Udland

Justitsminister går af efter opgør med Brasiliens præsident

Justitsminister Sergio Moro forlader regering, efter at præsident Bolsonaro har fyret politichef.

Brasiliens populære justitsminister, Sergio Moro, er fredag trådt tilbage. Det sker efter et sammenstød med præsident Jair Bolsonaro om fyringen af landets politichef.

Det fik øjeblikkeligt børsen i São Paulo til at falde otte procent.

Moro stod tidligere som statsanklager bag en række opsigtsvækkende sager mod politikere og virksomhedsledere for korruption i stor stil. Det var en efterforskning, der blev kendt som "Operation Bilvask".

Det var anklager, som blandt andet førte til domfældelse og fængsel til den tidligere socialistiske præsident Luiz Inácio da Silva. Det gjorde Moro til en populær figur blandt landets højrepartier.

Anklager præsidenten for at have personlig interesse

Moro beskylder fredag den stærkt højredrejede Bolsonaro for at blande sig i politiets arbejde og dermed skabe en politisk krise på et tidspunkt, hvor landet er trængt af coronaepidemien.

Han siger, at Bolsonaro havde personlige og politiske grunde til at fyre den føderale politichef, Mauricio Valeixo.

Politichefen er kendt som Moros allierede.

Moro fortæller videre til brasiliansk tv, at Bolsonaro frygter at blive genstand for en undersøgelse fra landets højesteret. Men han undlader at give flere detaljer.

Bolsonaro under pres

Han siger, at Bolsonaro har fortalt ham, at han har en personlig kontakt i politiet. Denne kontakt kan trække efterretninger og andre informationer, som Bolsonaro ønsker, lyder det.

- Og hør nu her, det er ikke et arbejde for det føderale politi at give den slags informationer, siger han.

Moros afgang vil sætte yderligere pres på Bolsonaro. Han er i forvejen i strid modvind for at ignorere coronavirus.

Han viser sig gerne blandt mange mennesker. Han ignorerer påbud om fysisk afstand for ikke at smitte. I sidste uge fyrede han sin populære sundhedsminister, Luiz Henrique Mandetta.

Mandetta støttede, at folk skulle isolere sig i deres hjem for at bremse coronasmitten.