Coronavirus

Trump på pressemøde: Måske kan man sprøjte desinficerende middel direkte ind i kroppen

Læge kalder Donald Trumps forslag for uansvarligt og farligt.

USA’s præsident, Donald Trump, kom natten til fredag med en livsfarlig ide i kampen mod coronavirus.

På et pressemøde foreslog præsidenten nemlig pludselig, at man sprøjtede desinfektionsmiddel ind i kroppen.

- Jeg har set, at desinfektionsmiddel slår coronavirus ihjel på et minut, et minut. Er der en måde, hvor vi kan gøre det samme ved at sprøjte det ind i kroppen, som en form for rensning?, lød det fra Donald Trump.

Han nævnte ikke hvilken form for desinfektionsmiddel, der var tale om.

Små mængder er dødelige

Uanset om det er den ene eller anden form, så var amerikanske læger med det samme ude og advare mod præsidentens ide.

- Denne her ide med at sprøjte eller indføre en hvilken som helst desinfektionsmiddel ind i kroppen, det er uansvarligt og farligt. Det er en metode, som mennesker bruger til at begå selvmord, fortæller lungelægen Vin Gupta til NBC.

Ifølge NBC News har Trump-regeringens egen myndighed for mad og lægemidler advaret mod at indtage kemikalier fra desinficeringsmidler, som på fejlagtig vis har været rygtet som en kur mod autisme og hiv.

- Hvilken som helst mængde af blegemiddel eller isopropanol-alkohol eller nogen former for rengøringsmidler er uegnet at indtage, selv i små mængder. Små mængder er dødelige, siger Vin Gupta.

Også CNN's læge-korrespondent Sanjay Gupta kalder Trumps forslag for farligt.

- Ideen om at lave forsøg med det her vil være farligt, kontraproduktivt og ikke føre os alle sammen i den rigtige retning, siger han.

Vil have lyset ind i kroppen

Donald Trumps bemærkning kom, efter at lederen af en afdeling under USA’s ministerium for indenlandsk sikkerhed havde sagt, at virussen døde hurtigere i solskin.

Det fik i første omgang den amerikanske præsident til at foreslå, at man måske også kunne udsætte kroppen for store mængder lys. Enten i form af ultraviolette stråler eller bare et meget kraftigt lys.

- Hvis man nu bragte lyset ind i kroppen, hvilket du kan gøre enten via huden eller på anden vis, undrede Trump sig.

Ville nå at dø

Desinfektionsmidler forbindes under coronavirussen med blandt andet håndsprit, der indeholder alkohol.

Det har fået nogle mennesker til at udvikle en teori om, at man kan udrydde virus i kroppen med alkohol.

DET BETYDER PROMILLENS STØRRELSE

  • 0,2-0,5 promille: Du føler dig let påvirket.
  • Mellem 0,5 og 0,7 promille: Angstdæmpende. Du bliver mere ukritisk og risikovillig, og hvis du var i godt humør i forvejen, bliver du mere løftet.
  • 0,8-1,4 promille: Betydeligt tab af hæmninger, træthed og sløvhed. Nedsat evne til at bedømme.
  • 1,5-2,9 promille: Svære problemer med at styre balance og bevægelser. Kan komme i hypnotisk tilstand. Nedsat hukommelse.
  • 3,00-3,9 promille: Tiltagende bedøvelse, bevidstløshed, koma. 
  • 4,00 promille: Dødelig dosis. Risikoen for at dø er 50 procent.
  • Kilde: Sundhed.dk

Men den teori har Janne Tolstrup, der er professor ved Statens Serum Institut, tidligere afvist.

- Den alkoholkoncentration, man opnår i kroppen, er langt mindre end den, der er i for eksempel håndsprit, har hun sagt.

Håndsprit består almindeligvis af mellem 70 til 85 procent sprit, og udover at procenten er lavere i den alkohol, vi drikker, falder den yderligere, når den bliver indtaget, forklarer professoren.

- Alkoholen i blodet måler vi i promiller. Så hvis vi skulle have en desinficerende effekt, ville vi være døde inden, siger hun.

Det er den høje koncentration af alkohol i håndspritten, der kan opløse virussens beskyttende fedtmembran og dermed dræbe den. At forsøge det samme i kroppen ville svare til at prøve at fjerne fedt fra en rude med en meget fortyndet glasrens, lyder det fra Janne Tolstrup.