Coronavirus

Ligene hober sig op i New York - lægges i papkister og køres væk i lastbiler

En professor og hans studerende har lejet lastbiler, så de kan hjælpe bedemænd og køre lig til kremering i andre stater.

Da David Penepent trådte ind i den lille bedemandsforretning i New York-bydelen Queens, blev han konfronteret med en virkelighed, der ikke var tænkelig før coronapandemien.

Han var forberedt på, at han skulle hente lig, men synet her i forretningen kom alligevel bag på ham.

35 lig på rad og række lagt ind i et kølerum i kasser lavet af pap og træ.

"Behandles med ekstrem omhu", lød skriften på siden af kasserne, hvilket indikerede, at de indeholdt afdøde.

- Det her er så surrealistisk. Mængden af døde, som vi skal håndtere, er surrealistisk, fortæller han til TV 2.

David Penepent er leder af en bedemandsuddannelse i New York. Han har sammen med sine studerende meldt sig frivilligt til at hente lig for at køre dem til kremering i de omkringliggende delstater, fordi New York ikke længere selv kan følge med.

Alene i New York City er over 15.000 mennesker døde med coronavirus, viser tal fra Johns Hopkins University. Hvis man ser på hele delstaten, er tallet oppe over 20.000.

Lig transporteres seks timers kørsel væk

I bedemandsforretningen i Queens måtte David Penepent, hans studerende og de ansatte én efter én bære kasserne ud i en lejet lastbil.

Her skulle de simple kister vejes, inden de forsigtigt blev stablet oven på hinanden.

De tungeste kroppe skal placeres nederst, da risikoen for, at kasserne kan falde sammen, ellers er for stor.

- Vi har virkelig brug for en kæmpe hjælpende hånd. Selvfølgelig er det ikke optimalt, men vi er så glade for det her, fortæller bedemanden Omar Rodriguez.

Denne dag skulle alle 35 lig køres til et krematorie i delstaten Pennsylvania.

Det er en køretur på seks timer, som er nødvendig, da det er en af de få krematorier, der har tid og plads til at brænde ligene.

David Penepent har lavet aftaler med krematorier i staterne Vermont, Pennsylvania og Connecticut, hvor de ikke oplever samme pres som i New York.

Duftspray til kattebakke er nødvendigt på ligene

New York City har kun fire krematorier, så med de mange tusinde døde på kort tid kan de kan ikke følge med efterspørgslen.

Krematorierne er lige nu booket flere uger frem, så derfor henvendte professor David Penepent sig til bedemandsforretningerne i New York og tilbød sin hjælp.

Bedemand Omar Rodriguez er lykkelig for hjælpen.

- Vi har haft døde liggende siden 28. marts. Det er kritisk, fordi vi har ikke noget kølerum, da vi ikke plejer at skulle opbevare lig så længe, fortæller han.

Og netop fordi at han har måttet opbevare lig så længe, har han været nødsaget til at bruge en særlig duftspray, der normalt kun bruges til kattebakker, på ligene.

- Det gør vi simpelthen for at kunne holde lugten ud, når de ender med at være her så længe, fortæller Omar Rodriguez til TV 2.

Ceremonier bliver aflyst

Normalt afholder de pårørende en ceremoni i kapellet i bedemandsforretningen i Queens, men ceremonierne er nu blevet forbudt og aflyst.

Der har været så travlt, at de ansatte også har været nødsaget til at forvandle kapellet til et lighus.

- Derfor håber jeg at kunne være med til at dulme de pårørendes smerte ved at få kørt de afdøde til kremering, så hurtigt jeg kan, fortæller David Penepent.

De pårørende får derfor ikke mulighed for at tage afsked. Det kan de først, når de modtager urnen med posten.

Forventer at hente 300 lig i næste uge

David Penepent begyndte med at hente lig i New York i ugen efter påske.

Første uge hentede holdet 70 lig.

Sidste uge havde rygtet spredt sig, så flere bedemænd henvendte sig og efterspurgte hjælp. Derfor endte han med at hente 150 lig og køre dem til kremering.

I denne uge er kalenderen fuldt booket. De skal hente 300 lig inden fredag.

- Jeg arbejder gerne hårdt og længe, så alle de frustrerede pårørende kan få fred og få afsluttet det her mareridt, fortæller David Penepent.