Spanien vil have EU til at dele enorme pengegaver ud - og får støtte af EU-topchef
Spaniernes forslag får alarmklokkerne til at ringe i andre lande, siger korrespondent.
Når EU-landes regeringschefer torsdag holder topmøde om coronakrisen, kommer Spanien med et kontroversielt bud på en løsning på de økonomiske problemer, som den har skabt:
Lån på over ti billioner kroner i EU-regi via særlige obligationer, der aldrig skal betales tilbage.
Pengene skal fordeles mellem landene, i forhold til hvor hårdt coronakrisen har ramt dem økonomisk. Og forslaget roses af Frans Timmermans, første næstformand i EU-Kommissionen.
I det store spanske dagblad El País opfordrer den hollandske socialdemokrat Timmermans de 27-medlemslande til nøje at studere forslaget fra Spaniens socialistiske premierminister, Pedro Sanchez.
- Jeg mener, at forslaget fra den spanske regering har to kvaliteter. På den ene side erkendes udfordringens størrelse, noget som ikke alle accepterer endnu. Og på den anden foreslås en solidaritet på europæisk niveau, der er grundlæggende for, at vi kan opnå den nødvendige dimension, siger EU-Kommissionens første næstformand.
Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, har tidligere udtalt til den britiske avis Financial Times, at Europa har brug for en økonomisk indsprøjtning som efter Anden Verdenskrig, hvor amerikanerne med den såkaldte Marshall-hjælp sendte milliarder af dollars til Europa. Dels som politisk støtte, men også for at sikre sig et marked for amerikanske varer.
Og på samme vis ønsker den spanske premierminister, at EU kommer med en pengeregn, der kan sætte gang i EU-landenes økonomier efter coronakrisen.
Hvad går Spaniens forslag specifikt ud på?
Det spanske forslag går dybest set ud på, at EU skal etablere en såkaldt genopbygningsfond på omkring 11 billioner kroner. Spanierne foreslår, at EU prioriterer at give penge til at sikre blandt andet turisme- og transportbranchen, men at man fortsat også skal have fokus på miljøet og digital udvikling.
Fonden - der skal tænkes ind i og støttes af EU's syvårige budget - skal etableres ved, at man i fællesskab udsteder noget, der ligner det, vi kender som statsobligationer, men i EU-regi.
Og hvor man normalt udsteder dem med en løbetid på eksempelvis 10, 20 eller måske 30 år, vil den spanske statsminister udstede dem med ubegrænset løbetid. En form for ubegrænset gæld, som de 27 EU-lande hæfter for i fællesskab.
De årlige renteomkostninger skal ikke betales af de enkelte lande, men finansieres ved særlige EU-skatter og -afgifter. Det kunne eksempelvis være en CO2-skat eller andre afgifter i medlemslandene.
Stor modstand mod corona-obligationer
Italien har også foreslået de såkaldte corona-obligationer, dog ikke hvor det er en genopbygningsfond, der bevilger pengene, men hvor der også er tale om fælles hæftelse og garantier fra alle medlemslandene.
Det italienske forslag har mødt stor modstand fra mange nordeuropæiske lande med den tyske kansler, Angela Merkel, i spidsen. Og både Holland, Østrig og Finland har fuldstændig afvist denne løsning, skriver den spanske avis El Espanyol.
Selv om Frans Timmermans altså bakker op om Spaniens løsningsforslag, vil det stadig møde meget stærk modstand blandt de nordeuropæiske lande, som langt hellere ser, at lande med brug for hjælp får det via lån, de selv hæfter for.
Blandt andet har den danske finansminister, Nicolai Wammen, og hans østrigske kollega udtalt, at de er imod en aftale, hvor landene hæfter økonomisk for hinanden. Også Timmermans egen regeringschef i Holland, den liberale Mark Rutte, er imod det spanske forslag.
Og vurderingen fra TV2s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede, er da også, at spanierne kan få svært ved at få hele deres forslag igennem.
- Der kan være dele af det spanske forslag, som kan finde vej i et kompromis. Men spanierne skal absolut ikke regne med, at hjælpen bliver en ren gavehjælp eller finansieret via nye EU-afgifter og -skatter. Her blinker de røde lamper i mange nordlige hovedstæder, siger hun.
Timmermans: EU’s fremtid er på spil
Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, håber da også, at hans regerings bud på en løsning kan danne ramme for et kompromis, som både modstanderne af de såkaldte corona-obligationer og tilhængerne (Italien, Grækenland og Frankrig) kan nå til enighed om.
Og Frans Timmermans deler den spanske premierministers forhåbninger.
- Jeg ser det spanske forslag som et dybfølt og grundigt gennemarbejdet bud på et kompromis. Derfor opfordrer jeg alle medlemslande til at opfatte det som et sådant. Og jeg opfordrer den italienske regering til at studere forslaget nøje, siger Timmermans til dagbladet El Pais.
Til den spanske avis erkender han også den store fare, som EU befinder sig i, hvis ikke man finder en fælles løsning. Det er EU's fremtid, der er på spil:
- De europæiske borgeres holdning til EU bestemmes af vores evne til at reagere passende på denne krise. Hvis ikke vi når en aftale og giver et håb for de mennesker, der lider så meget, er det forståeligt, skepsissen mod EU vokser, endda vil euro-fobien stige, lyder det fra Frans Timmermans.