Udland

USA vil investere 83 millioner kroner i Grønland

Den store investering har til formål at øge væksten i Grønland, som har et "formidabelt potentiale", siger ambassadør.

Der er en pakke på vej til Grønland. Og den er stor.

Faktisk lyder den på hele 83 millioner kroner, og den glade giver er USA.

Vi er interesseret i deres vækst, og de har et formidabelt potentiale

Carla Sands, USA's ambassadør i Danmark

- Vi er spændte på at samarbejde med Grønland med fuld opbakning fra den danske regering.

Sådan sagde Carla Sands, USA's ambassadør i Danmark, på et pressemøde her til eftermiddag, hvor hun præsenterede de amerikanske perspektiver den store investering i Grønland, skriver Ritzau.

- Vi er interesseret i deres vækst, og de har et formidabelt potentiale, siger hun.

Fra grønlandsk side ser man også store muligheder i støtten.

- Man ønsker fra amerikansk side at fokusere på sektorer i Grønland, som vil gavne den økonomiske udvikling i Grønland, herunder inden for råstofbranchen, turismen og uddannelse, lyder det i en pressemeddelelse fra det grønlandske landsstyre.

Det skal ske med åbningen af et nyt kontor for international udvikling, der skal ligge i det nye amerikanske konsulat i Nuuk, som USA er i gang med at åbne.

- Det er positivt, at det øgede samarbejde mellem Grønland og USA kommer til udtryk i et konkret resultat i form af bevillingen til projekter i Grønland, udtaler landsstyreformand Kim Kielsen i pressemeddelelsen.

Han mener, at aftalen er et eksempel på en "konstruktiv relation" til USA.

- Det tager tid at udvikle tættere relationer med andre lande. Med denne gode nyhed bekræftes at vores arbejde på at opbygge en konstruktiv relation med USA bærer frugt.

Tidligere på ugen skrev USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, at USA er ved at "udarbejde en substantiel pakke med økonomisk støtte" til Grønland.

- Den skal give fornyet energi til væksten i Grønland, lød det i en kronik på Altinget.dk

En undermindering af Rigsfællesskabet

Udmeldingen faldt ikke i god jord hos flere danske politikere.

De Konservatives Rasmus Jarlov kaldte det for en ”underminering af Rigsfællesskabet”, og den tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard fra De Radikale, udtrykte også bekymring.

- Hvis amerikanerne beslutter sig for at give økonomisk støtte, så er det, fordi de forventer at få noget den anden vej også. Det må Grønland vurdere, om de ønsker at tage imod, lød det fra Martin Lidegaard.

Carla Sands vil ikke direkte forholde sig til kritikken på dagens pressemøde.

- Vi prøver at vise hele Rigsfællesskabet, at vi er engagerede. Vi er Danmark store allierede. Vi er Danmark sikkerhedspartner, og vi er Rigsfællesskabets største handelspartner, siger hun.

Udenrigsminister Jeppe Kofod også er glad for dagens aftale mellem USA og Grønland, og han er ikke bange, at det øgede samarbejde kan skabe splittelse i Rigsfællesskabet.

- Tværtimod oplever jeg, at Rigsfællesskabet bliver styrket her, siger han ifølge Ritzau.

Flere tilnærmelser

USA har i længere tid flirtet med de nordligste lande i Rigsfællesskabet.

Altinget.dk kunne i dag fortælle, at USA's ambassadør har tilbudt Færøerne hjælp til at håndtere coronasmitten tilbage i marts, og sidste år skabte det stort postyr, da præsident Donald Trump indikerede, at USA ville købe Grønland.

Det resulterede i at Mette Frederiksen kaldte situationen for ”absurd”, og de diplomatiske bånd mellem Danmark og USA kom på prøve.

Det arktiske område vurderes at have stor geopolitiks betydning, og også Rusland og Kina har oprustet indsatsen for at få øget adgang til regionen.

Arktis rummer derudover store naturressourcer i undergrunden, og efterhånden som havisen smelter, åbner sig også øgede muligheder for skibstransport.