været oversete, fordi mange europæiske sundhedsvæsener kun har talt de covid-19-patienter, der døde på hospitalerne, med i deres opgørelser.

En tredjedel op

Frankrig har som et af få lande haft en anden politik, og landet begyndte for nogle uger siden at indberette covid-19-dødsfald på plejehjemmene, så de kunne indgå i statistikken.

Det gav det samlede dødsfald i Frankrig et alvorligt ryk opad, så tallet blev cirka en tredjedel større.

Frankrig vurderer på baggrund af de første foreløbige tal, at over 40 procent af landets coronarelaterede dødsfald er sket på plejehjem.

Tal fra italienske plejehjem

Også i lande som Belgien, Tyskland, Irland og Sverige tæller døde på plejehjem med i statistikken. I Belgien er vurderingen, at halvdelen af dødsfaldene sker på plejehjemmene.

I Irland opgjorde landets sundhedsmyndigheder 11. april, at 54 procent af coronadødsfaldene indtil da var sket på plejehjem.

Hårdt ramte lande som Italien og Spanien opgør til gengæld ikke disse tal. Men en opgørelse i Italien, baseret på en optælling af dødsfald på ti procent af landets plejehjem, når frem til, at 53 procent af landets dødsfald skete på plejehjem eller i andre former for pleje, skriver The Guardian.

Grund til bekymring

Herhjemme eksisterer der ikke noget samlet overblik over situationen på alle danske plejehjem. Men i sidste uge bekræftede faglig direktør på Statens Serum Institut, Kaare Mølbak, at plejehjemmene udgør en særlig grund til bekymring.

Han fortalte, at mens antallet af alvorligt covid-19-syge danskere generelt går ned, så kan man ikke se det samme fald i gruppen af plejekrævende ældre.

- Der er mange i den aldersgruppe, der vil være afhængige af hjælp udefra og være på plejehjem. Men her er ikke den samme markante udvikling. Det er vigtigt, at vi undgår udbrud på danske institutioner og plejehjem, sagde Kaare Mølbak.

Flere enkeltstående tilfælde er dukket op i medierne: Et plejecenter i Vallensbæk med 36 boliger har oplevet ni coronarelaterede dødsfald siden marts, mens et stort plejehjem i Københavns Kommune har registreret 12 døde beboere.

Andre lande vil finde flere

Sverige er et af de lande, der tæller dødsfald på plejehjem med i sin statistik.

Her viser tal fra hovedstaden, Stockholm, som er det værst ramte område i Sverige, at en tredjedel af dødsfaldene er sket på plejehjem, skriver Sveriges Radio.

Og i Sverige forventer man en betydelig stigning i det samlede europæiske dødstal, når – og hvis – alle europæiske lande begynder at tælle ofrene på plejehjemmene med.

- Jeg tror, at der også vil komme ganske høje dødstal fra plejehjemmene fra andre lande, siger den tidligere svenske statsepidemiolog Johan Gisecke, der i dag er rådgiver for WHO.

- Det viser bare, hvor svært det er at sammenligne forskellige lande. Selv lande, som ligner hinanden meget, siger han.