Coronavirus

Professor på Hvidovre Hospital: Danske patienter kan få forsøgsmedicin mod coronavirus på fredag

Læger på Hvidovre Hospital forventer at få den sidste godkendelse torsdag og kan starte forsøg med malariamidlet hydroxyklorokin fredag.

På fredag forventer de to danske læger Thomas Benfield og Stig Ekkert at kunne tilbyde de første danske covid-19 patienter malaralamidlet hydroxyklokorin, som led i et nyt studie. Studiet skal vise, om hydrocyklokorin er virksomt mod covid-19.

De to læger forventer at få de sidste tilladelse på plads torsdag, og de forventer på fredag at kunne tilbyde de første danske patienter behandling - det sker efter en lodtrækning mellem fire forskellige behandlinger med præparatet, fortæller Thomas Benfield, professor i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital, til TV 2.

Malariamidlet hydroxyklorokin er i flere lande blevet brugt på forsøgsbasis som behandling mod coronavirus.

- Min forventning er, at det vil kunne gøre en forskel. Men jeg ved det ikke på forhånd. Det kan godt være at stoffet ingen virkning har, og at det giver bivirkninger. Det er det, vi skal finde ud af, siger Thomas Benfield.

Stopper, hvis der er bivirkninger

Et nyt amerikansk studie har vist, at præparatet ikke har nogen gavnlig effekt på personer, som er smittet med coronavirus.

Tværtimod viser forsøget ifølge det franske nyhedsbureau AFP, at brug af midlet mod coronavirus kan forbindes med højere dødelighed blandt patienterne. Det amerikanske studie er finansieret af de amerikanske myndigheder, og det er baseret på forsøg, som er foretaget på amerikanske veteraner fra militæret.

- Det amerikanske studie viser, at man skal være varsom. Og hvis der er de mindste tegn på bivirkninger, stopper vi studiet, siger Thomas Benfield.

Han siger, at forsøgene kan give resultat allerede i år.

- Med lidt held er vi nok færdige om et halvt års sid, siger Thomas Benfield.