Ingen lande står klar til at lede os igennem coronakrisen, advarer Carl Bildt

Det er bemærkelsesværdigt, at end ikke USA har stillet sig i spidsen for at lede verden sikkert ud af coronakrisen, vurderer Carl Bildt.

Den nuværende coronakrise er flere gange blevet beskrevet som den værste krise siden Anden Verdenskrig.

Dengang stod USA tilbage som en stormagt, der dominerede verdensscenen både politisk og økonomisk.

Blå Bog: Carl Bildt

  • 70-årige Carl Bildt bor til daglig i Stockholm sammen med sin hustru. Han har tre børn.
  • Han blev i 1986 leder for det liberalkonservative parti Moderaterne. Fra 1991-1994 var han Sveriges statsminister. En af hans store mærkesager var at få landet optaget i EU.
  • Han har ligeledes siddet på flere internationale poster i både EU og FN – blandt andet som observatør under Balkan-konflikten.
  • I 2006- 2014 gjorde han comeback i svensk politik som udenrigsminister. 
  • Han deler i øjeblikket formandsstolen i tænketanken European Council on Foreign Relations, mens han skriver for The Washington Post.

Men hvem leder verden sikkert igennem coronakrisen?

Spørger man den tidligere svenske stats- og udenrigsminister Carl Bildt, er svaret klart: Det er der ingen, der gør.

Der er en risiko for, at protektionistiske og nationale tiltag vil vinde frem, og så har vi store problemer

Carl Bildt, tidligere stats- og udenrigsminister i Sverige

Han er i dag en toneangivende international debattør, og under corona-epidemien har han ikke været bleg for at pege fingre ad store nationer som USA, Rusland og Kina.

- Det her er den første krise i det, jeg kalder den post-amerikanske verden. Under alle tidligere kriser har USA forsøgt - eller foregivet - at være leder. Nogle gange med held, andre gange ikke. Men det her er første gang, at der ikke er antydningen af lederskab fra USA's side, siger Carl Bildt i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS.

Han understreger, at heller ikke Kina - trods forsøg på at vinde indpas gennem diplomatiet - er lykkedes med at tage over efter USA. Under krisen har Kina flere gange sendt donationer i form af læger og værnemidler til flere europæiske lande. Donationer, der i marts fik EU's udenrigschef, Josep Borrell, til at advare mod Kinas forsøg på at vinde global indflydelse.

Men manglen på initiativ tegner sig også, hvis man kigger på nogle af de internationale samarbejder, der binder landene sammen på kryds og tværs.

- EU har foreløbigt ikke magtet opgaven. Samtidig har hverken FN eller FN's Sikkerhedsråd gjort noget. Så vi er i høj grad i en verden uden leder, siger Carl Bildt.

Frygter for protektionistiske beslutninger

Og konsekvenserne er klare, mener han. Landene vil vende sig indad og træffe mere nationalistiske og protektionistiske beslutninger, som det også var tilfældet under Depressionen i 1930'erne.

Her blev især USA og Tyskland hårdt ramt, og arbejdsløsheden steg så voldsomt, at der i 1932 var 30 millioner mennesker i den vestlige verden, som stod uden job. Det førte i grove træk til en øget socialnationalisme i Tyskland, der i sidste ende mundede ud i Anden Verdenskrig.

En af konklusionerne ved denne krise er, at vi bliver nødt til at styrke EU-samarbejdet

Carl Bildt, tidligere stats- og udenrigsminister i Sverige

- Og det er ikke utænkeligt, at det også sker nu. Der er en risiko for, at protektionistiske og nationale tiltag vil vinde frem, og så har vi store problemer, siger Carl Bildt.

Han mener, at især EU har et ansvar for at sikre, at det ikke sker.

EU skal gå forrest

Torsdag skal EU's regerings- og statschefer mødes og diskutere en genopretningsplan. Målet er at bringe EU samlet og finansielt stabilt igennem krisen.

Indtil videre er det dog ikke lykkedes at finde frem til en fælles plan, og især de sydeuropæiske lande har efterlyst større solidaritet og økonomisk støtte fra resten af unionen. Det gælder for eksempel Italien, der sammen med USA topper listen over dødsfald blandt corona-patienter.

- Vi har klart brug for mere solidaritet og gensidig støtte. Jeg tror, at italienerne føler, at de er blevet svigtet og ikke er blevet støttet godt nok økonomisk. Hvorvidt de har ret eller ej, er underordnet - for følelser er vigtige i politik, siger Carl Bildt.

- I EU er vi alle små lande, som er afhængige af åbne grænser, velfungerende økonomier og gensidig hjælp. Og en af konklusionerne ved denne krise er, at vi bliver nødt til at styrke EU-samarbejdet. Og jeg tror, det vil ske. Men det bliver ikke nemt.

Du kan se hele interviewet med Carl Bildt i talkshowet 'Lippert' på TV 2 PLAY.

Har du hørt eller set noget, som du mener, at TV 2 skal vide?
Tak for din henvendelse.