Coronavirus

Trump roste Kina i månedsvis - men så vendte han på en tallerken

Vendepunktet kom omkring 1. april, hvor Donald Trump ændrede retorik i forhold til Kina. Samtidig eksploderede antallet af smittede og døde i USA.

USA's præsident, Donald Trump, har de sidste par uger ændret sit syn på Kina og landets rolle i forbindelse med coronakrisen.

I løbet af årets tre første måneder lød der positive toner fra præsidenten, men omkring begyndelsen af april ændrede retorikken sig.

På samme tid blev USA epicentrum for den verdensomspændende coronavirus. Mere end 825.000 amerikanere er i dag bekræftet smittet med virussen, der siden slutningen af marts har bredt sig som en steppebrand over det amerikanske kontinent.

Vendt på en tallerken

Den kinesiske regering er nu blevet beskyldt af Donald Trump for at komme med manglende og misvisende oplysninger om coronavirussens udbredelse, som tog sit udspring i Kina på et dyremarked i millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen i slutningen af 2019.

Donald Trump har samtidig langet ud efter verdenssundhedsorganisationen, WHO, og kritiseret dennes håndtering af coronasituationen.

Præsidenten mener, at WHO har taget parti over for Kina og fremmet landets "misinformation" om virussen, hvilket ifølge Trump har ført til en eskalering af den verdensomspændende krise.

USA's præsident er dermed vendt på en tallerken i forhold til sit syn på Kina og WHO.

For præsidenten var de tre første måneder af 2020 meget positiv over for Kina og landets håndtering af coronakrisen.

Lyn-analyse

Kampen mod Kina var også før coronakrisen en central del af Trumps valgkampstrategi. Tænk bare på Trumps valgreklamer, der karakteriserer Joe Biden som Kinas lakaj. Men coronakrisens menneskelige og økonomiske omkostninger styrker rationalet for Republikanerne om at henlede opmærksomheden mod Kina og særligt kinesernes umiddelbare håndtering af virusudbruddet. Det afleder fra præsidentens krisehåndtering, som er upopulær og er blevet kritiseret i hårde vendinger. Samtidig kan Trump også lukrere på en folkestemning i USA, som han selv aktivt har bidraget til, der i forvejen er stærk kinakritisk.

Få overblikket over Donald Trumps skiftende holdning til Kina

Trumps rosende ord om Kina

 1. 2020

  1. Det hele skal nok gå

   - Kina har arbejdet meget hårdt på at inddæmme coronavirussen. USA sætter stor pris på landets indsats og gennemsigtighed. Det hele skal nok gå godt. På vegne af det amerikanske folk vil jeg takke præsident Xi, skrev Trump på Twitter.

  2. God telefonsamtale med præsidenten

   - Har lige haft en lang og meget god telefonsamtale med præsident Xi fra Kina. Han er stærk, skarp og stærkt fokuseret på at bekæmpe coronavirussen. Han føler, at de klarer sig virkelig godt, de bygger endda hospitaler i løbet af kun få dage, skrev Trump på Twitter.

  3. Tæt samarbejde

   - Vi arbejder sammen med Kina. Vi arbejder sammen med alle. Jeg mener, hvis vi kunne finde noget, der er gavnligt, vil vi give det til Kina, ligesom de vil ønske at give det til os. Kina arbejder meget tæt sammen med os, sagde Trump på et pressemøde i Atlanta ifølge CNN.

  4. Kina har været igennem meget

   - Har netop afsluttet en meget god samtale med præsident Xi fra Kina. Diskuterede meget detaljeret coronavirussen, der hærger store dele af vores planet. Kina har været igennem meget og har udviklet en stærk forståelse af virussen. Vi arbejder tæt sammen. Stor respekt, skrev Trump på Twitter.

Retorikken ændres - nu er Kina ikke længere en god ven

Fra begyndelsen af april skærpede Donald Trump retorikken over for Kina. Det skete samtidig med coronavirussens markante aftryk på landet.

Fra begyndelsen af april steg det daglige dødstal med mere end 1000 amerikanere, hvorimod det i løbet af januar, februar og marts næsten ikke kunne aflæses på grafen.

Mere end 45.000 amerikanere er i skrivende stund døde, mens de var smittet med coronavirus.

TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster siger, at den hårde retorik mod Kina samtidig er belagt med 'politiske landminer' for præsidenten.

- Kina leverer blandt andet medicinske forsyninger under coronakrisen, og Trumps ønske om en stor forkromet handelsaftale med Kina lige op til præsidentvalget i november er til at få øje på. I den sammenhæng hjælper den konfrontatoriske retorik næppe, siger Mirco Reimer-Elster.

Trumps negative ord om Kina og WHO

 1. 2020

  1. Tvivl om Kinas tal

   - Hvordan ved vi, at de (virustallene fra Kina red.) er rigtige? Deres tal ser ud til at være lidt til den lette side, sagde Trump på et pressemøde i Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet AFP.

  2. WHO har dummet sig

   - WHO har virkelig dummet sig. Af en eller anden grund stort set finansieret af USA, men centrerer sig alligevel meget om Kina. Vi ser nærmere på det. Heldigvis afviste jeg deres råd om at holde vores grænser åbne over for Kina på et tidligt stadie. Hvorfor gav de (WHO red.) os sådan en forkert anbefaling?, skrev Trump på Twitter.

  3. Virussen opstod i Kina

   - Nu sporer Fake News-mediet New York Times coronavirussens oprindelse til Europa, IKKE Kina. Her begyndte den. Jeg spekulerer på, hvad det svigtende medie New York Times fik for dette?, skrev Trump på Twitter.

  4. Dyb bekymring over for WHO

   - Med udbruddet af covid-19-pandemien har vi dybe bekymringer for, om Amerikas generøsitet er blevet brugt bedst muligt, sagde Trump på et pressemøde i Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet AFP.

  5. Verden lider på grund af Kina

   - Hvis det (coronavirussens udbrud red.) var en fejl, var det en fejl. Men hvis Kina var forsætligt ansvarligt for det, mener jeg, at der helt sikkert bør være konsekvenser. Det kunne have været stoppet i Kina, før det startede, og det blev ikke gjort. Nu lider hele verden på grund af det, sagde Trump på et pressemøde i Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet Reuters.

    

Svær balancegang

Mirco Reimer-Elster mener, at Donald Trump er ude i en svær balancegang med sine skiftende udmeldinger over for Kina.

For landet er på én og samme tid en kærkommen fjende, men også en nødvendig forhandlingspartner, hvilket kan forklare de blandede signaler, der kommer fra præsidenten.

- I den her sammenhæng er det dog i øvrigt altid værd at huske, at langt størstedelen af amerikanere ikke følger præsidentens skiftende udmeldinger så slavisk, som man gør som journalist eller USA-analytiker. Så selvom der er åbenlyse modsætningsforhold i præsidentens retorik, betyder det ikke nødvendigvis, at den såkaldte ”almindelige amerikaner” også hæfter sig ved dem, siger Mirco Reimer-Elster.