Coronavirus

Studie: Malariamiddel forbundet med forhøjet dødelighed hos coronapatienter

I Danmark er et forsøg med malariamidlet igang. I Sverige er flere sygehuse helt stoppet forsøg med midlet.

Malariamidlet hydroxyklorokin er i flere lande blevet brugt på forsøgsbasis som behandling mod coronavirus.

Et nyt amerikansk studie viser dog, at det ikke har nogen gavnlig effekt på personer, som er smittet med coronavirus.

Tværtimod viser forsøget, som er finansieret af de amerikanske myndigheder og foretaget på amerikanske militærveteraner, at brug af midlet mod coronavirus kan forbindes med højere dødelighed blandt patienterne.

Det skriver AFP.

Største studie hidtil

Det er det hidtil største studie af sin art. Dog er det endnu ikke blevet bedømt af fagfæller – et såkaldt ’peer review’, som bruges i forskningsverdenen til at kvalitetssikre forskningsproduktion.

368 coronasmittede veteraner, der var indlagt forskellige steder i USA, deltog i forsøget.

Studiet viste en dødelighed på 28 procent for patienter, der blev behandlet alene med hydroxyklorokin. For de patienter, der blev behandlet med en kombination af hydroxyklorokin og antibiotikastoffet azithromycin, var dødeligheden 22 procent, mens dødeligheden var på 11 procent hos dem, som modtog almindelig behandling.

Stoppede forsøget

Flere svenske hospitaler stoppede forsøg med klorokin i starten af april, da nogle patienter oplevede alvorlige bivirkninger ved brug af midlet, som blandt andet kunne være farligt for hjertet.

- Vi kan ikke udelukke, at behandlingen gør mere skade end gavn, sagde professor og overlæge Magnus Gisslén på infektionsmedicinsk afdeling på Sahlgrenska Universitetshospitalet i Gøteborg til Göteborg-Posten.

Et lignende forsøg blev ligeledes bremset på Södersygehuset i Stockholm, mens andre svenske hospitaler valgte at køre videre med forsøget.

USA's præsident, Donald Trump, har flere gange talt varmt for brugen af klorokin i behandlingen mod coronavirus, ligesom et mindre fransk studie tidligere har vist positive resultater med brug af midlet.

På Hvidovre Hospital er lægerne Stig Ekkert og Thomas Benfield igang med et forsøg med midlet. Thomas Benfield venter at være klar med de første resultater fra det danske forsøg til efteråret.

Læger bag dansk forsøg fortsætter

Stig Ekkert sagde i starten af april til Berlingske, at det var en overreaktion, at flere svenske hospitaler stoppede brugen af malariamidlet.

- Vi har altid vidst, at nogle mennesker kan få bivirkninger. Det er almindeligheder. Og det er vigtigt at bemærke, at de stadig kører videre med det på det store hospital i Karolinska, sagde han.

Thomas Benfield siger til TV 2, at det amerikanske studie heller ikke kommer til at have indflydelse på det danske forsøg, som han forventer starter på fredag.

Det skyldes, at forøget ikke er ’peer reviewed’, og at der dermed ikke er dokumentation for dets påstande.

- Lægemiddelstyrelsen holder øje med, hvad der sker ude i verden. Og så længe de ikke har sat en stopper for det, fortsætter vi vores projekt, siger han.

Han understreger vigtigheden af, at der bliver skabt pålidelig viden på området.