Udland

88 procent af New Yorks coronapatienter i respirator endte med at dø

Stor undersøgelse af coronapatienter på 12 hospitaler viser, at fire ud af fem indlagte blev raske og udskrevet igen. Hver femte ender med at dø.

En stor undersøgelse af covid-19-patienter i den hårdtramte amerikanske storby New York har vist, at 88 procent af de patienter, der måtte lægges i respirator, endte med at dø.

For patienter mellem 18 og 65 år var det 76 procent, og for patienter ældre end 65 år var det hele 97 procent.

Studiet har gennemgået journalerne for alle de 5700 patienter, der har været indlagt på 12 hospitaler i og omkring New York, siden de første tilfælde dukkede op i begyndelsen af februar og frem til 4. april.

Knap halvdelen af disse patienter har afsluttet deres behandling og er enten døde (21 procent) eller udskrevne igen (79 procent).

I denne gruppe på præcis 2634 patienter endte 12 procent med at komme i respirator.

Tre procent af patienterne måtte også have behandling af deres nyrer, viser studiet.

Gennemsnitsalder på 63

Studiet er foretaget af læger tilknyttet Northwell Health, der er New York-regionens største udbyder af sundhedsydelser med 68.000 ansatte og driver de 12 hospitaler.

Det er offentliggjort i Journal of the American Medical Association.

Ud fra de mange patientjournaler har forskerne tegnet en profil af den typiske patient: Gennemsnitsalderen er 63 år, og seks ud af ti patienter er mænd. De mest almindelige underliggende sygdomme hos de 5700 patienter før indlæggelsen var vejrtrækningsproblemer (57 procent), overvægt (42 procent) og sukkersyge (34 procent).

Og disse underliggende sygdomme viste sig at spille en rolle, skriver undersøgelsens hovedforfattere Safiya Richardson, Jamie S. Hirsch og Mangala Narasimhan:

- Der var en større del af patienterne med diabetes, der kom i respirator, når man sammenligner med patienterne uden diabetes, skriver de.

Dødelighed kan ændre sig

Forskerne advarer samtidig om, at den høje dødelighed, som de fandt i gennemgangen af de mange patienter, ikke kan bruges som et generelt tal:

- Studiet har kun opgjort dødsraten for de patienter, der har afsluttet deres behandling – enten med udskrivning eller død – og længerevarende studier vil muligvis finde andre dødsrater, efterhånden som andre dele af befolkningen bliver smittet, skriver de.

Delstaten New York og millionbyen med samme navn er det område i USA, der er hårdest ramt af coronasmitte. De seneste tal viser, at staten har 263.000 konstaterede smittetilfælde og 15.740 døde. Det udgør omkring 30 procent af alle amerikanske smittetilfælde og dødsfald.