Coronavirus

Sverige trækker to corona-rapporter tilbage: De retfærdiggjorde deres strategi, siger dansk professor

Sverige har så mange døde, at de er nødt til at hævde, at de var tæt på målet om flokimmunitet, lyder kritikken fra dansk professor.

På under et døgn har de svenske myndigheder måttet trække to rapporter om coronaepidemien i landet tilbage.

På et pressemøde tirsdag offentliggjorde den svenske sundhedsstyrelse en rapport om smittespredningen i Stockholm.

Ifølge rapporten skulle det officielle smittetal i Stockholm på omkring 6400 ganges med 1000 for at finde det reelle antal af coronasmittede.

Et resultat, der ikke giver mening, da Stockholm og omegn kun har omkring 1,5 millioner indbyggere.

- Vi har opdaget fejl i rapporten, og rapportens forfattere gennemgår den i øjeblikket igen. Vi publicerer rapporten igen, så snart den er klar, skrev Folkhälsomyndigheten onsdag på Twitter.

Dansk professor med kritik

En anden rapport, der tirsdag aften blev præsenteret i tv-programmet 'Aktuellt', er ligeledes blevet trukket tilbage. Det skriver SVT.

Ud af 100 testede bloddonorer fra Stockholm-området havde 11 personer udviklet de såkaldte antistoffer. Derfor konkluderede rapporten, at op mod 11 procent af indbyggerne i Stockholm har været smittet med covid-19.

Den svenske professor i klinisk mikrobiologi, Jan Albert, der præsenterede rapporten i Aktuellt, udtalte onsdag, at rapportens konklusion ”muligvis er baseret på et usikkert grundlag”.

Ifølge Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, er der flere grunde til, at de to rapporter er trukket tilbage.

- Rapporten med de 11 smittede bloddonorer er baseret på et alt for lille sammenligningsgrundlag. De næste 100, de tester, kan risikere at give et helt andet resultat. De skulle have testet et langt større antal, inden de meldte noget ud, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

- Den kritiske sans svigtede

Rapporten fra Folkhälsomyndigheten har den danske professor heller ikke den store fidus til:

- Matematiske modeller duer ikke, hvis ikke de er realitetstjekket. Det kan godt være, at modellerne er rigtige, men min pointe er, at de ikke kan stå alene. De burde have ventet, indtil de for eksempel havde testet nogle flere for antistoffer. Så kunne de sammenholde tallene.

Ifølge Allan Randrup Thomsen har de svenske eksperter haft travlt med at præsentere de nye undersøgelser, fordi de retfærdiggjorde de svenske myndigheders omstridte strategi.

Hvad er flokimmunitet?

Flokimmunitet opstår, når en stor del af befolkningen bliver beskyttet mod en bestemt sygdom, hvormed sygdommens evne til at spredes stoppes. Og det punkt ligger omkring de 60 procent, mener eksperterne. Det svarer til cirka 3,6 millioner danskere.

Flokimmuniteten kan skabes gennem for eksempel vaccine – som endnu ikke findes mod covid-19 – men også ved, at personer bliver smittet og opbygger antistoffer mod sygdommen.

De svenske sundhedsmyndigheder, med chefen for Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell, i spidsen, har holdt samfundet meget mere åbent end i nabolande som Danmark, Norge og Finland.

- De har gået 100 procent efter at opnå flokimmunitet, og det skulle så være tæt på at ske ifølge de her rapporter. Sverige har nu så mange døde, at de har følt sig nødsaget til at hævde, at de er tæt på målet.

- De har med andre ord haft noget, der lignede noget, og så har den kritiske sans svigtet dem, fordi resultaterne umiddelbart passede ind i deres kram, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Faren er ikke ovre

I Sverige er 1937 mennesker nu registreret døde med coronavirus. I Danmark, der har en cirka halvt så stor befolkning, er antallet af coronadødsfald nu oppe på 384.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven (S), sagde på en pressekonference onsdag, at tiden ikke er inde til at lempe på coronarestriktionerne i landet.

Derimod kan der blive indført flere tiltag, for faren er ikke ovre, understregede statsministeren ifølge SVT:

- Vi kan ikke slappe af. Tro ikke et øjeblik, at vi er igennem krisen endnu.