Coronavirus

Corona-kritiker forsvandt for to måneder siden - nu er han tilbage

Li Zehua er formentlig blevet presset til at stå frem, siger lektor. To andre kritikere er stadig forsvundet.

Kinesiske Li Zehua forsvandt fra offentligheden for to måneder siden, da han blev tilbageholdt for efter sigende at have forstyrret den offentlige orden.

Han havde forinden brugt sine sociale medier som platform til at rejse kritik af de kinesiske myndigheders håndtering af coronavirussen. Som såkaldt borgerjournalist rapporterede han fra byen Wuhan, virussens arnested.

Nu er han så dukket op igen. Denne gang med et noget anderledes budskab end tidligere.

I en video på sociale medier står han foran en hvid væg og har kun rosende ord at sige om politiets håndtering af hans tilbageholdelse.

- Gennem hele perioden optrådte politiet efter loven og høfligt og sørgede for, at jeg fik nok hvile og mad. De kerede sig virkelig om mig, siger Li Zehua ifølge The Guardians oversættelse af en video fra hans Youtube-profil om tiden i tvungen karantæne.

Ekspert: De bliver presset til at stå frem

Tidligere har Li Zehua rapporteret om det lokale borgerudvalgs forsøg på at dække over nye smittede. Dengang sagde Li Zehua i en anden video ifølge The Guardian:

- Jeg vil ikke forblive stille eller lukke mine øjne og ører.

Ifølge Mette Thunø, lektor i Kina-studier på Aarhus Universitet, er det set før, at borgere, der forholder sig kritisk til styret, dukker op igen i samme stil som Li Zehua.

Borgere eller professionelle, for eksempel journalister eller advokater, der har været åbenmundet med deres kritik, er blevet smidt i varetægtsfængsel, fortæller hun.

- Så kommer de frem på fjernsyn eller video med eller uden dom og bliver portrætteret foran en hvid væg, hvor de siger noget, de tilsyneladende har lært udenad, lyder det fra lektoren.

- Vi ser, at de kommer ud og bekender deres fejltagelser og roser regimet og de myndighedspersoner, der har taget sig af dem, mens de var tilbageholdt.

Hun tror, at de tilbageholdte bliver presset til at stå frem og tilstå, at det, de før mente, var forkert.

- Vi ved ikke, hvordan de bliver presset i alle tilfælde. Men nogle gange er det under pres i forhold til deres nærmeste familiemedlemmer, siger hun og uddyber, at familierne til de tilbageholdte nogle gange bliver truet.

Fra kritik af borgerudvalget til tvungen karantæne

Sidste gang Li Zehua lod høre fra sig inden sin forsvinden, var 26. februar. Han optog en video, hvor en stor, hvid bil fulgte efter ham, og delte den på Twitter, Youtube og på det kinesiske sociale medie Weibo.

Ifølge The Guardian nåede han hjem og overhørte, at politibetjente og mænd klædt i hvide beskyttelsesdragter bankede på hos naboerne. Han slukkede lyset i sin lejlighed og ventede.

Tre timer efter bankede det på hans dør, og tre mænd kom ind i lejligheden, hvor han ifølge The Guardian fik at vide, at han blev undersøgt for at forstyrre offentlig orden. Da han havde besøgt ”følsomme områder ramt af epidemien”, skulle han i karantæne.

Derefter tilbragte han den følgende måned i karantæne i Wuhan og derefter i sin hjemby, der ligger i en anden provins.

Andre er stadig ikke dukket op igen

Li Zehua er ikke den eneste borgerjournalist, der er forsvundet.

Også andre fra Wuhan - såsom Chen Quishi og Fang Bin - har forholdt sig kritisk til myndighedernes håndtering af coronaepidemien. De er væk nu, skriver BBC, og har modsat Li Zehua ikke ladet høre fra sig siden.

- Ingen kan vide, hvad der er hændt dem. Vi må formode, at de to stadig sidder i en eller anden form for fængsel, siger lektor Mette Thunø.

Kina er fra flere andre sider blevet kritiseret for sin håndtering af coronaudbruddet i landet.

USA's præsident, Donald Trump, har tidligere beskyldt Kina for at komme med forkerte oplysninger, herunder for lave tal om antallet af smittede og døde.

Torsdag opfordrede den australske regering til, at alle medlemslande af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) skal støtte en efterforskning om Kinas håndtering af coronavirus-udbruddet i landet.